21.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Η ΔΕΥΑ Πρέβεζας αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα αυτονόητα.

Διαβάστε επίσης

                                                      Γράφει ο  Βασίλης  Ιωάννου

Τα προβλήματα της ΔΕΥΑ είναι σοβαρά….

Είναι γνωστό ότι η ΔΕΥΑ Πρέβεζας πριν κάποια χρόνια αποτελούσε πρότυπο εύρυθμης λειτουργίας και χρηστής διαχείρισης, ενώ η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της διέθεταν γνώσεις, φιλότιμο και διάθεση για προσφορά.

Σήμερα  δυστυχώς η επιχείρηση είναι πλήρως υποστελεχωμένη, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο και οδηγείται σταδιακά σε αποδυνάμωση και απαξίωση, ενώ ήδη σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της παραχωρήθηκε ήδη στον ιδιωτικό τομέα. 

Θα θυμούνται όσοι παρακολουθούν τα γραφόμενά μου, ότι επανειλημμένα έχω σχολιάσει καλοπροαίρετα τα κακώς κείμενα στη ΔΕΥΑ και έχω ασχοληθεί με τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις.

Τέσσερα χρόνια, με συχνά άρθρα και σχόλια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, “έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου” και αναδείκνυα τα ελλείμματα στη λειτουργία της επιχείρησης και το αβέβαιο το μέλλον της.

 Συγκεκριμένα σε ένα από τα άρθρα μου πριν 3 χρόνια, με τίτλο: «Η ΔΕΥΑ ο μεγάλος ασθενής του Δήμου», τόνιζα με έμφαση ότι “αν δεν υπάρξουν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις, τότε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της επιχείρησης παραμένουν ανοιχτά, καθώς από πολύ καιρό λειτουργεί οριακά, χάρη μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων…”.

Ενώ σε άλλο σημείο πρότεινα στη διοίκηση  “ΑΜΕΣΑ να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  σοβαρές  δυσλειτουργίες και παθογένειες.. ”.

Όμως, αντί αυτές οι επισημάνσεις, που δεν ήταν μόνο δικές μου, μαζί με τις προτάσεις που τις συνόδευαν, να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους υπευθύνους, δυστυχώς ήταν “ φωνή βοώντος..” 

Τέσσερα χρόνια  ζούμε την απόλυτη απαξίωση της επιχείρησης.

Αναφέρω ενδεικτικά:

-Την βιαστική και πρόχειρη χωρική επέκταση της ΔΕΥΑ στα όρια του Δήμου, που αντί να επιλύσει, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα.

 -Την τεράστια υποστελέχωση της επιχείρησης, που επιχειρούσαν να την καλύψουν κυρίως με ρουσφετολογικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

– Τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζόμενων για παρατυπίες στη λήψη των αποφάσεων, βιομηχανία αναθέσεων σε συγκεκριμένους εργολάβους με προκλητικές εκπτώσεις 1% και 2%,  κατατμήσεις σε έργα και μισθώσεις μηχανημάτων κοκ.

– Τις προειδοποιήσεις των στελεχών της επιχείρησης «για αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμού, που οδηγεί μοιραία σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο,  για ανεπάρκεια μηχανισμών για τη συνεχή και αδιάκοπη παροχή πόσιμου νερού και ιδιαιτέρως για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στις κοινότητες ..κλπ» ..

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν:

  • Η δημόσια αναγνώριση, στο μέσον της περσινής τουριστικής περιόδου ότι “η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού Πρέβεζας είναι για χρόνια παρατημένη και δε λειτουργεί στο επίπεδο που πρέπει…, με αποτέλεσμα η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για πρόκληση κινδύνου  για τη δημόσια υγεία.
  • Η απαγόρευση της κατανάλωσης νερού σε 10 Κοινότητες του Δήμου, αφού πρόσφατη ανάλυση των δειγμάτων από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκρινε το νερό ακατάλληλο προς χρήση..
  • Η παράνομη και προκλητική απόφαση επιλογής Γενικού Διευθυντή, την οποία και σωστά απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση .
  • Η προσχηματική παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ και η εκ νέου τοποθέτησή του από το Δήμαρχο, λίγες μόνο μέρες μετά.. κλπ… κλπ…

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες…

 Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες, οι οποίες σαφώς έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

Κάποιες απ’ αυτές είναι διαχρονικές, καθώς δεν προέκυψαν όλα τα προβλήματα από παρθενογένεση.

– Ευθύνες σοβαρότατες πρωτίστως έχει το ΔΣ και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ.

– Τις ίδια ευθύνες έχει η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος, καθώς στήριξαν και στηρίζουν όλες τις επιλογές της Διοίκησης.

– Ευθύνες όμως υπάρχουν και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκαν (όσοι αντιπολιτεύτηκαν). 

  • Ιδιαίτερα η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»,  του κ. Μπαΐλη, αφού για 9 ολόκληρα χρόνια που είχαν την ευθύνη του Δήμου δεν προχώρησαν στις απαραίτητες αποφάσεις και ενέργειες για να προστατεύσουν τη μελλοντική και εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑ, ενώ ο κ. Σαραμπασίνας, Δημοτικός Σύμβουλος της συγκεκριμένης παράταξης που συμμετέχει στο ΔΣ, ψήφισε όλες σχεδόν τις κρίσιμες αποφάσεις.
  • Αλλά και η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»,  του κ. Ροπόκη, αφενός γιατί επί 3 χρόνια συνεργάστηκε με τον κ. Γεωργάκο, χωρίς καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση στα ζητήματα της ΔΕΥΑ, αφετέρου γιατί ο Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ζέρβας ανήκε στη συγκεκριμένη παράταξή και μόλις πριν λίγο καιρό ανεξαρτητοποιήθηκε.
  • Ευθύνες έχουν  και όσοι 4 χρόνια κώφευαν και τώρα δείχνουν να εκπλήσσονται από τις εξελίξεις, εκδίδουν όψιμα αυστηρές ανακοινώσεις και ζητάνε την παρέμβαση εισαγγελέα, όταν η κατάσταση που επικρατεί  στον τομέα της ύδρευσης –αποχέτευσης του Δήμου Πρέβεζας ήταν γνωστή εδώ και αρκετά  χρόνια.

 Όμως για πρόσωπα και παρατάξεις, θα έχουμε το χρόνο να πούμε πολύ περισσότερα εν όψει και των δημοτικών εκλογών, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν πληρέστερα για τις διαχρονικές και διαπαραταξιακές ευθύνες που οδήγησαν τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας στην τραγική αυτή κατάσταση, την οποία επισημαίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο με σχετικό έγγραφό του και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα