15.5 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Η σκοτεινή εγκληματικότητα

Διαβάστε επίσης

Το ποσοστό των μη καταγραφόμενων εγκλημάτων αποτελούν το 90 % του συνόλου

Η έρευνα της νέας εφημερίδας ΑΠΟΨΗ, αναφέρεται στο ποσό των εξήντα επτά (67) περιπτώσεων απάτης, τις οποίες έχει διερευνήσει η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, το διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.
Ο αριθμός σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρός αφενός, καθώς τα εν λόγω περιστατικά αφορούν απάτες και απόπειρες απάτης που ήρθαν σε γνώση της Αστυνομίας έπειτα από καταγγελίες που έγιναν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αριθμός δεν είναι πολύ μεγαλύτερος και πρέπει να μας προβληματίσει άμεσα για την επιδημική διάσταση που έχει λάβει.
Τα στάδια καταγραφής
Η εγκληματικότητα έχει τρία στάδια καταγραφής της. Αρχικά είναι η λεγόμενη σκοτεινή ή αφανής εγκληματικότητα, η οποία αφορά πράξεις και εγκλήματα, τα οποία ποτέ δεν καταγράφονται ή δεν αναφέρονται στις αρχές. Το θύμα δεν δίνει σημασία στην σοβαρότητα της πράξης ή σε μεγάλο βαθμό το ανέχεται ή δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην διαδικασία της αναφοράς του προβλήματος. Υπάρχουν δηλαδή άτομα τα οποία έχουν εξαπατηθεί και θεώρησαν ότι ήταν κάτι εντελώς φυσιολογικό ή απέφυγαν να κινήσουν κάποια διαδικασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων, που ντρέπονται να καταγγείλουν ότι εξαπατήθηκαν.

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με τις εγκληματολογικές θεωρίες, πλησιάζει το μεγάλο ποσοστό του 90% της εγκληματικότητας. Έτσι σύμφωνα με τις έρευνες μόνο ένα ποσοστό 10% φτάνει στα αυτιά της αστυνομίας επίσημα ως αναφορά εγκλήματος (δεύτερο στάδιο) και από αυτά άλλα μπορούν και διερευνώνται επιτυχώς και ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης (τρίτο στάδιο) και άλλα όχι.
Στην έρευνά μας αυτή, πρέπει να μην επιμείνουμε μόνο στο προφίλ των δραστών, αλλά και των θυμάτων. Η σύγχρονη αντίληψη της εγκληματολογίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην θυματολογία, ήτοι την διερεύνηση της στάσης και της ψυχολογίας του θύματος κατά τον χρόνο του εγκλήματος και εκτιμά τον βαθμό της δικής του συνυπαιτιότητας (όχι με την ποινική, αλλά και την επιστημονική σημασία) στον βαθμό της εκτέλεσης της πράξης. Είναι πολύ σημαντικό, όπως σε όλα τα σύγχρονα εγκλήματα, το θύμα να μπορέσει να έχει τις επιφυλάξεις του σε πράξεις που ελλοχεύουν κίνδυνο να εξαπατηθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο κακοποιηθεί.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών, αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμα εκ μέρους των πολιτών να κατανοήσουν τον βαθμό και την σημασία του εγκλήματος, αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο λαμβάνει χώρα. Το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι παρά μια αντιγραφή του αληθινού κόσμου και οφείλει να είναι προσεκτικός στις συναλλαγές του.
Με έναν πρόχειρο λοιπόν αναλογισμό, μπορεί κανείς να κατανοήσει πόσο μεγάλο και επιδημικό είναι το πρόβλημα της απάτης για την μικρή κοινωνία της περιοχής. Αντίμετρο στον επαγγελματισμό των απατεώνων, το μικρό ποσοστό εξεύρεσης των αληθινών υπαιτίων των εγκλημάτων και της ευπιστίας των πολιτών, είναι η ενημέρωσή μας για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, από επίσημους φορείς όπως η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ
Δικηγόρος
Μsc c.ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα