12.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Αναγκαία η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου

Διαβάστε επίσης

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024

Το 2024 αναμένεται να είναι κρίσιμο έτος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο. Αφενός, διότι έχουν προηγηθεί οι διπλές εθνικές εκλογές, από τις οποίες προέκυψε μια κυρίαρχη ΝΔ, μια ενισχυμένη Ακροδεξιά και ένας αποδυναμωμένος και κατακερματισμένος προοδευτικός χώρος. Αφετέρου, διότι σε έξι μήνες είναι οι ευρωεκλογές και το ζητούμενο είναι αυτή η τάση να μην επιβεβαιωθεί σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, αντιθέτως να σηματοδοτηθεί μια αντεπίθεση του προοδευτικού χώρου.

Αιχμή του δόρατος αυτής της αντεπίθεσης δεν μπορεί να είναι άλλος πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό τον λόγο, τους επόμενους μήνες οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη πολιτική δύναμη του προοδευτικού χώρου που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ και να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο δρόμο προς το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπω ότι εντάσσεται η πρόταση των συντρόφων για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να παραμείνει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διότι από αυτή τη θέση μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως «γέφυρα» της Αριστεράς με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με καθοριστική τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την προσπάθεια.

Ωστόσο, είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την πρόταση των συντρόφων, ανοίγει μια πολιτική συζήτηση. Και θα είναι σημαντικό, στο δρόμο προς το Συνέδριο, να κατατεθούν κι άλλες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, με επιχειρήματα, χωρίς αγκυλώσεις και αφορισμούς και πάντα με διάθεση σύνθεσης.

image.png

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα