Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου και 18:00 – 20:30, στο «Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού», η ημερίδα ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ KA220, με κωδικό 2021-1-EL01-KA220-SCH-000027823, και τίτλο: «STEAM & Digital Skills: Searching for the new Leonardos», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, η οποία είναι συντονίστρια του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος. Οι χώρες – εταίροι που συμμετέχουν είναι οι εξής: α) Ιταλία (CEIPES) –, β) Λιθουανία (Siauliai CTC), γ) Ρουμανία (Inspectoratul Iasi), δ) Τουρκία (Osmaniye Directorate) και δ) Τρίκαλα (Α.Κ.Ε.Θ.).
Η διδασκαλία S.T.E.A.M. ( S.T.E.A.M=Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) είναι μία εκπαιδευτική πρακτική που δίνει έμφαση στην εφαρμογή της γνώσης σε πραγματικές καταστάσεις και στην προσέγγιση της διδασκαλίας, με βάση την επιστήμη μέσα από τον πειραματισμό και την έρευνα, ευνοεί την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του πνεύματος συνεργασίας στο σχολείο. Συνδέει τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τέχνη με σύγχρονες Τεχνολογικές εφαρμογές ενισχύοντας τη σχολική επίδοση των μαθητών και αναπτύσσοντας δεξιότητες υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης, ενημέρωσης και τηλεκατάρτισης για εκπαιδευτές/εκπαιδευτικούς, στο «πλαίσιο μεθοδολογίας STEAM», καθώς και η δημιουργία ενενήντα (90) διδακτικών σεναρίων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις γλώσσες των εταίρων, στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα.
Για τον σκοπό αυτόν, με τη συνεργασία των εταίρων, η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας, δημιούργησε μια πλατφόρμα με ενενήντα (90) διδακτικά σενάρια εκπαιδευτικού υλικού STEAM, μέσω της οποίας αναμένεται να προωθηθεί, με τη συμβολή των εκπαιδευτικών, η προσέγγιση STEAM. Έχει εκπονηθεί έρευνα και αξιολόγηση των διδακτικών σεναρίων κατά την πιλοτική φάση. Έχει επίσης τυπωθεί και διανεμηθεί ο Οδηγός αναφοράς STEAM, όχι μόνο στα σχολεία μας, αλλά και σε όλες τις Δ.Π.Ε. της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε παρουσιάστηκε όλη η πορεία του προγράμματος καθώς και τα αποτελέσματά του, ειδικά σε ό,τι αφορά το παραδοτέο υλικό, δηλαδή η πλατφόρμα και τα διδακτικά σενάρια STEAM.
Το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να δραστηριοποιηθούν, κάποιοι/ες από αυτούς να εκπονήσουν οι ίδιοι/ες διδακτικά σενάρια, ενώ στην διάχυση των αποτελεσμάτων, παρευρέθηκαν εκπαιδευτικοί και των δύο (2) βαθμίδων της ΔΙ.Π.Ε. Άρτας που με ενδιαφέρον μοιραστήκαμε εποικοδομητικά το νέο υλικό και κατά συνέπεια τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση.
Η Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Άρτας
Δρ Κλεοπάτρα Ν. Βασιλείου