14.3 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Δεν παίζει κανείς με το τέρας των Likes…

Διαβάστε επίσης

Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι,
Αν μάθαμε ένα πράγμα αυτήν την περίοδο αναφορικά με τι σημαίνει ανάπτυξη των χωριών μας, αυτό είναι ένα: ένα καλό πολυκαφενείο – εστιατόριο.
Καλώς ή κακώς είναι κάτι που στα ορεινά της Άρτας κυρίως λείπει, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες και καλές στιγμές για να γνωρίσει και ο ξένος επισκέπτης τις ομορφιές του τόπου μας.
Να σημειώσουμε για παράδειγμα ότι στα αμφί του Αράχθου ποταμού, υπάρχουν μερικά καταστήματα, που μπόρεσαν να προσέλκυσαν το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστών του ορεινού μας όγκου: στα Πιστιανά, στο Κρυονέρι, στο Βαθύκαμπο και τέλος στους Ναζαίους…
Αυτά τα χωριά είναι και στο κέντρο του Νομού μας, πολύ κοντά στην Άρτα και με την διευκόλυνση της γέφυρας Τζαρή, μπορούν και εξυπηρετούν όλον τον ορεινό όγκο…
Αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι και αρπακόλλες… Το καλό το ψωμί, το χειροποίητο το σουβλάκι, το διαλεκτό το κρέας, την κανονική πατάτα, το φρέσκο σαλατικό… Αυτά δημιούργησαν την υπεραξία των καταστημάτων αυτών.
Επικοινώνησαν μαζί μας από τον ξενώνα ΑΡΑΧΘΕΑ στην Ροδαυγή για να μας αναφέρουν ότι μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα, επισκέφθηκαν τον χώρο από τον Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια και μάλιστα έριξαν και χαλίκι, για την καλύτερη πρόσβαση στον χώρο. Το ψάχνουν περισσότερο για να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσει να πέσει και τσιμέντο στην οδό από τις εγκαταστάσεις του ξενώνα, μέχρι και την επαρχιακή οδό.
Καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις. Δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση, μελετάει τον Τύπο και προσπαθεί να διορθώνει τις διάφορες παραλείψεις.
Τις ίδιες παρατηρήσεις ακούμε και από άλλους συμπολίτες μας… «Έγραψα ότι είναι βρώμικος ένας δρόμος και την άλλη μέρα το πρωί ήρθαν και τον καθάρισαν» μας λέει ένας καλός φίλος. Από την άλλη βλέπουμε μια σωρεία από θέματα που αναρτώνται σε προσωπικούς λογαριασμούς ή σε ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, να ικανοποιούνται το ένα μετά το άλλο, μετά την δημοσιοποίησή τους.
«Είμαστε διατεθειμένοι να διορθώνουμε λάθη, σφάλματα και παραλείψεις, αρκεί να τα γνωρίζουμε» μας έλεγε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, στο περιθώριο μιας συζήτησης που είχε να κάνει με τη λέσχη αρτινών, με το περιβόητο εξώδικο στον αρτινό ψυχίατρο Στάθη Μπαρτζώκα και το 1ο αντάμωμα των ετεροδημοτών, ζητήματα που αν το σκεφτεί κανείς είναι αλληλένδετα και συναφή μεταξύ τους.
Να πούμε και μια αλήθεια: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια παραποίηση της επικοινωνίας. Η αληθινή επικοινωνία γίνεται δια ζώσης και προσωπικά. Καλώς ή κακώς από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργούνται πολλές παρανοήσεις, γιατί αν ένα ζήτημα δεν παρουσιάζεται με ακρίβεια και σαφήνεια, μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες, κενά, ασάφειες και το χειρότερο …παρεξηγήσεις.
Από την άλλη όμως, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, πόσοι από όλους αυτούς που γίνονται οι ήρωες του πληκτρολογίου, θα πήγαιναν προσωπικά «να κάνουν τα παράπονα στον δήμαρχο»; Από λίγοι έως ελάχιστοι…
Και βέβαια, δεν βγάζουμε τους εαυτούς μας απ’έξω. Είναι ευκολότερο για όλους μας να βγάλουμε την οργή μας μπροστά σε μια λαμπερή οθόνη, μπροστά σε ένα αόριστο κοινό, από ψευδοακόλουθους και ψηφιακούς φίλους, παρά να προχωρήσουμε θεσμικά και να αναδείξουμε ένα πρόβλημα.
Άσε που αν πας και θεσμικά, το πιο πιθανόν είναι να μπλέξεις, ενώ αν το «μπουμπουνίσεις» στο Facebook θα πάρεις την αναγνώριση των πέντε δευτερολέπτων, αλλά και τα πολυπόθητα likes, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για το νέο ναρκωτικό του 21ου αιώνα… Τα likes προκαλούν ψυχική εξάρτηση, χειρότερη από το τσιγάρο και τον καφέ, η μακροχρόνια δε έκθεση, μπορεί να συγκριθεί και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Μία μελέτη αναφέρει ότι η κυριαρχία της επιθετικότητας στα social media οφείλεται στην επιβράβευση της.Η επίδραση των κοινωνικών δικτύων στις σύγχρονες κοινωνίες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και οι αρνητικές πλευρές αυτής της επίδρασης κάνουν και αυτές δυναμικά την παρουσία τους. Τα social media αναδείχθηκαν σε ένα άκρως φιλικό περιβάλλον για την καταγραφή αρνητικών σχολίων τα οποία έλαβαν γρήγορα την μορφή της επιθετικότητας και της οργής από μέρος μεγάλης πλειοψηφίας των χρηστών.
Οπότε όσοι πολιτικοί προσπαθούν να τα βάλουν με το θηρίο, το μόνο που κατορθώνουν είναι να γίνονται το θήραμά του. Εν ολίγοις, όσο καλόπιστος κι αν είναι κάποιος, είναι βέβαιο ότι στον τομέα αυτόν έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο περιβάλλον με ισχυρές ψυχολογικές βάσεις, που είναι δύσκολο να ανατραπούν.
Μια ψυχοπαθογένεια, που μπορεί να την κατανοήσει κανείς από τις συνεχείς (πάνω από 6 αναρτήσεις την ημέρα) ενημερώσεις ορισμένων ατόμων, που προσπαθούν να επιβιώσουν στο συναισθηματικό αυτό εγκλεισμό, με άσκοπες αναφορές (με ποιον ήπιαν καφέ, που κάθισαν, τι είπαν, πότε πήγαν τουαλέτα…) .
Δεν παλεύουμε λοιπόν με το τέρας, γιατί στο τέλος θα το χάσουμε το παιχνίδι.
Μετά από το μικρό διάλλειμα, η εφημερίδα επιστρέφει. Στο επόμενο διάστημα θα είναι και έτοιμα τα γραφεία της στην οδό Φιλελλήνων 23 στον δεύτερο όροφο, όπου θα μπορούμε πλέον να βρισκόμαστε, μετά την αναδιαμόρφωση που κάναμε στον υφιστάμενο χώρο.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού λοιπόν (ή καλό χειμώνα για τους παραδοσιακούς).

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα