ΑΠΟΨΗ – press

Επιβάλλεται  η χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

                                       Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Στα μέσα του προηγούμενου έτους είχε “κυκλοφορήσει” ευρέως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για να παρατείνει τη θητεία των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, μεταθέτοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Μάιο του 2024, ώστε να γίνουν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές,

Το βασικό τους επιχείρημα τότε ήταν “ για να δοθεί  περισσότερος χρόνος στις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές  να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης  είχαν περιορισμένες δυνατότητες …”.

Τότε πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν συνέτρεχε κάποιος σοβαρός λόγος που να δικαιολογούσε παράταση της θητείας κατά 8 ολόκληρους μήνες..

Μάλιστα είχε τονιστεί ότι μια τέτοια ρύθμιση θα αντιμετώπιζε και θέμα αντισυνταγματικότητας.

Προσωπικά με σχετικό μου άρθρο είχα προβλέψει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα είχε συνέχεια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη σχετική φημολογία ως «όνειρα θερινής νυκτός» συγκεκριμένων Δημάρχων, που για ευνόητους λόγους καλοέβλεπαν την παράταση της θητείας τους.

Το συγκεκριμένο σενάριο, κάτω από την γενικότερη διαφωνία και αντίδραση δεν προχώρησε.

 Από τότε όμως έχει κυλήσει αρκετός χρόνος και τα πολιτικά δεδομένα έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί..

Η τραγωδία των Τεμπών, εκτός των άλλων, επέφερε ολική ανατροπή στους πολιτικούς σχεδιασμούς.

Οι Εθνικές εκλογές έχουν “μετακινηθεί” για τις 21 Μαΐου και το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών θεωρείται βέβαιο για τις αρχές Ιουλίου, χωρίς να γνωρίζουμε ότι και από αυτές θα προκύψει σταθερή Κυβέρνηση.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα διάστημα 3-4 μηνών στο οποίο θα βιώσουμε μια προεκλογική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις, πόλωση και κυρίως αβεβαιότητα για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Και όταν με το καλό αποκτήσουμε Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μόλις 2 μήνες μετά.

Με άλλα λόγια οδηγούμαστε σε αυτοδιοικητικές εκλογές “fast track”, για τις οποίες δε θα υπάρχει ούτε ο αναγκαίος χρόνος για ενημέρωση και διάλογο, ούτε το ανάλογο ενδιαφέρον από τους πολίτες..

 Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψη μας ότι οι συνδυασμοί και τα ψηφοδέλτια Δήμων και Περιφερειών πρέπει να κατατεθούν ως τις 31 Αυγούστου, εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αφού μέσα στο λίγο χρόνο και με το κλίμα αντιπαράθεσης και πόλωσης που θα έχει προηγηθεί, η ανταπόκριση για υποψηφιότητες θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

Κατά συνέπεια θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξουν πλήρεις και αξιόλογοι συνδυασμοί, όταν σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται από 150 έως και 200 υποψήφιοι για τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια.

Από την άλλη μεριά ακόμη και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού των Δήμων και των Κοινοτήτων με τα οποία θα γίνουν οι εκλογές..

Αυτοί οι σοβαροί και αντικειμενικοί λόγοι επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το σενάριο μετάθεσης των προγραμματισμένων για τον Οκτώβριο αυτοδιοικητικών εκλογών.. 

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «θεσμική εκτροπή» τη μετάθεση των εκλογών, αναγνωρίζει ότι «στο ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση, θα μπορούσε να υπάρξει μία μικρή αναβολή στις αυτοδιοικητικές εκλογές μερικών εβδομάδων…»

 Προσωπικά θεωρώ ότι η πολιτική συγκυρία, τα όσα προαναφέρθηκαν και κυρίως ο σεβασμός προς τον θεσμό, ο οποίος και δεν πρέπει να απαξιωθεί περαιτέρω, δικαιολογούν τη μερική μετακίνηση της ημερομηνίας των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.

 Ενδεικτικά προτείνω, αντί στις 8 και 15 Οκτώβρη θα μπορούσαν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19  και 26 Νοέμβρη αντίστοιχα και η συγκεκριμένη μετάθεση κατά 6 μόλις βδομάδες να ρυθμιστεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βρίσκεται σε διαβούλευση.  

Η πρόταση θα μπορούσε να κατατεθεί από την ΚΕΔΕ και να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς δε  δημιουργεί κανένα θεσμικό ή λειτουργικό πρόβλημα, μιας και οι νέες Δημοτικές & Περιφερειακές  αρχές ούτως ή άλλως αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την 1η Γενάρη του 2024.