14.8 C
Arta
18 Απριλίου 2024

Οι στόχοι της εφημερίδας μας

Διαβάστε επίσης

Όταν μια παλιότερη τεχνολογία δίνει την θέση της σε μια καινούργια, η παλιότερη επιστρέφει ως τέχνη», λέει ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν. Στην ακμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, των πλατφορμών των κοινωνικών δικτύων, τι ρόλο μπορεί να παίξει ο Τύπος σε μια μικρή κοινωνία και οικονομία, όπως είναι η δικιά μας;
Επιστρέφουμε λοιπόν ως τέχνη… Η τέχνη πως η επικοινωνία μας μπορεί να έχει και υλική υπόσταση, η τέχνη της γραφής, της στοιχειοθεσίας, της αφής…
Σε μια εποχή όπου η πραγματικότητα τείνει να είναι εικονική, η αφή είναι εκείνη που μπορεί να μας επιστρέψει στην αλήθεια. Στην ουσία ότι δεν μπορεί όλα τα πράγματα να είναι ψηφιακά, ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο η εξ αποστάσεως λειτουργία, ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές απόμακρες υπηρεσίες, υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, με σώμα και μυαλό, με φυσική παρουσία στο περιβάλλον.
Είθισται λοιπόν, όταν ξεκινάει μια επιχειρησιακή προσπάθεια, να τίθενται οι αρχές και οι βάσεις αυτής, ο σκοπός της, οι στόχοι και η λειτουργία της. Έτσι και εμείς, επιστρέφουμε στο χαρτί, ως αντίσταση στις οθόνες. Κάνουμε την επικοινωνία απτή, την αντιμετωπίζουμε ως τέχνη και όχι ως απλή διεκπεραίωση σχέσεων. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην αρχή της φυσικής και υλικής – σωματικής επαφής. Χέρι με χέρι, με ένα χαμόγελο, ένα νεύμα και μια χειραψία.
Ο Τύπος είναι η λύση; Όχι, αλλά ο Τύπος μπορεί να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος. Δεν θέλουμε on-line πολίτες και εξ αποστάσεως πολιτικές, θέλουμε ζυμώσεις κοινωνικές, με παρουσία και διάλογο δια ζώσης. Θέλουμε την οικονομία μας ζωντανή, και όχι ένα υποκατάστατο μιας τεχνολογικής εφαρμογής.
Δεν αντιδρούμε στην επιστήμη και την τεχνολογία, την λατρεύουμε και την αξιοποιούμε, όμως θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας με ρυθμούς ανθρώπινους και όχι να αγόμαστε και να φερόμαστε από τις εξελίξεις. Θέλουμε να έχουμε μια συνειδητή στάση απέναντι στην ζωή μας. Να ελέγχουμε και να παρατηρούμε, χωρίς να παρασυρόμαστε, να αντιδρούμε και να παρακολουθούμε με αξιολόγηση της πραγματικότητας.
Ο Τύπος είναι συγκρατημένος, δεν έχει την ταχύτητα της άποψης των social media, ούτε την σκληρότητα της τηλεοπτικής εικόνας. Η είδηση επεξεργάζεται, δημιουργείται, ερευνείται και καθίσταται δημοσίευμα έγχαρτο, ενσώματο, απτό και υλικό. Η ταχύτητα δεν μπορεί να επηρεάσει την ορθή κρίση, λειτουργούμε ορθολογικά, αλλά και συναισθηματικά απέναντι στις καταστάσεις και τον βομβαρδισμό των δεδομένων…
Δεν είμαστε έρμαια, αλλά πρωταγωνιστές της δικής μας ζωής. Και για τον λόγο αυτόν επιλέξαμε η εφημερίδα μας να κυκλοφορήσει το πρώτο της φύλλο, την Τρίτη και 13, για να δείξουμε ότι οι προκαταλήψεις και η μοιρολατρία, ή το παρελθόν δεν μπορούν να είναι εμπόδιο στις πράξεις μας. Για πολλά χρόνια, οι περιοριστικές πεποιθήσεις μάς κρατάνε πίσω, ως άτομα και ως κοινωνία. Δεν πιστεύουμε σε αυτές, πολεμάμε την δυσπιστία και την μεμψιμοιρία.
Ο Τύπος δεν είναι μόνο μια μερίδα της ενημέρωσης. Είναι εκείνος που μπορεί να ενώσει, να συνθέσει να δημιουργήσει. Και εμείς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, θέλοντας να έχουμε μαζί μας ως συνοδοιπόρους όλους τους αναγνώστες. Μαζί θα χαράξουμε την πορεία μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενημέρωσης και πληροφόρησης. Μαζί θα θέσουμε τους όρους της έρευνας και του διαλόγου. Με άποψη και σθένος, θα επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, ως ενεργοί πολίτες και δραστήριοι άνθρωποι.
Η ΑΠΟΨΗ, δεν είναι η εφημερίδα των λίγων. Η ΑΠΟΨΗ, δεν είναι η εφημερίδα των πολλών… Η ΑΠΟΨΗ είναι η εφημερίδα ΟΛΩΝ, όσων έχουν τις ίδιες αγωνίες και θέλουν να πορευτούμε στην κοινωνία μας, με τις αρχές του σεβασμού της αντίθετης γνώμης, την καλοπιστία στις ενέργειες, αλλά και την κριτική στους φορείς της εξουσίας.
Η ΑΠΟΨΗ είναι η εφημερίδα για τους πολίτες που έχουν γνώμη και θέλουν να είναι πληροφορημένοι… Παραφράζοντας τον Αβραάμ Λίνκολν, θα λέγαμε ότι η ΑΠΟΨΗ είναι μια εφημερίδα του τόπου μας, που γράφεται από ανθρώπους του τόπου μας για το συμφέρον του τόπου μας!
Το πρώτο μας φύλλο επιλέξαμε να είναι η γνωριμία μας… Χωρίς διαφημίσεις και αγγελίες, αλλά δίνοντας την εικόνα του τρόπου που αυτή η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει. Θέλουμε να είστε αρωγοί στην προσπάθειά μας, να μας συνδράμετε πραγματικά και ουσιαστικά.
Ο Τύπος δεν είναι ένα άψυχο έντυπο… είναι η έκφραση της κοινωνίας και της οικονομίας της, είναι και η εικόνα της. Το «Δείξε μου τον Τύπο σου, να σου πω ποιος είσαι» ταιριάζει πολύ στις κοινωνίες των τελευταίων δεκαετιών. Ας φροντίσουμε να προσαρμόσουμε την εικόνα προς το καλύτερο…
Η υποστήριξη δεν είναι μόνο υλική, μπορεί να είναι και ηθική ή ακόμη καλύτερο άμεση και ενεργητική.
Σας ευχαριστούμε για το όμορφο αυτό ταξίδι, που τώρα ξεκινά…

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα