Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου.
Κανείς δεν αμφισβητεί πως τα τελευταία χρόνια, η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών,.
Πλέον ο συγκεκριμένος χώρος έχει ανάγκη από μια βαθειά ανανέωση ιδεών και πρακτικών που θα της ξαναδώσει νέο και ουσιαστικό περιεχόμενο και θα καταφέρει να εμπνεύσει τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους.
Παράλληλα μ’ αυτό, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει και η σύνθεση του πολιτικού προσωπικού.
Χρειάζονται από τη μια πρόσωπα που να διαθέτουν εμπειρία, γνώσεις και ικανότητες για να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής κι από την άλλη οφείλει να προσελκύσει πρόσωπα που θα αποπνέουν ανανέωση και φρεσκάδα.
Προσωπικά έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει την άποψη ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση σημαντικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι γυναίκες, οι οποίες στη χώρα μας δεν έχουν μέχρι τώρα αξιοποιηθεί επαρκώς.
Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας των Γυναικών, ένα από τα θέματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, είναι η μειωμένη παρουσία τους σε κάθε βαθμίδα της πολιτικής.
Οι γυναίκες στη χώρα μας παρ’ ότι αποτελούν το 51% του πληθυσμού, συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στα όλα κέντρα λήψης των αποφάσεων, από την Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, αλλά στην Αυτοδιοίκηση, στην οποία η συμμετοχή παραμένει ακόμη σε πολύ μικρό ποσοστό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, το ποσοστό των γυναικών είναι περίπου 23%, ενώ από τους 332 Δημάρχους μόνο 22 είναι γυναίκες.
Στην ¨Ήπειρο και οι 18 Δήμαρχοι είναι άντρες.
Αντίστοιχα και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακά, Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια η συμμετοχή των γυναικών είναι ιδιαίτερα μικρή.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο νομό Πρέβεζας και σε σύνολο 80 περίπου Δημοτικών Συμβούλων συμμετέχουν μόνο 9 γυναίκες (11%).
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα υποστηρικτικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, όπως πχ οι ποσοστώσεις που έφτασαν το 40%, δεν στάθηκαν ικανές να επιφέρουν την ανάλογη αύξηση των γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις, με αποτέλεσμα η εκπροσώπησής τους στα διάφορα κέντρα άσκησης πολιτικής να εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του προσδοκώμενου.
Κι αυτό συμβαίνει, όχι γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες, ικανές, μορφωμένες και καταρτισμένες γυναίκες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, αλλά γιατί συνεχίζουν να επικρατούν στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, που θεωρούν την πολιτική ως ανδροκρατούμενο χώρο.
Παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν άριστες οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες και μπορούν ισάξια να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι μπορούν εξ ίσου καλά να συνθέτουν, να κατανέμουν αρμοδιότητες, να συμβουλεύουν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κοινωνικά θέματα.
Παρά ταύτα οι ψηφοφόροι, άντρες και γυναίκες, «δεν τις εμπιστεύονται» με την ψήφο μας.
Όμως αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε την πολιτική με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και συστήματα αξιών, τότε δεν έχουμε παρά να παροτρύνουμε και να στηρίξουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά.
Αν θέλουμε η Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο σχεδιασμού και διοίκησης, να μπολιαστεί με περισσότερη ευαισθησία και νέες πρακτικές, τότε η ευρεία συμμετοχή των γυναικών στα όργανά της, θα αποτελέσει την απαρχή μιας διαφορετικής οπτικής και προσέγγισης και αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι, ώστε και στη χώρα μας η πολιτική να γίνει πιο ελκυστική , αποκτώντας ακόμη περισσότερο «γυναικείο άρωμα»!!