ΑΠΟΨΗ – press

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Εκτενής ήταν η συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, σχετικά με τη Στρατηγική Μ.Π.Ε. για τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου EL05.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, υπογράμμισε πως η εικόνα του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου– όπως αυτή αποτυπώνεται από τα μέχρι σήμερα στοιχεία – είναι πολύ καλύτερη από άλλες περιοχές. «Αυτή τη στιγμή σε νερά είμαστε πολύ καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα υδατικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια καλή διαχείριση. Επειδή η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει ένα αρνητικό αποτύπωμα στο υδατικό μας διαμέρισμα, εμείς ως Επιτροπή Περιβάλλοντος τη μειώνουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό και προσπαθούμε να την εξαλείψουμε, με όλες τις γνωμοδοτήσεις που δίνουμε κι εμείς στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ανθρωπογενείς δράσεις όπως είδαμε σήμερα πτηνοτροφεία, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) για το σύνολο των ΣΜΠΕ που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση. Πρόκειται για τις ΣΜΠΕ:

Άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. του έργου «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,99 MW , στο ρέμα Μετσοβίτικο, Δήμου Μετσόβου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». 

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

Συμμετοχή Περιφέρειας Ηπείρου σε Τουριστικές Εκθέσεις

Η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου προγραμματίζεται η συμμετοχή στις εκθέσεις: 

Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων

Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΠΕΑΚΙ για τα έργα α) Επίβλεψη- έγκριση μελέτης στατικής επάρκειας των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ Ιωαννίνων(Ζωσιμάδες- ΠΕΑΚΙ Ανατολής – Κλειστού Γυμναστηρίου – Κλειστού Κολυμβητηρίου – Λεμβαρχεία και στεγασμένο εσωτερικό χώρο & β) Σύνταξη και υποβολή φακέλου δικαιολογητικών για την έκδοση και ανανέωση αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ( Ζωσιμάδες- Πανηπειρωτικό – Λιμνοπούλα).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, τόνισε πως στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται η συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας για την υλοποίηση αυτών των έργων με γνώμονα τη στήριξη του ΠΕΑΚΙ και των αθλητικών εγκαταστάσεών του, γεγονός που υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του ΠΕΑΚΙ κ. Παναγιώτης Δαβής.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων: