ΑΠΟΨΗ – press

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ (20-11-2024)

Ξεφυλλίστε την άποψη

Κρίση ή ευκαιρία

 

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε μια συζήτηση με τον Διοικητή της Π.Υ. Αστροχωρίου, τον καλό φίλο Σωτήρη Νάκα, ο οποίος μας μετέφερε μια καλή ιδέα. Να μετατραπεί το στρατόπεδο Βερσή, σε κέντρο εκπαίδευσης Πυροσβεστικής, σε σχολή Πυροσβεστών και Δασοπυροσβεστών ειδικότερα.
Κάθε εξάμηνο θα φιλοξενεί έναν αριθμό διακοσίων περίπου ατόμων, και βέβαια θα υπάρχει και υποδομή εκπαιδευτών, καθηγητών κλπ και ό,τι άλλο μπορεί να προβλέπει μια τέτοια σχολή στην περιοχή μας.
Θα μπορούσε ακόμη και η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να μεταφερθεί στον συγκεκριμένο χώρο του στρατοπέδου, το οποίο ευρίσκεται κυριολεκτικά στην οδική καρδιά της Άρτας, με εξόδους προς το Γλυκόριζο, προς την Λιμίνη και το στρατόπεδο Παπακώστα. Επίσης θα είναι και δίπλα στο περιαστιακό δάσος, προκειμένου να προστατεύει τον φυσικό πνεύμονα της πόλης μας από τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς.
Αυτές είναι μόνο δυο προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος αναφορικά με την χρήση του στρατοπέδου της Άρτας και μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση ή οι υπόλοιποι πολιτικοί φορείς να διεκδικήσουν για την επίτευξή τους.
Ποια αλήθεια είναι η αλλαγή που θα συντελεστεί στην πόλη της Άρτας από την κατάργηση της λειτουργικότητας του στρατοπέδου Βερσή, από κέντρο εκπαίδευσης.
Εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια, οι αλλαγές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ήταν σταθερές στην κατάργηση του συγκεκριμένου στρατοπέδου και βέβαια πάντοτε η τοπική κοινωνία ανθίστατο.
Όμως πλέον η κατάσταση έχει εξελιχθεί διαφορετικά… Δεν υπάρχει ΚΕΥΓ που έδινε μια υπεραξία στο στρατόπεδο, το οποίο πλέον λειτουργεί μόνο ως κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, με μικρό χρόνο παραμονής στον χώρο και μετάθεσης σε συνοριακές μονάδες.
Το γεγονός ότι μια φορά ανά σειρά, ερχόταν και οι οικογένειες των νεοσυλλέκτων στις ορκομωσίες και έπιναν καφέ στο Γεφύρι, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν αναπτυξιακή υποδομή και κίνητρο…
Τώρα όμως, που η απόφαση είναι οριστική, υπάρχει ένας άγραφος χάρτης, τον οποίο μπορούν οι τοπικές μας κοινωνίες να αναπτύξουν την φαντασία και την δυναμική τους, χωρίς προσκόμματα και όρια…
Και αυτό δεν θα το κάνουν μόνο στην Άρτα, αλλά σε όλα τα 150 περίπου στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα κατεβάσουν ρολά…
Γιατί λοιπόν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται περί κρίσης, αλλά περί ευκαιρίας;
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για την Άρτα, αλλά για μια δυνατότητα να κάνει κάτι το παραπάνω.
Στα χέρια μας είναι να το προσπαθήσουμε.

Προβλήματα στους συνδυασμούς

Στο Επιμελητήριο, δημιουργήθηκαν τα πρώτα σύννεφα στην διαδικασία, με τον συνδυασμό του Κώστα Τσίκου να τίθεται εκποδών, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, καθώς δυο από τους υποψηφίους, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο χρόνο της διετίας, μέχρι την υποβολή των υποψηφιοτήτων.
Η πλευρά του συνδυασμού βέβαια έχει αντίθετη άποψη και υπέβαλλε σχετική ένσταση, ισχυριζόμενη ότι η διετία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ημερομηνία των εκλογών.
Μένει λοιπόν να περιμένουμε το αποτέλεσμα της ένστασης, με τους συνδυασμούς να συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα τους…

ΒΑΣ. ΤΣΙΡΚΑΣ: Στάση ευθύνης

Βαίνει προς εξομάλυνση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά από το συνέδριο που έκρινε οριστικά και αμετάκλητα την τύχη του πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και μένει να δούμε το αποτέλεσμα που οι κάλπες θα βγάλουν.
Αναφορικά με την Άρτα, οφείλουμε να αναφερθούμε και στην περίπτωση του πρώην βουλευτή Βασίλη Τσίρκα, ο οποίος κράτησε στο διάστημα αυτό, μια στάση σοβαρή και υπεύθυνη σε σχέση με την κρίση, που είχε δημιουργηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της προβληματικής κατάστασης που διαμορφώθηκε, δεν χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία, προκειμένου να προβληθεί απέναντι στην βουλεύτρια της Άρτας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία είχε στοχοποιηθεί από την πλευρά Κασσελάκη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για τις εντυπώσεις.
Αντιθέτως έδωσε το σαφές μήνυμα της επιλογής στήριξης της γραμμής των 87 της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε από την πρώτη στιγμή και δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η άποψη αυτή και να δημιουργηθεί το ελάχιστο ρήγμα στην πολιτική αυτή απόφαση.
Είναι σημαντικό να επισημαίνεται αυτή η δράση, καθώς η πολιτική δεν σημαίνει ότι αρχές και πεποιθήσεις μπαίνουν στην άκρη για τον ευκαιριακό εντυπωσιασμό. Αυτό βέβαια δεν είναι και κάτι το αυτονόητο σε επίπεδο εθνικής πολιτικής πραγματικότητας, καθώς πολλοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις όψιμες ευκαιρίες, για να κερδίσουν εξίσουν όψιμες εντυπώσεις, σε ένα χρηματιστήριο πολιτικών αξιών.
Να αναγνωρίσουμε και εμείς ότι η στάση αυτή του Βασίλη Τσίρκα, να εμμείνει στις αξίες και τις πολιτικές αρχές του, είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Και αυτό είναι κάτι, που όλοι έχουν αποδεχθεί στην κρίση αυτή που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναγνωρίζουν. Ο ίδιος βέβαια δεν είναι ο πολιτικός μιας χρήσης, μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από τα μαθητικά του χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία και την ιστορική πορεία του χώρου και στήριξε την μοναδική επιλογή που είχε… Να την υπερασπιστεί, με τον τρόπο που γνώριζε.

ΚαΙΝ

Τα σενάρια του “συνομιλητή του Αντώνη Σαμαρά” και ο Γιώργος Στύλιος

Η διπλανή φωτογραφία είναι φωτογραφία αρχείου και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όρισε ως υφ. Παιδείας τον αρτινό βουλευτή Γιώργο Στύλιο.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο πρώην πρωθυπουργός διαγράφεται από τη ΝΔ και τα δημοσιεύματα αναφέρουν τον Γ. Στύλιο, ως ένα από τα πρόσωπα με τα οποία… συνομιλεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Είναι σαφής η υπόνοια, η οποία βέβαια δεν έχει κάποιο υπόβαθρο. Ο Γιώργος Στύλιος, δεν μπορεί να θεωρηθεί όψιμος πολιτικός, έχει βαθιές ρίζες στον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, ως συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, υπουργός του Αντώνη Σαμαρά, υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα σε δυο διαφορετικά «οικονομικά» υπουργεία και είναι ένα από τα πρόσωπα, τα οποία αξιολογούνται από μερίδα του Τύπου ως υποψήφια για υπουργοποίηση στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Από κει και πέρα, εκτός από τις καλές σχέσεις, που έχει διατηρήσει σε προσωπικό επίπεδο ο αρτινός βουλευτής, αυτό που κρατάμε εμείς, είναι ότι είναι υπολογίσιμος πολιτικός παράγοντας στην περιοχή και για τον λόγο αυτόν είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Απόκτηση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου από το Τμήμα Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων στην Άρτα

Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκλήρωσε επιτυχώς τις αξιολογήσεις του προγράμματος Σπουδών Α κύκλου και με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με ΦΕΚ που δημοσιεύεται στο φύλλο 6334/18 Νοεμβρίου 2024 της Εφημερίδας της κυβέρνησης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) χορηγείται ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master 7). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πενταετής φοίτηση στο Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα οδηγεί στην απόκτηση τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Master of Science).
To Tμήμα Γεωπονίας με μια σειρά ενέργειες, πράξεις και εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις έφτασε στο ανώτατο επίπεδο Γεωπονικών σπουδών που θα μπορούσε να λάβει ένας φοιτητής στην Ελλάδα κατακτώντας το αναπόσταστο πτυχίο των μεταπτυχιακών σπουδών ενώ περατώνει τον πενταετή κύκλο των προπτυχιακών του σπουδών, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Πανεπιστημιακή του δομή και μη διαφέροντας σε τίποτα από ιστορικά Τμήματα Γεωπονικών Σπουδών όπως αυτά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η πρόκληση σήμερα για την ακαδημαϊκή του κοινότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί αφού κατακτήθηκαν οι ανώτερες πιστοποιήσεις για την ποιότητα και επάρκεια του προσφερόμενου επιστημονικού του έργου στη χώρα πρέπει να βαδίσει και προς τη διεθνή αναγνώριση.
Το Τμήμα αποτίει ιδιαίτερο φόρο τιμής στον αποδημήσαντα τέως Κοσμήτορα του, κ. Αναστάσιο Τσίνα, για την απαρχή αυτής της πορείας που οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα και στον σημαντικό του ρόλο του στην προαγωγή της ακαδημαϊκής μας πορείας.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος εργάζεται με ταχύτητες φωτός και με πολύ προωθημένη ατζέντα για να ισχυροποιήσει το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά την ακαδημαϊκή του οντότητα, το κύρος του, την επιστημονική του βαρύτητα δημιουργώντας έναν πραγματικό πόλο αγροδιατροφικής καινοτομίας στην Άρτα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Τμήμα Γεωπονίας αισθάνεται ότι πρέπει να ευχαριστήσει πέραν όλων των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, που συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες, ως το καθήκον επιτάσσει, τις αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμβολή τους στην οργάνωση των αξιολογήσεων και στη προώθηση των αιτημάτων του Τμήματος, φορείς όπως την περιφέρεια Ηπείρου που ήταν παρούσα στις αξιολογήσεις και υπερθεμάτισε για το Τμήμα, τις δημοτικές αρχές της Άρτας και τους βουλευτές της Άρτας που ήταν πάντα στο πλευρό μας, αλλά κυρίως τη μεγάλη και δημιουργική αγροδιατροφική επιχειρηματική κοινότητα της Ηπείρου που μας στηρίζει αδιάλειπτα, συνεργάζεται μαζί μας σε όλα τα επίπεδα, από την εκπαίδευση, την έρευνα, την απορρόφηση των αποφοίτων και την ανάπτυξη αφενός καινοτόμων τροφίμων και συστημάτων παραγωγής, αφετέρου επιχειρηματικής παιδείας με την ουσία της εκπαίδευσης των φοιτητών μας να γίνεται σε ένα εξελιγμένο και μοναδικό παραγωγικό περιβάλλον και εμάς να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε στην δημιουργική οικογένεια της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής παράδοσης της Ηπείρου. Τα καλύτερα δεν ήρθαν, έρχονται!

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας

Γιάννης Σκούφος,
Καθηγητής