Στην Μεσολόγγι κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του 1826, με την Ιερή Πόλη να λειτουργεί για ακόμη μία φορά ως σημείο συνάντησης ιστορίας, συμβολισμού και εθνικής αυτογνωσίας.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου (4/4/2026) ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Φιλελλήνων, του Ιωσήφ Ρωγών και Κοζύλη, του Ιακώβου Μάγερ, του Λόρδου Βύρωνος, των Γάλλων Φιλελλήνων και των Κυπρίων Αγωνιστών. Ακολούθησε η μεταφορά των ιερών κειμηλίων – της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λάβαρου, του Τίμιου Σταυρού και του καριοφιλιού του Δημητρίου Μακρή – στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, σε μια τελετουργία με έντονο ιστορικό και θρησκευτικό φορτίο.
Ιδιαίτερη παρουσία στις εκδηλώσεις είχε ο Δήμαρχος του Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο οποίος συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος. Η παρουσία του αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο έχει πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο δήμων, ενισχύοντας τους δεσμούς ιστορικής μνήμης και θεσμικής συνεργασίας.
Η επιλογή της Γαλλίας ως τιμώμενης χώρας υπογραμμίζει τη διαχρονική σημασία του φιλελληνισμού, αναδεικνύοντας ότι η Έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξε γεγονός με ευρωπαϊκή απήχηση.
