Πως ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντογιώργος συνέδεσε τον Κύπριο πολιτικό ηγέτη με την Άρτα και η ιστορία πίσω από την αδελφοποίηση της πατρίδας του Βάσου Λυσσαρίδη με τον Δήμο Αρταίων
Το 1997 ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντογιώργος που ασχολείται από τις στήλες της εφημερίδας «Η ΠΡΩΙΝΗ» με τα θέματα του Κυπριακού, αποφασίζει να μεταβεί στην Κύπρο προκειμένου να γνωρίσει τον «γιατρό» της Κυπριακής πολιτικής σκηνής, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη. Εκείνη την εποχή, ο Νίκος Κοντογιώργος είχε δώσει αμιγώς διεθνή χαρακτήρα στις στήλες του και θέλησε να πληροφορηθεί τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής από τον κύριο εκπρόσωπο του Ελληνισμού στην περιοχή, τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος ήταν μύθος για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο περίφημος «γιατρός», ήταν σημαντικός πατριώτης, ο οποίος εκτός από πολιτική δράση είχε αναπτύξει και στρατιωτική δράση, εντασσόμενος στον ΕΟΚΑ. Στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, με τις παρεμβάσεις του συνέδεσε την Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο. Πέραν όλων των άλλων ήταν γνωστός για τις ανθρωπιστικές του ενέργειες στην Ασία και την Αφρική και υποστηρικτής της κίνησης για την απελευθέρωση του Μαντέλα.
Η χημεία είναι άμεση. Ο Νίκος Κοντογιώργος μέσω του Κυπρίου ηγέτη, έχει αποκτήσει επαφές σε όλη την Μέση Ανατολή, τον Αραβικό κόσμο, ακόμη και την Αφρική. Μάλιστα έρχεται και σε επαφή με τον έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, στενό φίλο του Βάσου Λυσσαρίδη και κάνει την πρώτη συνέντευξή του στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Κοντογιώργος έρχεται σε επαφή με τον Κώστα Γκέτση, ο οποίος τότε εξέδιδε την εφημερίδα «Η ΠΡΩΙΝΗ» και αποφασίζουν την διοργάνωση ομιλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, η οποία έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία το Νοέμβριο του 1997. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, με μια ενθουσιώδη ομιλία, φέρνει για πρώτη φορά τον αρτινό πολίτη σε άμεση σχέση με το Κυπριακό ζήτημα.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης συνδέεται φιλικά με τον εκδότη της εφημερίδας «Η ΠΡΩΙΝΗ», μια σχέση που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Στο τέλος του 1998 και τις αρχές του 1999 το πυραυλικό σύστημα S-300 απασχόλησε ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απαίτησε από τον Κύπριο Πρόεδρο Κληρίδη, να μην τοποθετηθεί το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα στην Μεγαλόνησο, καθώς κάτι τέτοιο προκαλούσε πονοκέφαλο στην ηγεσία του ΝΑΤΟ και ιδίως στην Τουρκία, αλλά να τοποθετηθεί στα ανατολικά της Κρήτης, με την αιτιολογία ότι η εμβέλεια τους προστάτευε την Μεγαλόνησο.
Το κόμμα της ΕΔΕΚ, το οποίο δια του εκπροσώπου του στην κυβέρνηση Κληρίδη, κ. Γιαννάκη Ομήρου, εξεδήλωσε την διαφωνία του για την παραβίαση της ελευθερίας της Κύπρου να οργανώνει την Άμυνά του και παραιτήθηκε από Υπουργός Άμυνας, έπειτα από προηγούμενη απόφαση της Κ.Σ. της ΕΔΕΚ. Ο Νίκος Κοντογιώργος συναισθανόμενος την ανάγκη να επικοινωνήσει το μήνυμα της δίκαιης στάσης των Κυπρίων απέναντι στο θέμα αυτό έρχεται σε επαφή με τον Κώστα Γκέτση, και αποφασίζουν την διοργάνωση εκδήλωσης στην Άρτα, όπου ομιλητής θα ήταν ο Γιαννάκης Ομήρου.
Τον Μάρτιο του 1999 τον Γιαννάκη Ομήρου, συνοδεύει για δεύτερη φορά στην Άρτα ο Πρόεδρος του κόμματος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αλλά και ο δήμαρχος των Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους. Τόσο ο Γιαννάκης Ομήρου, όσο και ο Σοφοκλής Σοφοκλέους συνδέθηκαν αμέσως φιλικά με τον εκδότη Κώστα Γκέτση, του οποίου η εφημερίδα «Η ΠΡΩΙΝΗ», ήταν από τις μοναδικές στην χώρα που υποστήριξαν το ΕΔΕΚ στην πολιτική του στο θέμα των S-300. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Μ/Φ ΣΚΟΥΦΑ και είχαν την στήριξη του Δήμου Αρταίων και του δημάρχου Κώστα Βάγια και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και του νομάρχη Λάμπρου Ρίζου. Μάλιστα, όπως μας έλεγε ο Νίκος Κοντογιώργος, μεταξύ των Κυπρίων ηγετών και του τότε Νομάρχη, δημιουργήθηκε αμοιβαία συμπάθεια και το επίπεδο των συζητήσεων ήταν υψηλού επιπέδου.
Τότε ετέθη, έπειτα από πρωτοβουλία του Κώστα Γκέτση, η πρόταση να γίνει η αδελφοποίηση της Άρτας με την πατρίδα και γενέτειρα του Βάσου Λυσσαρίδη, τα Λεύκαρα. Ο συμβολισμός ήταν σημαντικός, καθώς θα συνέδεε τα δυο άκρα του ελληνισμού, από την Δυτική Ελλάδα, μέχρι την ανατολική Κύπρο. Ακολούθησε ταξίδι προς την Κύπρο, αποστολής αρτινών εκπροσώπων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας, ο Νομάρχης Λάμπρος Ρίζος, ο τότε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας Γιώργος Κοτσαρίδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Παππάς και Δημήτρης Γεωργούλας. Έγινε η πρώτη επαφή, με τον Βάσο Λυσσαρίδη να υποδέχεται στο σπίτι του την αντιπροσωπεία. Ακολούθησε ένα έτος μετά αποστολή Κυπρίων από τα Λεύκαρα στην Άρτα, όπου φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Αρταίων, οπότε και υπογράφηκε μεταξύ του δημάρχου Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους και του Κώστα Βάγια η αδελφοποίηση των δύο πόλεων.
Η αδελφοποίηση ανανεώθηκε μετά από χρόνια αδράνειας το 2017, οπότε και η εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ» του Κώστα Γκέτση, διοργάνωσε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Άρτας, όπου μίλησε ο Γιαννάκης Ομήρου για την πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού. Τον Γιαννάκη Ομήρου συνόδευε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος επικαιροποίησε την αδελφοποίηση με τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ήταν ένας αληθινός ευπατρίδης της πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ένας ζωντανός θρύλος, ήταν καλός ακροατής και δημιουργούσε αίσθηση με την ικανότητά του να μπορεί να αντιλαμβάνεται σφαιρικά μια κατάσταση και πάντα με ανθρωπιστικό και πατριωτικό πνεύμα. Ο τότε αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κοτσαρίδας σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Κυπρίου πολιτικού μας δήλωσε: «είναι μια απώλεια για τον ελληνισμό. Ο ίδιος ήταν μια ζωντανή ιστορία, ευγενής και αληθινά σοφός. Είχα την ευκαιρία, να τον συναντήσω πολλές φορές στην ζωή μου κυρίως στην Αθήνα και πάντοτε είχε αληθινό ενδιαφέρον για την Άρτα και την Ήπειρο».