Συζήτηση για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και για τις επιπτώσεις που θα έχει στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου λέω όχι στην ίδρυση ενός υβριδικού ιδιωτικού πανεπιστημίου στην χώρα μας.
Θα κάνω κάποιες επεξηγήσεις όπου θεωρώ ότι πρέπει να γίνει για να γίνει πιο κατανοητό .
Κατά αρχάς χαιρετίζω τους αγώνες των μαθητών και φοιτητών για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως και αν αυτοί εμφανίζονται.
Το πανεπιστήμιο όπως όλοι γνωρίζουμε αφορά το φορέα της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών , αυτή η αποστολή του εκπληρώνεται μόνο όταν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν όλες τις εγγυήσεις και τις ελευθερίες που απαιτούνται ώστε χωρίς επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες να προάγουν την έρευνα και τη γνώση.
Δεν είναι δυνατόν οι απόψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως οι επιστημονικές απόψεις και αντιλήψεις να συναρτώνται από το ποιος πληρώνει άρα ποιος ελέγχει την ακαδημαϊκή λειτουργία .
Μου επιτρέπετε να κάνω μια παρένθεση , πριν ένα περίπου μήνα στο επώνυμο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής απομακρύνθηκε μια έγχρωμη καθηγήτρια δήθεν ως ακαδημαϊκά ανεπαρκής,στην πραγματικότητα ήταν μία παρέμβαση του λόμπι το οποίο χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο και μάλιστα σε σχέση με αυτή την ενέργεια η αμερικάνικη εφημερίδα όπως η new york times και άλλες εφημερίδες βάζουν ζητήματα όπως αυτός που πληρώνει μπορεί να επιλέγει και ποιος θα διδάσκει;
Δεν μπορούμε να θεοποιησουμε και να υποταχθούμε στην αντίληψη της ελεύθερης αγοράς με την δημιουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά πρέπει να στηρίξουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα που ελεύθερα κρίνει και αποφασίζει απαιτώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανάλογη με αυτή των ξένων ευρωπαϊκών δημόσιων πανεπιστημίων.
Γιατί η κατεύθυνση της έρευνας που βασικός χώρος παραγωγής είναι τό πανεπιστήμιο οφείλει να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο.
Ας μην παραγνωρίζουμε ότι ο δημόσιος έλεγχος είναι αυτός που τελείται από την συντεταγμένη πολιτεία η οποία αποτελεί και έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας .
Θέλω να πω εδώ ότι μιλάμε πάρα πολλές φορές για μη κρατικά πανεπιστήμια ενώ στην πραγματικότητα το πανεπιστήμιο δεν είναι κρατικό είναι δημόσιο και μάλιστα τυπικά υπό καθεστώς αυτοτέλειας , αυτονομίας στη λειτουργία του και αυτοδιοίκησης .
Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και μάλιστα βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη προσδίδοντας κύρος στους απόφοιτους σε προπτυχιακό η μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Με την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων είναι γεγονός ότι το δημόσιο Περιφερειακό πανεπιστήμιο θα υποβαθμιστεί και θα συρρικνωθεί με αποτέλεσμα την μείωση των εισακτεων και την μείωση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αυτά που θα πληγούν είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια μειώνοντας σε βάθος χρόνου οι φοιτητές με αποτέλεσμα θέμα χρόνου να κλείσουν.
Και σε αυτή την θέση θά βρεθούμε και εμείς γρήγορα.
Άλκης Παπαχρηστακης
Περιφερειακός
Σύμβουλος
Αντιπ/ρος Επιτ. Κοινωνικών Θεμάτων.