ΑΠΟΨΗ – press

Πολιτικές διεργασίες, εν μέσω θέρους…

 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Σήμερα ολοκληρώνεται μία ακόμη δημοσιογραφική σεζόν, η 5η κατά σειρά, και θα υπάρξει μια δίμηνη ανάπαυλα για “χαλάρωση και περισυλλογή”.

Μέχρι τότε ας κάνουμε μια μικρή σύνοψη της πολιτικής επικαιρότητας και να δούμε, οι προβλέψεις που το τελευταίο διάστημα είχαμε κάνει μέσα από τους εβδομαδιαίους σχολιασμούς μας, κατά πόσο επαναβεβαιώθηκαν  από τις εξελίξεις ή τελικά δικαιώνεται για πολλοστή φορά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ που είχε πει το γνωστό: «Ο πολιτικός έχει την ικανότητα να προβλέπει τι θα συμβεί στο μέλλον και ταυτόχρονα την ικανότητα να εξηγεί μετά γιατί αυτά που προέβλεψε δεν συνέβησαν».

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά:

  1. Είχαμε πει, πολύ καιρό πριν, ότι ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν εκ των πραγμάτων αφετηρία πολιτικών εξελίξεων ..
  2. Αμέως μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου είχαμε επαναλάβει ότι η περίφημη «επόμενη μέρα» θα είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, ενώ τα δύο σχετικά άρθρα μας είχαν ως τίτλους: « Μεγάλος νικητής η αποχή». & «Μεγάλος ηττημένος το πολιτικό μας σύστημα»..
  3. Υπότιτλοςκαι των 2 κειμένων ήταν «Επίκεινται πολιτικές εξελίξεις».

Πέρασαν 3 βδομάδες από τη βραδιά των εκλογών και το μόνο που δεν είχαμε προβλέψει ήταν η ταχύτητα των αλυσιδωτών αντιδράσεων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν, έστω και έμμεσα, ότι «κανένα από τα  3 μεγάλα κόμματα δεν πέτυχε τους στόχους , που το ίδιο είχε θέσει και κατά συνέπεια ηττήθηκαν».

Το πιο σημαντικό βεβαίως μήνυμα των ευρωεκλογών, στο οποίο επίσης όλοι συμφωνούν, ήταν η βαριά ήττα που υπέστη το πολιτικό μας σύστημα, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου το 60% των ψηφοφόρων αρνήθηκε να πάει στις κάλπες.

Η προσπάθεια των κομματικών ηγεσιών να εξωραΐσουν την  κατάσταση, μιλώντας είτε για πύρρεια νίκη, είτε για σταθεροποίηση ή για μικρή αύξηση των ποσοστών, δεν έπεισε κανέναν και ούτε στάθηκε ικανή να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και στα 3 μεγαλύτερα κόμματα.

Αυτά τα έλεγα από τις πρώτες μέρες και μάλιστα στον επίλογο των σχετικών άρθρων ανέφερα ότι όσοι προέβλεπαν ότι με το πέρας των Ευρωεκλογών ξεκινάνε  «τα περίφημα μπάνια του λαού» μάλλον διαψευστήκαν.

Οι πολιτικές εξελίξεις  είναι ραγδαίες καθώς ούτε η ασυμμετρία στο πολιτικό μας σύστημα μπορεί να συνεχιστεί, ούτε πολύ περισσότερο ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου μπορεί να διαιωνίζεται εσαεί.

Αναπόφευκτα, εν μέσω θέρους, θα δρομολογηθούν εσωκομματικές  διεργασίες, οι οποίες θα επηρεάζουν αλυσιδωτά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ήδη η πολιτική επικαιρότητα καταγράφει σημαντικές εξελίξεις.:

-Την πρόσφατη «θυελλώδη» συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, στην οποία για πρώτη φορά υπήρξε μαζική αντίδραση Βουλευτών τόσο στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και σε βασικές Κυβερνητικές επιλογές.

-Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ανοιχτή πλέον σύγκρουση Τσίπρα –Κασσελάκη, τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών από τα κομματικά όργανα, τις υπογραφές των 87 κλπ..

– Την ευθεία αμφισβήτηση από το βράδυ των Ευρωεκλογών του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποχρεώνοντάς τον, να προκηρύξει εκλογές για  ανάδειξη νέας ηγεσίας μέσα στον Οκτώβρη.

 Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά την πλήρη δικαίωση των όσων είχαμε προβλέψει ότι θα συμβούν.

Το ζητούμενο πλέον είναι, όλες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες να οδηγήσουν τα πολιτικά πράγματα της χώρας προς τη θετική κατεύθυνση., ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση των ακροδεξιών και αντισυστημικών κομμάτων, κάτι που συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όλα αυτά θα τα δούμε και να το αξιολογήσουμε απ’ το Σεπτέμβρη.

Μέχρι τότε, θερμές ευχές για καλό καλοκαίρι!!!