15.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Πρόταση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής για έκδοση ψηφίσματος

Διαβάστε επίσης

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, καταθέσαμε προ ημερησίας διάταξης Ψήφισμα για την στήριξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο καλούσαμε στην άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από την Βουλή και στην έναρξη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα ακόμα, για τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου που υπάρχουν και λειτουργούν στην πόλη της Άρτας, θεωρούμε ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων πέρα από όλα τα υπόλοιπα, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για το οριστικό τους τέλος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όχι απλά δεν συμφώνησε, ακόμα και την ύστατη στιγμή, να εκδοθεί έστω ένα ψήφισμα, αλλά αντιθέτως τοποθετήθηκε με πάθος υπερ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων χωρίς καμιά διαφοροποίηση. Φαίνεται ότι είναι σημαντικότερο για τις δύο Δημοτικές Παρατάξεις της πλειοψηφίας ( του κ.Σιαφάκα και του κ.Τσιρογιάννη) να δηλώσουν πολιτική συμμόρφωση στην κυβέρνηση της ΝΔ, παρά να συνταχθούν με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας. 

Χωρίς καμία αυταπάτη δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλάι της αγωνιζόμενης πανεπιστημιακής κοινότητας, του φοιτητικού κινήματος και των συμφερόντων του τόπου και του λαού. 

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει ΤΩΡΑ  το νομοσχέδιο.-

Σας κοινοποιούμε το Ψήφισμα

Άρτα, 6 Μαρτίου 2024
Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή.

(Πρόταση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής για έκδοση ψηφίσματος)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την πολιτική διαχείριση  του κρίσιμου αυτού ζητήματος αλλά και των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι θέσεις μας συνοπτικά έχουν ως εξής:

  1. Το επικείμενο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται
  2. Το εν λόγω νομοσχέδιο απαξιώνει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, τα χαμηλά κονδύλια για έρευνα και υποδομές, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας σε συνάρτηση με τη συνεχή δυσφήμιση είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα και τα οποία συνεχώς αναδεικνύει η πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς όμως να εισακούεται. Η πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων καταδεικνύει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να επιλύσει τα προβλήματα αυτά αλλά να επιτρέψει την επικράτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η χώρα μας δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά ουσιαστική στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων τα οποία, παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό επιδεικνύουν εξαιρετικής ποιότητας έργο. 
  3. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να συρρικνώσει το υπάρχον σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Πολλά από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα, κινδυνεύουν να συγχωνευθούν ή/και να καταργηθούν προκαλώντας μια συνεχή αστάθεια στον ακαδημαϊκό χάρτη με ό, τι αυτό συνεπάγεται για όλους όσοι τα υπηρετούμε αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. 
  4. Η δυνατότητα παροχής τίτλων σπουδών ισότιμων ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με αυτών των δημόσιων πανεπιστημίων από ιδιωτικά πανεπιστήμια επί πληρωμή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων με πελατειακούς όρους τίτλων σπουδών

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη μέχρι στιγμής απουσία διάθεσης διαβούλευσης και ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως στην Περιφέρεια.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που υπάρχουν και λειτουργούν στην πόλη της Άρτας και συνολικά στην Ήπειρο. Η συνεχής υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους σε συνδυασμό με την απόφαση για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα οδηγήσει στο κλείσιμο των τμημάτων και στην πλήρη ερημοποίηση του τόπου

Καλούμε τους Αρτινούς να πάρουν θέση υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου. 

Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων θα υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Άρτας, θα πάρουμε μέτρα για την διευκόλυνση της ζωής των φοιτητών και των καθηγητών στην πόλη, θα σχεδιάσουμε την σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ζωή και την δραστηριότητα των κατοίκων και των παραγωγικών δυνάμεων της Άρτας

Ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του τόπου με/χωρίς την λειτουργία του Πανεπιστημίου στην Άρτα. 

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο με την Πανεπιστημιακό κοινότητα και την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Άρτα, 4 Μαρτίου 2024

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα