Ο Μπάμπης Παπαχρήστος είναι παλαίμαχος αθλητής, με πολλές διακρίσεις στον αθλητικό τομέα, αλλά πέραν των άλλων είχε πολλές συμμετοχές σε δράσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Άρτα. Όπως και πολλοί άλλοι παππούδες, και ο ίδιος συνόδευε τον εγγονό του Φοίβο, στα γήπεδα τένις της Άρτας, προκειμένου να ασκηθεί, καθώς ελέω κορονοϊού είναι το μοναδικό προσβάσιμο άθλημα στην Άρτα.
Με αυτήν την ευκαιρία, συζητήσαμε για την ιστορία των γηπέδων τένις της Άρτας.
Από τα γήπεδα του ΞΕΝΙΑ
Ο Μπάμπης, μου ανέφερε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαν προχωρήσει στην δημουργία συλλόγου αντισφαίρισης, όπου είχαν στην αρχή πρόεδρο τον δραστήριο γιατρό – μαιευτήρα Τάκη Έξαρχο και ελλείψει χώρων, αθλούνταν στα μικρά γηπεδάκια που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του ΞΕΝΙΑ. Ενώ στην αρχή είχε ξεκινήσει σαν ένα ελιτίστικο σπορ, αναπτύχθηκε γρήγορα με εγγραφές νέων μελών και ιδίως νεαρών προσώπων που έβλεπαν το τένις ως ένα είδος εναλλακτικού αθλητισμού.
Τα μικρά γήπεδα του τένις στο ΞΕΝΙΑ, ήταν όμως ακατάλληλα ως υποδομές για ένα τέτοιο άθλημα. Όταν έγινε η πρώτη κοπή πίττας του Συλλόγου, παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων ο τότε αντιδήμαρχος Δημήτρης Τρομπούκης, ο οποίος σε συζητήσεις που είχε με τα μέλη του Συλλόγου διαπίστωσε το πρόβλημα, διερεύνησε μαζί τους την δυνατότητα να εξευρεθεί ο χώρος εκείνος που θα ήταν κατάλληλος για να κατασκευαστούν γήπεδα. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, η Άρτα έφθανε μέχρι την Περιφερειακή Οδό και δεν είχαν αναπτυχθεί οι παραποτάμιες εκτάσεις, με την μορφή που έχουν σήμερα.
Η δικαστική περιπέτεια
Επιλέχθηκε λοιπόν το σημείο που είναι σήμερα για να γίνει το πρώτο γήπεδο τένις στην Άρτα. Ο Δημήτρης Τρομπούκης προσωπικά επέβλεπε τις εργασίες εξυγείανσης του εδάφους, με την χρήση μηχανημάτων… Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι το σημείο εκείνο ήταν ανισόπεδο, γεμάτο βράχια και χαλίκια.
Όμως δεν άργησε το Δημόσιο να αντιδράσει. Ασκήθηκε μήνυση κατά των εκπροσώπων του Συλλόγου για καταπάτηση Δημόσιας Έκτασης, καθώς σύμφωνα με την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, η εν λόγω έκταση ήταν δημόσια. Στο ποινικό Δικαστήριο που ακολούθησε ο Δημήτρης Τρομπούκης ήταν εκείνος, που σύμφωνα με τις διηγήσεις του κ. Παπαχρήστου, πήρε επάνω του όλη την υπόθεση. Με το ιδιαίτερο ύφος του απέναντι στον Δικαστή της έδρας ανέπτυξε όλους τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους η εν λόγω έκταση ήταν δημοτική αφενός, αφετέρου την ανάγκη να δοθεί χώρος για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή εκείνη. Ήταν καθοριστική η έκφραση «εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να πέσουν στα ναρκωτικά, θέλουμε να αθλούνται, να είναι υγιή», αλλά και η αυτοψία που έγινε στον χώρο, έτσι ώστε τελικά να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Άρτας ποτέ δεν ξέχασε την συνεισφορά αυτή του Δημήτρη Τρομπούκη. Μάλιστα επί προεδρίας του Χρίστου Γρέβια, τιμήθηκε με απονομή πλακέτας από τον Σύλλογο.
Η αρχή για τα παραποτάμια
Ήταν η αρχή του αθλητικού οικοδομήματος που απέκτησε η Άρτα στην συνέχεια. Ο χώρος αυτός που ο Δήμος Αρταίων παραχώρησε στον Σύλλογο για την άθληση των μελών του, ήταν η πρώτη επένδυση αθλητισμού της πόλης μας στις παραποτάμιες εκτάσεις. Θεωρούμε ότι αυτήν την ιστορία πρέπει να την γνωρίζουμε όλοι μας, προκειμένου να εκτιμήσουμε ότι μερικά πράγματα δεν ήταν αυτονόητα κάποτε.
Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Τρομπούκης, ήταν ένας δυναμικός αντιδήμαρχος, με σημαντικά έργα στο ενεργητικό του, που διαμόρφωσαν την Άρτα, όπως η διάνοιξη της οδού Τζουμέρκων, της οδού Αγ. Κωνσταντίνου και της οδού Αράχθου. Η αναγνώριση από τον Δήμο Αρταίων όμως τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν αντίστοιχη. Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον για τα γήπεδα του τένις, θα μπορούσε να γίνει μια τιμητική αναφορά… Ποτέ δεν είναι αργά.