19.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Τα νέα δεδομένα, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα

Διαβάστε επίσης

  • Σας έλειψε η στήλη μας; Εμάς μας έλειψε, αλλά επιλέξαμε αυτήν την περίοδο να απέχουμε από σχόλια, τα οποία θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση της ακρότητας των εντυπώσεων στο πανηγύρι των εντυπώσεων της προεκλογικής περιόδου.
  • Άλλοι ήθελαν να είμαστε οξείς και επιθετικοί με όλους, εμείς είμαστε της άποψης, ότι όσα είχε να προβάλλει η εφημερίδα, τα δημοσιοποίησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα για όλους τους χώρους.
  • Από την άλλη έχουμε όχι μια, αλλά τρεις μεγάλες αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες της περιοχής μας: στον Δήμο Αρταίων, στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και βέβαια στον Δήμο Ζηρού.
  • Έχουμε αλλαγή δημοτικών αρχών, με πρόσωπα που βέβαια δεν είναι καινούργια στην πολιτική και την Αυτοδιοίκηση. Κατ’αρχήν ο Κώστας Παπασιώζος, επί σειρά ετών δήμαρχος του πάλαι ποτέ Δήμου Αράχθου (παλαιός Κοινοτάρχης Νεοχωρίου), βουλευτής της ΝΔ και βέβαια δημοτικός σύμβουλος στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθως ο Χριστόφορος Σιαφάκας, αντιδήμαρχος επί δύο θητείες της δημοτικής Αρχής Τσιρογιάννη, μέχρι που αποχώρησε για να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και βέβαια ο Γιώργος Ζυγούρης, υποψήφιος δήμαρχος το 2010 ;, δημοτικός σύμβουλος στην συνέχεια… Μας είχε κάνει την τιμή να επιλέξει την ΑΠΟΨΗ για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στο Πασχαλινό φύλλο.
  • Στο πανηγύρι της νίκης, όπως γίνεται συνήθως, οι ηττημένοι συνδυασμοί δεν μπορούν να συμμετέχουν, αλλά προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες της ήττας τους. Να επισημάνουμε ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν βοηθάει σε τίποτε, παρά μόνο στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Ειδικά για τις περιπτώσεις και των τριών απερχόμενων δημάρχων, μπορούμε να πούμε χαρακτηριστικά, ότι είναι πολύ νέοι για να πάνε σπίτια τους και ίσως σκέφτονται την επόμενη ημέρα…
  • Ειδικά για τον Δήμο Αρταίων, πολλά είναι τα σενάρια που υφαίνονται για τον Χρήστο Τσιρογιάννη, που άλλοι σπεύδουν να τον βάλουν στο κάδρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ως υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, άλλοι ότι μπορεί να είναι ο επόμενος υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, άλλοι ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις πολιτικές γνωριμίες για μια επιτελική θέση σε κάποιο υπουργείο …
  • Αυτά βέβαια είναι έπεα πτερόεντα, τίποτε δεν ερείδεται σε καμία σοβαρή πληροφορία, παρά μόνο στην ουσιαστική απογοήτευση για το αποτέλεσμα.
  • Να πούμε και κάτι άλλο: οι Δήμοι που δεν άλλαξαν Δήμαρχο, άλλαξαν δημοτικές αντιπολιτεύσεις και σίγουρο είναι ότι ο δικηγόρος Γιώργος Αθανασούλας θα δώσει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, βάζοντας την παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα, αλλά και η Ελευθερία Κοσσυβάκη, παρά τις ευαισθησίες της έχει τα χαρακτηριστικά της «Σιδηράς Κυρίας», κάτι που θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα.
  • Νομίζουμε πάντως ότι τόσο ο Χρήστος Χασιάκος, όσο και ο Περικλής Μίγδος, μπορεί στην αντιπολίτευση να εξεύρουν μεγαλύτερους συνεργάτες από τους συνδυασμούς τους, γνωρίζοντας βέβαια την ποιότητα των επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
  • Οι εκλογές είναι χαρμολύπη, ακόμη και αυτοί που δεν εκλέχθηκαν έχουν μια λύτρωση, φεύγει η κούραση του μεγάλου αυτού χρονικού διαστήματος της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Και διάολε, ναι, αυτή η προεκλογική περίοδος τράβηξε τώρα τρία χρόνια, με covid ανάμεσα, με εθνικές εκλογές που τα ανέτρεψαν όλα, με πολιτικούς συνδυασμούς που εξανεμίστηκαν, με πρόσωπα που από το ζενίθ βρέθηκαν στο ναδίρ και ούτω καθεξής.
  • Το μόνο καλό είναι ότι οι επόμενες εκλογές είναι σε πέντε χρόνια. Ένα διάστημα μακρύ, αλλά απαραίτητο να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται για μια πιο σταθερή και ισορροπημένη ελληνική κοινωνία και μια πιο παγιωμένη πολιτική κατάσταση…
  • Καλώς ανταμώσαμε…

Οι μέχρι τώρα πρωταγωνιστές…

Οι εκλογές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, φάνηκαν ότι έγιναν, μόνο και μόνο για να εκλεγούν τα ίδια πρόσωπα. Αντιθέτως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν σωρευτικές αλλαγές, που κυριολεκτικά έθεσαν εκποδών της πολιτικής διαδικασίας πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο αυτοδιοικητικό σκηνικό της Άρτας.
Να αναφέρουμε καταρχήν ότι ο Γιάννης Παπαλέξης, παρά το γεγονός ότι είχε πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός μετώπου κεντροαριστερής συνεργασίας, αποχώρησε οικειοθελώς από την προεκλογική διαδικασία, βάζοντας ένα τέλος στην Αυτοδιοικητική του πορεία, ως επικεφαλής συνδυασμού, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2010.
Ακολούθως η Τζένη Ταπραντζή, δεν μπόρεσε να εκλεγεί με τον συνδυασμό του Χρήστου Τσιρογιάννη (αν εκλεγόταν ο συνδυασμός, είχε εκλόγιμη θέση), όπως επίσης και η πρώην δημοτική σύμβουλος Βίκυ Βασιλάκη, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε και υψηλό αριθμό σταυρών. Είναι τρία πρόσωπα, που απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και στοχοποιήθηκαν σε βαθμό «δολοφονίας χαρακτήρων» από διάφορους σχολιαστές των ΚΜΔ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως κλείνει ένας κύκλος παρουσίας, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι οι ίδιοι με το προνόμιο του «απλού πολίτη» δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν στον πολιτικό διάλογο και να καταθέτουν τις απόψεις τους για τα δημόσια πράγματα του Δήμου μας…

Αποδιοπομπαίος…

Για την ήττα του Χρήστου Τσιρογιάννη στοχοποιούν κάποιοι τον βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργο Στύλιο. Βέβαια αυτό είναι μια εντελώς εσωκομματική εκτίμηση, αλλά απ’ότι μπορούμε να γνωρίζουμε ο ίδιος ο αρτινός βουλευτής, τιμώντας φιλίες και πολιτικούς συνεργάτες, φρόντισε να απόσχει από κάθε εκλογική ανάμιξη και να κρατήσει τις αντίστοιχες αποστάσεις από τους συνδυασμούς, περιοριζόμενος στα τυπικά. Βέβαια, το κλίμα είναι τέτοιο, όπου πάντοτε σε μια ήττα αναζητούνται αλλού οι υπαίτιοι, και είναι κατανοητή μια ενδεχόμενη πικρία. Καλό είναι βέβαια να βάζουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, προκειμένου να βοηθήσουμε και όσους ψάχνονται, να μην αλώνονται σε λάθος λόγους…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα