17.8 C
Arta
20 Μαΐου 2024

Αλκης Παπαχρηστάκης: Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

Διαβάστε επίσης

ΛΟΓΟΔΟΣΊΑ (Περιφέρεια Ηπείρου)

Στις 30/4/2024 έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η δεύτερη κατά σειρά ειδική συνεδρίαση ΛΟΓΟΔΟΣΊΑΣ με 5 θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων (από τους Κυρίους ΣΤΈΦΟ Ι.,ΖΟΎΜΠΑ Σ.,ΠΡΕΝΤΖΑ Γ., ΤΑΤΣΗ Μ., και ΓΕΩΡΓΌΠΟΥΛΟ Λ.) .

Τι είναι τελικά η λογοδοσία.

Η Λογοδοσία είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων, δηλαδή η απόδοση πράξεων και ενεργειών που έγιναν από πρόσωπα που ασκούν εξουσία.

Η λογοδοσία είναι αναγκαία για να ενισχύεται η διαφάνεια.

Άρα η λογοδοσία δεν έχει αντικείμενο την απλή ενημέρωση αλλά την ουσιαστική αναγνώριση και ανάληψη ευθύνης για δράσεις και αποφάσεις.

Η λογοδοσία λοιπόν έχει ιδιαίτερή πολιτική σημασία.

Στη συνεδρίαση της λογοδοσίας έχουν δικαίωμα όλοι να κάνουν ερωτήσεις αλλά αν είναι πάνω από 10 τότε γίνεται κλήρωση.

Ετσι στη συνεδρίαση της 30/4/24 τέθηκαν πέντε ερωτήματα εκ των οποίων τα δύο συζητήθηκαν εκτενώς.

Το δεύτερο θέμα της λογοδοσίας ήταν της ΛΑ.ΣΥ. που ρωτούσε για την αντιπυρική προστασία της Ηπείρου .

Επίσης το τέταρτο ερώτημα ήταν των Οριζόντων Ηπείρου που ήταν σχετικό με το μητρώο γεφυριών της ηπείρου.

“Αντιπυρική προστασία της Ηπείρου.”

Αφού η Περιφερειακή σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Κα Ζεκα Τ. έκανε την τοποθέτηση της παρουσιάζοντας την  εισήγησή της για το θέμα των πυρκαγιών στην Ήπειρο ο περιφερειάρχης  έδειξε κατ αρχάς απρόθυμος να απαντήσει και παρέπεμψε στον διευθυντή της πολιτικής προστασίας ηπείρου Κο Μαυρογιώργο Δημήτρη ο οποίος είναι και συντονιστής πολιτικής προστασίας για όλη την Ήπειρο.

Ετσι σαν εκπρόσωπος της περιφέρειας και του περιφερειάρχη  τοποθετήθηκε λέγοντας  και βασικά ανέφερε ότι: το θέμα των πυρκαγιών είναι πολύ σοβαρό για την Ήπειρο και βασικό προαπαιτούμενο είναι η πρόληψη.

Καθ όλη την διάρκεια της τοποθέτησης μιλούσε για τα μέτρα που έχουν πάρει στα Γιάννενα .

Όλη η αναφορά του που διήρκεσε για πολύ ώρα ήταν για το νομό Ιωαννίνων .

Τελειώνοντας ο Κος Μαυρογιώργος πήρα το λόγο και με την μορφή της ερώτησης τοποθετήθηκα ως εξής: Ο Κος Μαυρογιώργος καλά μας τα είπε, το ερώτημα όμως της λαϊκής συσπείρωσης αναφέρεται για όλη την ΉΠΕΙΡΟ και όχι μόνο για το νομό ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ .

Λοιπόν να σάς ενημερώσω εδώ ότι  στην ΆΡΤΑ υπάρχει ένα φλέγον ζήτημα που αφορά το Περιαστικό δάσος και στην κοινωνία της Άρτας υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση.

 Για το λόγο αυτό επισκέφθηκα τον Διοικητή τού στρατοπέδου Άρτας για ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό.

Πράγματι ο Κος Διοικητής μου είπε ότι υπάρχει όντως μία διαταγή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας που αφορά την κοπή των δένδρων εντός και εκτός στρατοπέδου Βερση.

Όσον αφορά εντός του στρατοπέδου η διαταγή λέει ότι από την περίφραξη και μέσα να κοπούν τα δέντρα περίπου στα 20 m  και επειδή είναι διαταγή ανωτέρου πρέπει να γίνει . Για αυτό το λόγο ύστερα που επιθεώρηση του δασαρχείου τα δέντρα αφού σημειώθηκαν θά γίνει η κοπή.

Στην συνέχεια ο Κος Διοικητής είπε ότι εκτός στρατοπέδου δεν μπορώ να παρέμβω γιατί λέει για 100 m έξω από το στρατόπεδο, αυτό ας τον αναλάβει το υπουργείο πολιτικής προστασίας.

Κύριε περιφερειάρχη ερωτώ πώς κάποιοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και των πόλεων της Ελλάδας.

Επίσης δεν γνωρίζουν ότι στο Περιαστικό δάσος της Άρτας υπάρχει χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ένωσης από το πρόγραμμα  Anti Nero ll ποσού 2.102.749€. με φορέα υλοποίηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειες και αφορά πρόγραμμα προστασίας του περιαστικού δάσους της Άρτας όπου γίνονται η έγιναν εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και αποψίλωσης. Φυσικά αυτή η ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ απόφαση δεν πρέπει και δεν μπορεί να περάσει για το Περιαστικό Δάσος της Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απάντησε : κακό είναι αυτό, 

δεν κατάλαβα εγώ είμαι Περιφερειάρχης και όχι Υπουργός και αν με ρωτάς και λίγο είναι.

(Είναι απάντηση αυτή από έναν περιφερειάρχη Ηπείρου που  πρέπει να προστατεύσει όλη την περιοχή πού είναι στην δικαιοδοσία του και όχι να βγάζει την ουρά του απ έξω.).

Τόν λόγο άμεσα πήρε ο Κος Μαυρογιώργος είπε και απάντησε αναφερόμενος σέ μένα ότι: έχουν δίκιο στην Άρτα γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα , ότι έχει δοθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής έγγραφο που λέει ότι να καθαριστεί με κόψιμο 50 έως 100 μέτρα έξω από το στρατόπεδο Βερση και όπως καταλαβαίνετε αν γίνει αυτό ο λόφος Περάνθης θα καταστραφεί.

Το Περιαστικό Δάσος δεν θα υπάρχει άρα πλέον δεν θα μιλάμε για δάσος  στην Άρτα είπε ο Κος Μαυρογιώργος. Στη συνέχεια λέει ότι, είμαι σε επικοινωνία με τον Ταξίαρχο της 8ης μεραρχίας για να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα των περιαστικών  δασών και ειδικά της Άρτας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης φάνηκε πως δεν τον ενδιαφέρει και πολύ να ασχοληθεί με το περιαστικό δάσος της Άρτας και ότι πρέπει να κοπούν τα δέντρα πάνω από 50 μέτρα γιατί τα πεύκα όπως είπε είναι σαν να βάζεις μπαρούτι.

Στην συνέχεια είπε ότι όλα αυτά τα δάση έγιναν τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα υψηλών θερμοκρασιών, δεν φυτεύουν πλέον κυπαρίσσια αλλά πρέπει να φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα.

Δεν μας είπε όμως αν πρέπει να γίνουν οι ίδιες ενέργειες για τα περιαστικά δάση των ιωαννίνων γιατί και εκεί υπάρχουν κυπαρίσσια όπως είναι το δάσος στο Γιαννιώτικο σαλόνι , στην Δουρούτη ,στου Φρόντζου στο Μέτσοβο και αλλού.

ΓΈΦΥΡΑ ΆΡΤΑΣ 

(Αλήθειες ή ψέματα)

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο σε ερώτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ήταν το 4ο θέμα που έγινε εισήγηση από τον εισηγητή τών Οριζόντων Ηπείρου Κο Βασιλάκη Δ. και αφορούσε το ΜΗΤΡΏΟ γεφυρών της Ηπείρου.

Ο Κος περιφερειάρχης τοποθετήθηκε επιδερμικά στο θέμα λες και δεν τον αφορούν οι γέφυρες της ηπείρου όπως: τα πέτρινα γεφύρια ,τα γεφύρια με σκυρόδεμα πού καταλήγουν σε τένοντες, οι πεζογέφυρες και λοιπά.

Αντ’ αυτού  μίλησε ότι όσον αφορά το επαρχιακό δίκτυο και το εθνικό το παρακολουθούμε από κοντά και παρεμβαίνουμε μέσω προγραμμάτων καί συμβάσεων όπου μπορούμε και ότι οι υπηρεσίες βρίσκουν διάφορα θέματα στις γέφυρες. Επίσης ότι συντηρούνται γέφυρες σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού.

Εμείς δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και παρεμβαίνουμε μέσω προγραμματικής σύμβασης.

(καμία σχέση με την ερώτηση) .

Στην ερώτηση μου ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση λογοδοσίας μιλήσαμε για τη γέφυρα της άρτας που έχει μεγάλο πρόβλημα συντήρησης και στατικότητας μας δώσατε  μία μελέτη και είπατε ότι θα προχωρήσετε στην παράλληλη γεφύρωση και η απάντηση του κυρίου περιφερειάρχη ήταν ένα ξερό: μέχρι εκεί, δλδ μέχρι την μελέτη σαν να έλεγε μην περιμένετε κάτι άλλο. Συνέχισα να ρωτώ ότι θέλουμε το θέμα της γέφυρας να λυθεί και η απάντηση του ήταν φέρτε το στη Βουλή .

Δεν ξέρω αν αυτή είναι σοβαρή απάντηση στο Περιφερειακό συμβούλιο από τον περιφερειάρχη που έχει στην αρμοδιότητά του ΌΛΗ την Ηπειρο.

Συνεχίζοντας ο κύριος περιφερειάρχης ανέφερε για ένα ποσό που υπάρχει ήδη και είχε βγει το 2017 από την κυρία Γεροβασίλη και του απαντώ ότι τα χρήματα αυτά είναι για τη νέα γέφυρα στο ύψος της Κατω Παναγιάς και δεν έχουν σχέση με την προβληματική γέφυρα της Άρτας.

Κατόπιν άλλαξε Ρότα και λέει ότι έχει υπογράψει μαζί με το νέο δήμαρχο Αρτας κοινή επιστολή προς το υπουργείο πως το γεφύρι έχει πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί μία λύση.

Κλείνοντας είπα ότι το θέμα πρέπει να το λύσει και ότι όλοι οι αρτινοι και όχι μόνο θέλουμε να λυθεί. Η απάντηση του ήταν ότι θα το λύσω γιατί θέλω να το λύσω.

Ο Κος περιφερειάρχης έβαλε στο κάδρο τον νέο Δήμαρχο Άρτας.

 Να μας πει λοιπόν ο δήμαρχος Αρταίων αν όντως υπάρχει τέτοια επιστολή και καλό είναι να την δώσει στη δημοσιότητα για να δούμε αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον και από περιφέρεια αλλά και από Δήμο Αρταίων αλλιώς πρόκειται για μια ακόμη ψευδή μαρτυρία.

Τώρα να πω πως ο Κος περιφερειάρχης στις 19/4/2024 σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΑRT TV έφερε μόνος του το θέμα της γέφυρας και αφού μίλησε για τα γνωστά προβλήματα για τά ελάσματα που δεν είναι ανοξείδωτα ότι πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για το βάθος των πασαλωσεων είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Κο Ταχιαο και ότι πρόκειται να βρεθεί λύση για τη γέφυρα.

Και ρωτώ εγώ τώρα τι να πιστέψει ο Αρτινος πολίτης μια δέσμευση του περιφερειάρχη προεκλογικά με φωτογραφίες για την δημιουργία παράλληλης γέφυρας; 

Μια συνέντευξη τύπου πού μπορεί να πει οτιδήποτε χωρίς να δεσμεύεται; 

Ή μια απάντηση στο Περιφερειακό συμβούλιο που ΔΕΝ είναι ιδιωτική αλλά έχει το κύρος και την πολιτική βαρύτητα αφού απευθύνεται στους περιφερειακούς συμβούλους.

Το θέμα της γέφυρας της Άρτας είναι πολύ σοβαρό ενδεχομένως δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι.

Προσωπικά είναι τιμή μου και καμάρι μου να αγωνίζομαι για την επίλυση των προβλημάτων της Άρτας.

Επιπλέον εμείς όλοι μαζί σαν παράταξη Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις θα επαναφέρουμε συνεχώς το θέμα της γέφυρας μέχρι να υλοποιηθεί και θα διεκδικούμε στο Περιφερειακό συμβούλιο τα πάντα σε  ότι αφορά τον πολίτη της ηπείρου γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους και ειδικά στις επόμενες γενιές για να μήν είναι η Ήπειρος ουραγός της Ευρώπης και γιατί όταν διεκδικείς κερδίζεις.

Παπαχρηστάκης Άλκης .

Περιφερειακός σύμβουλος,

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα