ΑΠΟΨΗ – press

Ο Δημήτρης Γιοδάσης έχει ιστορία…

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Στον Δήμο Ζηρού, αναπόφευκτα οδηγούμαστε στον δρόμο για την επιλογή του νέου Δημάρχου και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας θα επιλέξει τον αντικαταστάτη του Γιώργου Ζυγούρη.

Στην Φιλιππιάδα, όπως είθισται έχει αρχίσει ένας πόλεμος επιχειρημάτων σχετικά με τους ενδιαφερόμενους ή φερόμενους ως υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι τρεις: ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γιολδάσης και ο Αστυνομικός Βαγγέλης Κωνσταντής, φαίνονται ότι εξίσου απολαμβάνουν την εκτίμηση της δημοτικής ομάδας των δεκαπέντε εκλεγμένων της πλειοψηφίας.

Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, το πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την προσοχή, είναι ο Δημήτρης Γιολδάσης, νυν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού, καθώς είχε διατελέσει ήδη δυο φορές Δήμαρχος στην περιοχή (στο Δήμο Φιλιππιάδας και τον Δήμο Ζηρού), και αυτό είναι η αφορμή να ερείδονται οι απόψεις σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της περίπτωσής του. Στα θετικά προσδιορίζεται η μεγάλη εμπειρία του, η γνώση στην Αυτοδιοίκηση και η αναγνωρισιμότητά του. Στα αρνητικά που του καταλογίζουν είναι ότι δοκιμάστηκε ως Δήμαρχος και τις επόμενες δυο φορές δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πολιτικό αντίπαλο Νίκο Καλαντζή.

Στον διάλογο αυτόν, θα έπρεπε να επισημάνουμε και το εξής: με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ο Δημήτρης Γιολδάσης θα ήταν δήμαρχος και τις δυο φορές, που ανταγωνίστηκε το Νίκο Καλαντζή, καθώς τα ποσοστά του άγγιζαν το 48% και 49% και έχασε στον δεύτερο γύρο με ελάχιστη διαφορά των λίγων ψήφων… Από την άλλη, να σημειώσουμε ότι ο ίδιος την τρίτη αυτή εκλογική μάχη, έκανε ένα βήμα πίσω, αφήνοντας τον Γιώργο Ζυγούρη να είναι ο επόμενος Δήμαρχος. Πρέπει να σεβόμαστε και την ιστορία των προσώπων και να μην παρασυρόμαστε από εφήμερες καταστάσεις, που πιθανόν να δημιουργήσουν … ανοιχτές πληγές!

Και αυτά τα λέμε, προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις και να μην αδικείται ο αγώνας και η στάση κανενός, χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την γνώμη κανενός από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία αξιόλογα πρόσωπα. Παρόλες τις διαφωνίες και τις εντάσεις, πρέπει να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα, ώστε να μην μείνει ακέφαλος ο Δήμος Ζηρού και να προχωρήσει η δημοτική αρχή ενωμένη για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε.

Το μεγάλο ματς της ΕΠΣ Άρτας

Δεν ξέρουμε γενικά αν είναι το Φθινόπωρο, γενικά η εποχή των μεγάλων Επαναστάσεων, αλλά βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα σε όλους τους τομείς. Πολιτικά, οικονομικά και Αυτοδιοικητικά … αυτά είναι γνωστά. Αυτό που όμως είναι την περίοδο αυτή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι εξελίξεις στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Άρτας, όπου κάποια από τα μέλη της έκαναν «μομφή» στο Διοικητικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι δεν λειτουργεί νομίμως και έτσι την μπάλα πέταξαν… στα Δικαστήρια, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα γίνει διορισμός προσωρινής διοίκησης για να οδηγήσει την ΕΠΣ σε νέες εκλογές ή όχι.

Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η μεγάλη κόντρα Τρομπούκη – Μαζαράκου, φαίνεται να παίρνει άλλη τροπή, με το Δ.Σ. της ΕΠΣ Άρτας να είναι στο μικροσκόπιο και να παρακολουθείται για κάθε απόφασή της.

Στην αίτηση έκαναν παρέμβαση και τα μέλη του Δ.Σ., υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενέργειες είναι νόμιμες και έτσι η τελική εκδίκαση θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο, με μια προσωρινή διαταγή να αιωρείται αναφορικά με τις αποφάσεις της ΕΠΣ.

Προστίθεται κι αυτό στα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας, με το άθλημα πολλαπλά να υποβαθμίζεται σε επίπεδο υποδομών, αλλά και ενδιαφέροντος παικτών. Η λειψανδρία, αργά και σταθερά επεκτείνεται και στους παράγοντες… Για τους φίλους – χορηγούς η ιστορία θεωρείται ότι δεν υφίσταται (τουλάχιστον τοπικά, από εποχή Δράκου στον Καραϊσκάκη και Πετανίτη στην Αμβρακία Κωστακιών)…

Για να δούμε τι ήθελε προκύψει!

Διαφωνίες με ιδιαίτερο χρωματισμό…

Το διάστημα αυτό είδαμε την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, να πρωτοστατεί της κίνησης κατά του Κασσελάκη και ουσιαστικά να είναι το πρόσωπο αιχμής της κίνησης των 87 της Κ.Ε. του κόμματος, που επιθυμούν να θέσουν εκποδών τον πρώην πρόεδρο. Αυτό βέβαια είχε και ως αποτέλεσμα και η ίδια να στοχοποιηθεί και μάλιστα σε βαθμό … χλευασμού από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του «εκπεσόντος προέδρου», σε τέτοιο βαθμό που ακόμη κι εμείς οι κοινοί θνητοί να κοκκινίζουμε όταν παρακολουθούμε τα διάφορα πολιτικά σχόλια – προσωπικού όμως χαρακτήρα κατά της αρτινής πολιτικού. Η μάχη βέβαια των τρολ είναι γνωστή στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη θυμόμαστε την έκφραση «από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου» , που είχε αναφερθεί ο σύντροφος Σκουρλέτης και έμεινε πολιτικό σύνθημα της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να καταγράψουμε ότι ακόμη κι αν η Άρτα έχει χαρακτηριστεί πολιτικό φέουδο της Όλγας, αν μη τι άλλο είναι πολλοί σύντροφοι, οι οποίοι έχουν μείνει πιστοί στη …νομιμότητα (όπως θα λέγαμε κάποτε) και στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μπορεί να απετάχθηκε κακήν κακώς, αλλά έχει μείνει στην καρδιά τους, ως ο πολιτικός που θα δώσει άλλη πνοή στον αριστερό λόγο.

Οι κομματικοί αυτοί «παλαιοχριστιανοί» περιμένουν το συνέδριο για να μιλήσουν και είναι βέβαιο πως περιμένουν ότι ο λόγος τους θα έχει σημαίνουσα βαρύτητα, καθώς πλέον ό,τι είναι από την Άρτα, έχει και ιδιαίτερο χρωματισμό, ελέω Όλγας Γεροβασίλη, όπως παλιότερα συνέβαινε και με τους άλλους πολιτικούς αιχμής της περιοχής μας (Τσοβόλα, Τζουμάκα, Τσίπρα κλπ).

Ευθέως για το

Επιμελητήριο

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο σχόλιο για την κινητικότητα και είχαμε στο μυαλό μας την περίπτωση του Επιμελητηρίου, στο οποίο στήνονται επιτέλους οι κάλπες στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με ένα πλούσιο Νοέμβριο να προετοιμάσουν οι υποψήφιοι τους συνδυασμούς τους.

Και όταν λέμε επιτέλους, δεν έχει να κάνει με την διοίκηση του Επιμελητηρίου, αλλά με το γεγονός της παρατεταμένης θητείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αναβρασμός στα πρόσωπα και … κόπωση στις συνεργασίες.

Εκτός από τον Γιάννη Γκολομάζο, το νυν πρόεδρο, ο οποίος έχει και αξιώσεις και δυναμική για να διεκδικήσει αποτελεσματικά την επόμενη θητεία, έχει πανηγυρικά ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο δραστήριος Αντιπρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας, γνωστός τόσο για τις προσωπικές του όσο και τις ex officio παραμβάσεις του στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα και με την ιδιότητά του, ως ένας από τους μακροβιότερους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας.

Πρόσφατα ανακοίνωσε και την υποψηφιότητά του ο επιχειρηματίας Φώτης Φώτης, ο οποίος στα social media παρουσίασε και το λογότυπο του υποψήφιου συνδυασμού. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, με έντονη συμμετοχή και στα Επιμελητηριακά ζητήματα, αξιώνει και αυτός την ευκαιρία για την επιμελητηριακή επιτυχία.

Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει επίσης ο γνωστός Γεωπόνος Κώστας Τσίκος, ο οποίος οργανώνει την ομάδα του, κρατώντας χαμηλούς τόνους, αλλά όπως αναφέρουν πρόσωπα, που γνωρίζουν τον Επιμελητηριακό χάρτη, έχει μεγάλη δυναμική, την οποία βέβαια και θα κληθεί να την επιβεβαιώσει στην κάλπη.

Εμείς εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις των υποψηφίων και να καταγράψουμε τις θέσεις τους και βέβαια το πρόγραμμά τους για το Επιμελητήριο της επόμενης θητείας, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από εκκρεμότητες, που άφησε πίσω της η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και βέβαια… οι αυτοδιοικητικές αλλαγές.

Το νέο Δ.Σ. της PALSO Άρτας

Να πούμε συγχαρητήρια στην Βέκυ Αθανασάκη και το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας, για την ανάδειξή τους. Καλή θητεία και πάντοτε επιτυχίες με συνέχιση των δράσεων τους.

Η ΔΕΥΑ Άρτας

ενημερώνει

υπεύθυνα…

Και από την μικρή αυτή παρένθεση να αναφερθούμε και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου: Βλέπουμε ότι η ΔΕΥΑ Άρτας εν μια νυκτί μας βομβάρδισε με τρία δελτία τύπου, ενημερώνοντάς μας, για σημαντικά ζητήματα όπως τα νέα ψηφιακά ρολόγια-μετρητές, για την δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών προς την ΔΕΥΑ και τέλος για προσλήψεις προσωπικού ΑμΕΑ.

Σημαντική η επικοινωνία και καλό θα ήταν να γίνεται συχνότερα, καθώς η σημασία της ΔΕΥΑ και του νερού που διαχειρίζεται είναι τόσο μεγάλη, που οφείλουμε όλοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Και θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον ότι ένας μεγάλος θησαυρός της περιοχής μας θα είναι αυτό το νερό, που φτάνει στις βρύσες μας, όπως τουλάχιστον πληροφορούμαστε καθημερινά από την εθνική και διεθνή επικαιρότητα για τα προβλήματα της λειψυδρίας, που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Και πέραν των άλλων, είναι σημαντικό ότι η ΔΕΥΑ, λειτουργεί επικοινωνιακά αυτόνομα και ανεξάρτητα από τον Δήμο Αρταίων, δίνοντας έτσι μια υπεραξία στην επικοινωνιακή της πολιτική.

Ο Φάνης

πρόλαβε να

απαντήσει…

Δεν μπορούμε όμως να μην το πούμε: για τους ψηφιακούς μετρητές που αντικαθιστούν τους αναλογικούς, πρώτος αναφέρθηκε στα social media ο συνδυασμός ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ο οποίος αφού παρέθεσε ότι είναι έργο της προηγούμενης αρχής η προμήθεια των ψηφιακών μετρητών, ζήτησε να πληροφορηθεί τι γίνονται οι παλιοί μετρητές, που έχουν πληρώσει οι ιδιοκτήτες.

Αμέσως απάντησε, πάλι στα social media ο πρόεδρος του Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Άρτας και φίλος Φάνης Λάιος, ο οποίος πρώτος έδωσε την είδηση, ότι τα παλιά ρολόγια διατίθενται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, κάνοντας παρατήρηση στον συνδυασμό ότι «με ένα τηελεφώνημα στην ΔΕΥΑ, θα μπορούσαν να λάβουν την πληροφορία αυτή».

Άμεση και υπεύθυνη η απάντηση του προέδρου, αλλά είναι σημαντικό ότι και από τέτοιες «αχρείαστες» ερωτήσεις, το κοινό μπορεί και πληροφορείται πολλά πράγματα, οπότε δεν είναι και άχρηστες.

Και αυτό βέβαια το διαπιστώσαμε με την επίσημη απάντηση της ΔΕΥΑ…

Ποιός δικαιούται τελικά να κάνει αντιπολίτευση;

Έχει γίνει πάντως ανέκδοτο το θέμα με τον συνδυασμό ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, καθώς ότι και να γραφεί, στα πλαίσια του ελέγχου και της αντιπολίτευσης, έχει να αντιμετωπίσει μια λαίλαπα αντιδράσεων από όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.

Εντάξει, αντιλαμβανόμαστε ότι για πολλούς ο Χρήστος Τσιρογιάννης, είναι η «αίτια όλων των κακών» για την Άρτα (αν και ομολογουμένως,  και άλλοι διαχειρίστηκαν κατά το ίδιο διάστημα τα θέματα της περιοχής και είναι στο απυρόβλητο… μόνο και μόνο επειδή αυτοί είναι εκλεγμένοι)…

Από την άλλη, από πότε κάποιος να κάνει κριτική ή να θέτει ερωτήματα προς μια δημοτική αρχή, είναι επιλήψιμο, ιδίως όταν αυτός είναι και υποχρεωμένος εκ της θέσης του ως αντιπολίτευση να κάνει αυτήν την δουλειά;

Μας θυμίζει λίγο το λαϊκό άσμα «το να απατάς τον άντρα σου είναι συνηθισμένο, το να απατάς τον εραστή, που το χεις δει γραμμένο»!

Και εντάξει, να τον σιχτιρίζουν τον Τσιρογιάννη, εκείνοι που κατά την προηγούμενη θητεία του, τον αντιμετώπιζαν στα ίσια, το αντιλαμβανόμαστε, αλλά τώρα να τον σχολιάζουν όλοι όσοι τον εκθείαζαν τότε και κάθε φορά που τον έβλεπαν μόνο το χέρι δεν του φίλαγαν και τον αποκαλούσαν «δημαρχάρα» και «άχαστο»… Ε, αυτοί δικαιούνται; Αυτοί είναι μέρος της ίδιας ευθύνης, που έχει και ο πρώην δήμαρχος.

Ή μάλλον για να το διασκεδάσουμε και λίγο το πράγμα, αυτοί πάντοτε με τον εκάστοτε δήμαρχο ήταν και ενάντια στην κάθε αντιπολίτευση (που δεν είχε και τίποτε να τους δώσει)… Τι φταίνε αυτοί δηλαδή που άλλαξε ο δήμαρχος. Είναι οι πιο σταθεροί,  βάσει αυτής της λογικής, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε!

Κακό σπυρί;;;

Και μιας και μιλάμε για αντιπολίτευση, πως σας φαίνεται η στάση του Χάρη Δούκα, λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ; Δεν σας μοιάζει ότι ο Ανδρουλάκης, έχει αποκτήσει ένα κακό σπυρί στα οπίσθιά του, στο όνομα… της ενότητας; Για να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για το Νοσοκομείο…

Το προηγούμενο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς αφορούσε την προκήρυξη (λόγω δαίμονος του τυπογραφείου το γράψαμε και ανορθόγραφα) για την πρόσληψη γιατρών με διάφορες ειδικότητες στην Άρτα, την ίδια μέρα που γινόταν σε όλη την Ελλάδα, διαδηλώσεις για τις ελλείψεις στην υγεία.

Άλλοι μεν το χαρακτήρισαν ως στημένο και υποβολιμιαίο , η πραγματικότητα δε είναι ότι αναφερόταν στην ανακοίνωση του αρτινού βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Στύλιου, που αφορούσε την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, προκειμένου να επανδρωθεί επιστημονικά το νοσοκομείο μας, άλλοι δε το χαρακτήρισαν ως τουλάχιστον «ουτοπικό», καθώς για τις θέσεις αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον, να έρθει κάποιος στην Άρτα για να τις καλύψει.

Με την δεύτερη άποψη βέβαια τείνει ο περισσότερος κόσμος να συμφωνήσει, καθώς η εικόνα που έχει το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, αλλά και η Άρτα, εκπέμπει μιζέρια και μηνύματα… απομόνωσης.

Γιατί άραγε να έρθει στην πόλη μας ένας νέος επιστήμονας, όταν οι ίδιοι που θέλουμε να έρθει στην περιοχή μας ένας γιατρός, δυσφημίζουμε τόσο άσχημα το Νοσοκομείο και την πόλη μας;

Πρέπει να γίνει ένα rebranding της περιοχής μας, να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν είναι όλα τα πράγματα «καλαμπούρια για το φέισμπουκ»και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αν δεν αγαπήσουμε οι ίδιοι την πόλη μας και τους ανθρώπους της, περιμένουμε στ’αλήθεια να το κάνει κάποιος ξένος;

Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα: είναι η αλήθεια ότι ο μόνος τρόπος για να έρθουν αυτές οι ειδικότητες στην Άρτα, είναι να εξευρεθούν τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν κάποιον δεσμό με την περιοχή μας. Γιατροί που είτε κατάγονται, είτε έχουν γεννηθεί εδώ.

Πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο, προκειμένου τα μυαλά που έφυγαν για άλλη γη και άλλα μέρη να βρουν κίνητρα και να επαναπατριστούν, να μπορέσουν να γίνουν η νέα γενιά των γιατρών, που θα κρατήσουν και το Νοσοκομείο, αλλά και την περιοχή ζωντανή και ασφαλής…

ΚαΙΝ