ΑΠΟΨΗ – press

Πέρα από την κριτική και η δική μας ευθύνη…

Μια αδόκιμη κριτική χώρα στα social media και κυρίως στο Facebook από πολλούς συμπολίτες μας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με τα έργα στο κέντρο της Άρτας και στην δύσκολη θέση, που έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες του εμπορίου και της εστίασης.
Νομίζουμε ότι είναι άνευ αντικειμένου, οι λεονταρισμοί και οι αγανακτήσεις, οι οποίες στην παρούσα περίοδο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσχαιρένουν την υφιστάμενη τεταμένη κατάσταση και να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των επαγγελματιών της πόλης μας.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η εργολαβία, έχει συγκεκριμένες δυσκολίες, αλλά και χρονοδιαγράμματα και ο Δήμος Αρταίων θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι το OPEN MALL ήταν μια απαίτηση του εμπορικού κόσμου, και παρά τις διάφορες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στην συνέχεια, αυτές είχαν να κάνουν με την διάσταση απόψεων αναφορικά με την αισθητική του και όχι με την έκταση και την δυσκολία του.
Να συνεκτιμήσουμε επίσης ότι ο Αύγουστος τα τελευταία χρόνια στην Άρτα, ήταν μια “νεκρή” περίοδος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, παραθέριζε στις εξοχικές του κατοικίες στα ορεινά ή στις παραλίες του Ιονίου… Όμως έρχεται ένας Σεπτέμβριος, που ο εμπορικός κόσμος έπαιρνε τα πάνω του, με αγορές για σχολικά, νέα ρούχα, παπούτσια κλπ.
Αυτήν την οικονομία, πρέπει σήμερα , περισσότερο από ποτέ να υποστηρίξουμε, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν ο εμπορικός κόσμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κρίση… Να πούμε ότι υπάρχει από πίσω και ο βαρύς πέλεκυς της φορολογικής και ασφαλιστικής υπερχρέωσης, λόγω των τεκμαρτών κυρίως εισοδημάτων, που δεν υπολόγισαν δημόσια έργα κατά την φορολογική χρήση και οι έμποροι έχουν ανάγκη οικονομικής αιμοδοσίας για να κρατήσουν την αγορά ανοιχτή και τα μαγαζιά τους ζωντανά… Και ας μην αναφερθούμε στο ανταγωνιστικό ηλεκτρονικό εμπόριο (και από εταιρίες μαϊμού), και τα πολυκαταστήματα των γειτονικών πόλεων …
Καλές λοιπόν οι αγανακτήσεις και οι λεονταρισμοί, αλλά η αληθινή γενναιότητα θα διαφανεί, σε όποιον ανοίξει το πορτοφόλι να στηρίξει την αγορά μας και όχι σε όποιος πέρασαν και άφησαν την σκόνη τους, στην ήδη σκονισμένη εμπορική οδό της Άρτας. Εδώ είναι το πεδίον δόξης λαμπρό! Θα μείνουμε να υποστηρίξουμε την αγορά μας, τον κόσμο της και την πόλη μας ή …με την επίκληση των έργων θα σπεύσουμε προς μεγαλοκαταστήματα άλλων πόλεων ή ηλεκτρονικές επιχειρήσεις που εδράζουν στην… Σλοβακία;
Να έρθουν στην Άρτα από άλλες πόλεις να ψωνίσουν, δεν το περιμένουμε και τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν το είχαμε δει ποτέ. Εμείς θα πρέπει να στηρίξουμε την αγορά μας, αν δεν κινηθεί, δεν θα φταίει κανένας άλλος, παρά μόνο οι ίδιοι.
Αυτό το σημείωμα, τα αυτονόητα λέει. Εντάξει η πόλη είναι χάλια, εντάξει η πλατεία είναι διαλυμένη και επιχειρήσεις πλήττονται. Χαίρω πολύ. Το ζήτημα είναι αν θα εξαντληθεί η ρητορική μας στο ότι κάποιος φταίει (ο δήμαρχος, ο πρώην δήμαρχος, ο επόμενος δήμαρχος, οι βουλευτές, οι πόλεμοι κλπ) ή θα κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση και χωρίς να φοβηθούμε σκόνες και λάσπες θα βάλουμε χέρι να μείνει η αγορά μας ζωντανή;