ΑΠΟΨΗ – press

Η φοβική επικοινωνία του Δήμου Αρταίων

Στο προηγούμενο φύλλο της Άποψης, είχαμε θέσει ως πρωτοσέλιδο θέμα το drone του Δήμου Αρταίων, που έχει τεθεί στην διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και του Νομού. Την είδηση βέβαια αλιεύσαμε από το Δημοτικό συμβούλιο, όπου προβλήθηκε και σχετικό βίντεο, κατά την διάρκεια απάντησης του Δημάρχου Αρταίων Χριστόφορου Σιαφάκα, επί ερώτησης δημοτικού συμβούλου.
Το πρωτοσέλιδο αυτό, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών αρτινών, αλλά και εκδοτών εκτός Άρτας, οι οποίοι βέβαια το θεώρησαν ως μια αξιόλογη και αξιέπαινη πρωτοβουλία, που σχετίζεται με την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και φυσιολογικά δεν έδωσαν κανένα ενδιαφέρον στις …κοκορομαχίες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι το πρωτοσέλιδο της Άποψης, εκτός από την φυσική και ηλεκτρονική κυκλοφορία στους συνδρομητές μας, δημοσιοποιείται και στην σελίδα των πρωτοσέλιδων εφημερίδων frontpages.gr και σε αντίστοιχα social media. Οπότε το κοινό, δεν είναι αμιγώς αρτινό και έτσι πολλοί μας ζήτησαν πληροφορίες για το θέμα αυτό. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς, ότι είδαμε στο βίντεο επισημάναμε και περιμέναμε να υπάρξει κάποια σχετική περαιτέρω ενημέρωση από τον Δήμο Αρταίων και κυρίως την δημοτική αρχή.
Παρόλα αυτά, διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Αρταίων, μετά το δημοτικό συμβούλιο, επέδειξε μια φοβική συμπεριφορά στην επικοινωνία του και την ανάδειξη των θεμάτων, ιδίως αυτών που επισημάνθηκαν κατά την συνεδρίαση, και ιδίως μιας είδησης, η οποία λόγω και των ζητημάτων της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής κρίσης, μπορεί να έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον.
Αντ’αυτών είδαμε ότι ενώ όλοι οι συνδυασμοί δημοσιοποίησαν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί των ερωτήσεων της λογοδοσίας, ο Δήμος Αρταίων κράτησε σιγή ιχθύος, επιλέγοντας να μην αποσαφηνίσει με κάποια ανακοίνωση ή δελτίο τύπου, έστω και επιγραμματικά τα θέματα τα οποία εθίχθησαν. Είδαμε μόνο αποσπασματικές δηλώσεις μελών της δημοτικής αρχής, σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς όμως επί της ουσίας να παρατίθεται κάποια επίσημη απάντηση ή εξήγηση, αλλά με αναφορές στο θυμικό και στο συναίσθημα, προσπαθούσαν να προβάλλουν την ηθική ανωτερότητα της δημοτικής αρχής, έναντι … ποιών άραγε; της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών;
Μπορούμε να εκλάβουμε αυτήν την στάση της δημοτικής αρχής, μόνο ως χαλαρότητα αφενός λόγω της θερινής περιόδου, η οποία τελείωσε, ίσως όμως επειδή δεν υπάρχει θεσμική λύση για την περίπτωση της υποστήριξης του Γραφείου Τύπου του Δήμου… Η αντιπολίτευση έχει ένα δίκιο στην περίπτωση της Ζωής Μπαρτζώκα, δεν νοείται να απασχολείται στον Δήμο Αρταίων άτομο εθελοντικά, θα μπει η επιθεώρηση Εργασίας μέσα και θα μας ξεφτιλίσει. Υπάρχει τρόπος να αποκτήσει θεσμική υπόσταση η συνεργασία της συγκεκριμένης “συνεργάτιδας” του Δήμου Αρταίων και ίσως θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές (στις οποίες ο ίδιος ο Χριστόφορος Σιαφάκας ήταν το νο 2) για την περίπτωση της συνεργάτιδας του γραφείου Τύπου κ. Στογιάννου., η οποία είχε ξεκινήσει (αν θυμόμαστε καλά) ως συνεργάτιδα σε κάποιον σύνδεσμο και πριν από δυο χρόνια προσελήφθη ως ειδική συνεργάτιδα του τότε δημάρχου.
Και για μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, μπορεί να υπάρξει σύμβαση με την ΑΔΑΕ ΟΤΑ και … μεταγραφή στο Γραφείο Δημάρχου.
Δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια άσχημη προοπτική, αν υπολογίσει κανείς ότι η γυναίκα, εδώ και εννιά μήνες κρατάει στην πλάτη της το επικοινωνιακό βάρος του Δημαρχείου στην οδό Αυξεντίου και χωρίς κάποια σύμβαση εμφανίζεται επισήμως ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου το Δήμου, και μάλιστα έχει και … εσωτερικό τηλέφωνο, όπως παρουσίασε ο Σωτήρης Χρηστούλης κατά την πρόσφατη ερώτηση λογοδοσίας, καταθέτοντας αντίγραφα από τον τηλεφωνικό κατάλογο των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημαρχείου.
Φανταστείτε, να είσαστε ιδιώτης, επαγγελματίας και να απασχολείται ” εθελοντικά” υπάλληλο, με γραφείο και τηλέφωνο, και με … κάρτες επαγγελματικές της φίρμας σας. Το ΠΕΚΑ Ηπείρου- Κέρκυρας, θα σας έριχνε με το καλημέρα, ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει στον Δήμο Αρταίων, όπου μπορεί εθελοντικά να απασχολείται ένα πρόσωπο, σε θέση ιδιαίτερης ευθύνης.
Καλώς ή κακώς, αυτά είναι θέματα, τα οποία προκαλούν, όταν λιμνάζουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μιλάμε για δέκα μέρες ή δυο μήνες, να δοκιμαστεί το γλυκό, αναφερόμαστε σε μια βαλτώδη κατάσταση ενός χρόνου, που αν μη τι άλλο όλοι το συζητούν, δημιουργούνται και άλλες σκέψεις πιο δεύτερες (οι οποίες είναι και οι πιο άδικες) και στο τέλος αδικείται μια ολόκληρη καλή πορεία.
Από κει και πέρα, για να γυρίσουμε στα …. σημαντικά, εκτιμούμε ότι ο Δήμος, θα πρέπει να αποβάλλει τα φοβικά του σύνδρομα, να ανοιχτεί και να δώσει στην δημοσιότητα, τι ακριβώς γίνεται με αυτό το super -duper drone που μας παρουσίασε με βίντεο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στις διευκρινιστικές απαντήσεις επί των θεμάτων λογοδοσίας, που ρώτησαν οι Δημοτικές παρατάξεις.