24.3 C
Arta
20 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ: Μια πρόταση για την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Της ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΑΜΠΑ

Ο άνθρωπος πάντοτε είχε το όνειρο να μπορούσε να πετάξει στον ουρανό, να είχε φτερά σαν τα πουλιά και να μπορεί να χορεύει αιωρούμενος ανάμεσα στα σύννεφα…
Εδώ και πολλά χρόνια αυτό το όνειο δεν είναι απραγματοποίητο και ο άνθρωπος μπόρεσε να νικήσει την βαρύτητα, από την έλξη του πετάγματος στον ουρανό. Η χαρά της μηχανοκίνητης πτήσης όμως δεν μπορεί να αγγίξει σε τίποτε την ευτυχία να είσαι μόνος σου στον αέρα, εσύ και ο ουρανός. Μια απίστευτη σύνδεση με το περιβάλλον και την φύση.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς δεν είναι ένα μαγικό χαλί παρά τα μαγικά του αποτελέσματα. Είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης νόησης και δημιουργίας, που συνέθεσε το παραδοσιακό αλεξίπτωτο με την χρήση των αξιωμάτων της φυσικής. Ανακαλύφθηκε μόλις τον 20ο αιώνα, μαζί με την αεροπλοϊα, αλλά παρόλα αυτά έχει κερδίσει τις καρδίες όλων όσων ασχολούνται με αυτό και όσων ονειρεύονται να βιώσουν την αίσθηση της ελευθερίας. Ένα κομμάτι υφάσματος που μπορεί και μας ταξιδεύει στον αέρα σαν πουλιά, χωρίς μηχανή, χωρίς μεγάλο βάρος και όγκο αποθήκευσης και μεταφοράς, χωρίς μεγάλο χρόνο προετοιμασίας και επανασυσκευασίας. Ένα μαγικό χαλί που μπορούμε να το κουβαλάμε μαζί μας συνεχώς στο αυτοκίνητο, με τη μηχανή ακόμα και με τα πόδια αφού υπάρχουν εξοπλισμοί που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 5 κιλά!!
Ρωτήσαμε την αλεξιπτωτίστρια πλαγιάς ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΤΑΚΤΙΚΟΥ να μας πει τα μυστικά της και σας τα μεταφέρουμε… ΚΑΛΗ ΠΤΗΣΗ!!!


Η ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΥ ΠΛΑΓΙΑΣ


Ο Θεός έκανε τους ανθρώπους να βρουν τρόπο να πετάξουν

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, μοιάζει εντυπωσιακό άθλημα… Πολύ όμως θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο! Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η γαλλική του ονομασία είναι Parapente, είναι και εντυπωσιακό και θεωρείται extreme ακριβώς εξαιτίας της επικινδυνότητάς του. Σίγουρα δεν είναι παιχνίδι! Αλλά όταν πετάς νιώθεις σαν μικρό παιδί, που πρέπει όμως να σκέφτεται πολύ που θέλει να πάει, να μετράει τις καιρικές συνθήκες και τις δυνατότητες του, τη γνώση και την εμπειρία του. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα ασφαλείας μετριάζεται η επικινδυνότητα και αυξάνεται η διασκέδαση! Ξεκινάει κανείς πάντα σαν πρώτη εμπειρία με κάποιο πιλότο που θα κάνουν tantem, δηλαδή διθέσια πτήση με ένα αλεξίπτωτο. Είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία ζωής!
Ποιο είναι το κόστος του εξοπλισμού; Μπορεί να αντιμετωπίσει το βαλάντιο του μέσου Έλληνα κάτι τέτοιο;
Το κόστος για φουλ εξοπλισμό είναι γύρω στα 3000ευρώ και μπορεί κάποιος να βρει και μεταχειρισμένες πτέρυγες. Περιλαμβάνει πτέρυγα, κράνος, σύστημα επικοινωνίας με το έδαφος στη βασική του εκδοχή. Τον εξοπλισμό πρέπει να τον αγοράζει κανείς όταν έχει κάνει κάποιες πτήσεις και κάποια μαθήματα, ώστε να πάρει τον καταλληλότερο. Σίγουρα δεν είναι φτηνός εξοπλισμός, αλλά δεν είναι απαγορευτικές οι τιμές για αυτόν που αγαπάει τον αεραθλητισμό. Μην ξεχνάτε ότι αγοράζεις το μικρότερο αεροπλάνο του κόσμου!

Η Άρτα θα έχει την καλύτερη απογευματινή πτήση

Τον εξοπλισμό από που τον προμηθεύεται κάποιος; Υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα ή με κάποιον άλλον τρόπο;
Υπάρχουν πολλά καταστήματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κυρίως που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί εξοπλισμό. Προτείνω πάντα στους νέους στο άθλημα να εμπιστευτούν τον εκάστοτε δάσκαλο, γιατί ο εξοπλισμός είναι και αυτός που θα σε απογειώσει και αυτός που θα σε προσγειώσει. Μότο όλων των αεραθλητών είναι πάντα Health and Safety comes first!

Ποια είναι η αίσθηση του αλεξιπτωτιστή πλαγιάς, κατά την διάρκεια της πτήσης; Περιγράψτε μας τις φάσεις του αθλήματος και τα συναισθήματά σας…
Την πρώτη φορά που πέταξα, ένιωσα σαν μικρό παιδί! Νιώθεις υπερδιέγερση και η αδρεναλίνη εκτοξεύεται κι αυτή στον ουρανό! Όλα αυτά κατά τη διαδικασία της απογείωσης, γιατί η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που αρχίζεις να πετάς, έρχεται ένα ιδιαίτερο συνονθύλευμα συναισθημάτων. Η πρώτη μου πρόταση ήταν: Υπάρχει Θεός! Θεός που έκανε τους ανθρώπους να βρουν τρόπο να πετάξουν και Θεός που δημιούργησε την υπέροχη ομορφιά της φύσης. Απόλυτη ηρεμία σε συνδυασμό με ενθουσιασμό και σοβαρή σκέψη για το που πρέπει να βρίσκεσαι μετά από 1 λεπτό. Όταν πλησιάζεις προς την προσγείωση, συγκεντρώνεσαι πολύ να γίνουν όλα σωστά και το μόνο που σε νοιάζει είναι να μαζέψεις γρήγορα το αλεξίπτωτο για να προλάβεις να ξαναπετάξεις! Το ίδιο συναίσθημα πρέπει να σας πω ότι νιώθω και κάθε φορά, όπως την πρώτη φορά!

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνει κανείς για να έχει μια καλή μέρα στο αλεξίπτωτο;
Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι ο καιρός! Ακολουθούμε τα πουλιά, τα σύννεφα και τα μετεωρολογικά δελτία καιρού. Ελέγχεις τον εξοπλισμό σου, να είναι καθαρός, οι ιμάντες σωστοί, να ντυθείς καλά αν έχει κρύο. Να πηγαίνεις πάντα με παρέα, ο ένας προσέχει και ελέγχει τον άλλο. Να έχεις μάθει καλό κοντρόλ στο έδαφος και να εξασκείσαι συχνά. Για να έχεις μια καλή μέρα στο αλεξίπτωτο, θα πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες ασφαλείας του…

Υπάρχει αγωνιστικό πεδίο γι’αυτό το άθλημα; Γίνονται αγώνες…;
Ενημερωτικά, οι αγώνες μπορεί να είναι :
——Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αποστάσεων FAI cat2-7ημερες ή σε τριήμερα/τετραήμερα
——Αγώνες Λίγκας /Διασυλλογικοί/Περιφερειακοί αγώνες Αποστάσεων- FAI cat2 3ήμερης διάρκειας FAI cat2 χωρίς περιορισμό στον αριθμό των αγωνιστικών συναντήσεων
—–Αγώνες ακριβείας προσγειώσεων, Πρωτάθλημα ή Διασυλλογικοί/Περιφερειακοί / FAI cat2 ή όχι.
—–Αγώνες Διθέσιων Α/Π, Διασυλλογικοί-Περιφερειακοί.
Έχουμε και πρωταθλητές που παίρνουν μέρος σε αγώνες του εξωτερικού όπως της RED BULL και διακρίνονται! Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην Επιτροπή Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς.
Ποια είναι η σχέση σας με την Άρτα;
Έχετε υπόψη σας στην Άρτα αν υπάρχουν ιδανικά σημεία για πτήσεις ή οργανωμένες προσπάθειες αλεξιπτωτισμού πλαγιάς;
Η καταγωγή μου είναι από την Άρτα και όνειρό μου είναι να μπορέσω να πετάξω κάποια στιγμή εκεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή, αλλά πετάμε με την ομάδα, πάνω από το Λούρο, την περιοχή των Ιωαννίνων και φυσικά κάθε καλοκαίρι πάνω από το Κάθισμα στη Λευκάδα! Θεωρώ ότι η Άρτα θα έχει την καλύτερη απογευματινή πτήση, γιατί έχει εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα!

Έχετε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας περισσότερο για το άθλημα αυτό;

Εκτός από το parapente, έχουμε και το Paramotor και το Paratrike, που λόγω κινητήρα μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε πιο μακριά και να πετάμε περισσότερη ώρα!
Paramotor ή καλύτερα, αποδίδοντάς το στα ελληνικά, αλεξίπτωτο με κινητήρα ή μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο, είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα, που χρόνο με το χρόνο κερδίζει φανατικούς φίλους.
Paratrike είναι ένα διθέσιο μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς κινούμενο πάνω σε τροχούς.
Προσφέρει εύκολη απογείωση και προσγείωση που δεν απαιτεί τρέξιμο με τα πόδια.
Για μένα είναι μια εμπειρία που όλοι θα έπρεπε να ζήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μαθαίνεις τόσα πολλά σε λίγα λεπτά πτήσης για τον εαυτό σου… Η ελευθερία που νιώθεις όταν πετάς είναι ασύλληπτη!
Μαζί με τη GoXtreme, μία ομάδα φίλων με μεγάλη αγάπη προς τον εναλλακτικό τουρισμό και τις extreme δράσεις και τον πιλότο-εκπαιδευτή Θανάση Σμύρη μέχρι το τέλος του Μαΐου πετάμε πάνω από την Αθηναική Ριβιέρα και μετά ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν πάνω από τα τουρκουάζ νερά της Λευκάδας!


Mini bio Αρετούσσα Τακτικού

Άρχισα να πετάω όταν μετά από Tantem με τον Θ. Σμύρη, είπα ότι αυτό θέλω να το κάνω μόνη μου! Έκανα εκπαίδευση σε χαμηλές πτήσεις και σιγά σιγά πιο ψηλά! Μετά ασχολήθηκα και με τα μηχανοκίνητα και πέταξα με μικρά αεροπλάνα, μετά από συνεργασία με το Athens flying Week. Εργάζομαι χρόνια σε γυμναστήρια, spa και γενικά στον αθλητικό τουρισμό και είμαι σίγουρα η πιο extreme μαμά στο σχολείο των παιδιών μου!

Λίγα λόγια για τον πιλότο/εκπαιδευτή μας Θανάση Σμύρη:
Ξεκίνησε την πτητική του σταδιοδρομία το 1990, και εκπαιδεύτηκε από Γάλλους εκπαιδευτές. Έλαβε μέρος σε αρκετούς αγώνες όπως πρωτάθλημα Ελλάδος, κατακτώντας την πρώτη θέση το 1993, καθώς και 2η και 3ή θέση σε άλλα πρωταθλήματα. Συμμετείχε σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις με πτητική εμπειρία που ξεπερνάει τις 12.000 ώρες πτήσεις (parapente, paramotor, para-trike, ultralight aircraft). Έχει πετάξει σε όλη την Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική(διοργάνωση Red Bull Capetownman 2005).
Insta: ARETOUSSA
https://www.facebook.com/GoXtreme.Adrenaline.Experiences
https://www.facebook.com/groups/265806760132967
https://eap.elao.gr/

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα