ΑΠΟΨΗ – press

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή  – Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας

Νωρίς το θυμήθηκαν το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. 

Δηλώσεις επί δηλώσεων από την Δημοτική Αρχή του κ. Τσιρογιάννη, δηλώσεις επί δηλώσεων από την Περιφερειακή Αρχή του κ.Καχριμάνη, μόλις 26 μέρες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη και υπό το βάρος της συνολικής καταστροφής του Θεσσαλικού κάμπου και της Μαγνησίας

Δηλώσεις κενές περιεχομένου αφού από πράξεις έχουμε το απόλυτο μηδέν.

8 χρόνια μετά την πλημμύρα του Αράχθου τον Φεβρουάριο του 2015, 8 χρόνια μετά την εκκίνηση του έργου της μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών ( και όχι από τον Δήμαρχο Αρταίων) για την οριοθέτηση της πλημμύρας του Αράχθου, 8 χρόνια μετά με σχεδόν μηδενικό παραγόμενο έργο ως προς την αντιπλημμυρική ( και όχι μόνο) προστασία των ανθρώπων και του τόπου δεξιά και αριστερά από τον Άραχθο, πάλι, και μάλιστα επί πτωμάτων αυτή τη φορά, επιχειρούν να κάνουν επικοινωνιακή πολιτική

Από τον Ιούλιο του 2021 έχει παραδοθεί η μελέτη στο Υπουργείο Υποδομών. Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2022, θυμήθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων να κάνει σύσκεψη μαζί με τους μελετητές, για να μας πει για διπλές- τριπλές σήραγγες κάτω από τον λόφο Περάνθης ( απέναντι στις τεχνικές λύσεις που η ίδια η μελέτη προτείνει), μήπως και καθυστερήσει και άλλο την παραλαβή της!

Κανείς από αυτούς δεν εξηγεί για ποιους πραγματικούς λόγους είναι «σταματημένο» το έργο. Κρύβονται πίσω από την γραφειοκρατία που μπορεί και οι ίδιοι να προκαλούν. 

Κανείς από αυτούς δεν μας εξηγεί γιατί δεν έχει κάνει έστω και έργα μικρής κλίμακας για τον αποφυγή της πλημμύρας και την προστασία του τόπου και των ανθρώπων μέχρι να «τελειώσει» και αυτή η μελέτη. 

Κανείς από αυτούς δεν μας εξηγεί τι θα γίνει αν βρέξει λίγο παραπάνω. Θα είναι και πάλι «φυσικό φαινόμενο»; Ή μήπως θα είναι φυσική συνέπεια απουσίας πράξεων; 

Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα την «ξεκολλήσουμε» την μελέτη του Υπουργείου Υποδομών

Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα κάνουμε έργα αντιπλημμυρικά για την προστασία των ανθρώπων και του τόπου της Άρτας.Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα το τελειώσουμε αυτό το τεράστιο έργο υποδομής και προστασίας που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προς όφελος του τόπου, αφού θα καθορίσει χρήσης γης, θα δώσει την δυνατότητα κατασκευής έργων γεφύρωσης του Αράχθου, θα αλλάξει τον πολεοδομικό χάρτη των αστικών περιοχών, θα επιτρέψει την παραγωγική δραστηριότητα δεξιά και αριστερά του ποταμού, θα κάνει τον Άραχθο σημείο ένωσης και όχι σύνορο της πόλης της Άρτας.

«ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΑΣ, 

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΑΧΘΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ»

Ωρίμανση του έργου:

  1. Κατάθεση και Έγκριση Προμελέτης
  2. Κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
  3. Διαβούλευση στα πλαίσια της ΜΠΕ
  4. Γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιών
  5. Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)
  6. Κατάθεση και Έγκριση Οριστικής Μελέτη
  7. Κατάθεση και Έγκριση Μελέτης Εφαρμογής
  8. Δημοπράτηση του έργου
  9. Κατασκευή του έργου

Που βρισκόμαστε σήμερα:

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα στο Νο4. Δηλαδή έχει κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), έχει ολοκληρωθεί η Διαβούλευση στα πλαίσια της ΜΠΕ και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι Γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αυτή έχει κατατεθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Υποδομών τον Ιούλιο 2021. 

Από τον Ιούλιο 2021 έχει γίνει μία συζήτηση για την μελέτη στο ΔΣ του Δήμου Αρταίων τον Αύγουστο 2022 και στη συνέχεια παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στα πλαίσια της  Διαβούλευσης για την ΜΠΕ τον Απρίλιο 2023. Σήμερα, Σεπτέμβριος 2023, και ενώ έχουν περάσει 26 μήνες (πάνω από 2 χρόνια) από την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δεν έχει εγκριθεί ακόμα, με την δικαιολογία ότι λείπουν μία ή δύο Γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιών. Ενώ ταυτόχρονα ο νομοθέτης έχει προνοήσει ότι εάν μετά από 6-12 μήνες από την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν έχουν κατατεθεί όλες οι Γνωμοδοτήσεις, τότε θεωρείται ότι συμφωνούν με την Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μπορεί να προχωρήσει η έγκρισή της.

Και ενώ περιμένουμε και περιμένουμε και περιμένουμε, κανείς δεν κάνει τίποτα. 

Ο κος Τσιρογιάννης μέσα σε 2,5 χρόνια (από 10 Μαρτίου 2020 έως και 25 Αυγούστου 2022) διαφημίζει με έντεκα (11) αναρτήσεις του διάφορες συναντήσεις του με Υπηρεσιακούς παράγοντες για την Αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. Από την καθυστέρηση που ζούμε καταλαβαίνουμε, είτε ότι δεν πίεζε κανέναν για επίσπευση των διαδικασιών, είτε ότι δεν τον πήρε στα σοβαρά κανένας. Ότι από τα δύο και αν συμβαίνει, είναι πλήγμα για τον Θεσμό του Δημάρχου της πόλης μας.

Ο κος Καχριμάνης μόλις χθες στις 12/09/23, προεκλογικά, 26 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές θυμήθηκε και έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα, με την οποία ζητά την επίσπευση και την ολοκλήρωση των μελετών για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας.

Τώρα το θυμήθηκε, αφού πρώτα είδε τι έπαθε η Θεσσαλία. Λες και το 2015 που πλημμύρησε όλος ο κάμπος της Άρτας με βροχόπτωση μικρότερης έντασης, απ’ ότι στη Θεσσαλία, είναι μακριά μας.

Και τους δύο παραπάνω αυτοδιοικητικούς άρχοντες, εκθέτει ανεπανόρθωτα η Πρόταση του Τεχνικού Επιμελητήριου με ημερομηνία Μάιος 2015. Η Πρόταση του ΤΕΕ, είχε παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση σε ΟΛΟΥΣ τους φορείς του Νομού μας και της Περιφέρειας. Τότε το Τεχνικό Επιμελητήρια μελέτησε λεπτομερώς τις συνθήκες της πλημμύρας και του 2015 και του 2005 και κατέληξε στην Τεχνική Πρότασή του, η οποία θα εξεταζόταν από τους μελετητές του έργου, αργότερα. Ωστόσο, επειδή ως Τεχνικό Επιμελητήριο γνώριζε ότι επειδή οι μελέτες ενδέχεται να καθυστερήσουν, αλλά και η κατασκευή των έργων ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, είχε προτείνει (σελίδες 46 και 47) κάποια άμεσα έργα μικρής κλίμακας, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις πλημμύρας στον κάμπο της Άρτας. Τα έργα αυτά θα έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν με συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου. Συνοπτικά το Τεχνικό Επιμελητήριο είχε προτείνει:

  1. την συμπλήρωση των υφιστάμενων αναχωμάτων εκατέρωθεν του ποταμού, στα σημεία όπου αυτά είχαν καταστραφεί, ώστε σε νέο πλημμυρικό φαινόμενο να μην βγουν όλα τα νερά του ποταμού προς τον κάμπο. 
  2. την συγκέντρωση μαρτυριών για την έκταση των πλημμυρισμένων περιοχών το 2015, αν είναι δυνατόν να υπάρξουν πληροφορίες και για το υψόμετρο των νερών, με ταυτόχρονη τοποθέτηση των πληροφοριών σε χάρτη και στη συνέχεια την τοποθέτηση «μαρτύρων», έτσι ώστε να είναι δυνατόν να ληφθούν ακριβής πληροφορίες από τυχόν νέα πλημμυρικά επεισόδια. 
  3. Εμφανή Σήμανση της ευρείας κοίτης του ποταμού και γνωστοποίηση στους κατοίκους, ώστε να γνωρίζουν όλοι πότε βρίσκονται εντός και πότε εκτός αυτής.
  4. Εγκατάσταση συναγερμού εκφόρτισης του ταμιευτήρα κατά μήκος της κοίτης και ενημέρωση των κατοίκων. 
  5. Ετήσια άσκηση με εκφόρτιση 1.000 κυβικά/δευτερόλεπτο, μετά την αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων

Τίποτα από τα παραπάνω δεν υλοποιήθηκε 8 χρόνια τώρα. Αλλά έστειλαν μόνο μία επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών για επίσπευση της μελέτης. Προφανώς κοστίζει λιγότερο. Όταν όμως θα ξαναπλημμυρίσει ο κάμπος της Άρτας (που ευχόμαστε να μην ξαναγίνει ποτέ) οι παραπάνω θα ρίξουν όλες τις ευθύνες στη ΔΕΗ, χωρίς να λένε ότι 8 χρόνια δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή δεσμεύεται ότι όταν γίνει Δημοτική Αρχή:

  1. Θα καταφέρει να «ξεκολλήσει» τις μελέτες άμεσα και να φτάσουμε σε πολύ σύντομο διάστημα στην δημοπράτηση του έργου. 
  2. Θα εκκινήσει την υλοποίηση των προτάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας να είναι μειωμένη η επίπτωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο της Άρτας.

Αν κι εσύ νομίζεις ότι δεν έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία.

Αν κι εσύ νομίζεις ότι η πόλη και ο κάμπος δεν θωρακίζονται αντιπλημμυρικά με επιστολές, τότε υπάρχει μόνο ένας δρόμος. 

Ψηφίζεις Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή