15.9 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Διεθνής Διαφάνεια-Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΡΤΑΣ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν θετικό αντίκτυπο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Για τις διεφθαρμένες χώρες η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Αλλά πρώτα η καλή είδηση. Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, ανήκει στην έκθεση της οργάνωση στα θετικά παραδείγματα κρατών που βελτίωσαν σταδιακά τη θέση τους. Σε μια σκάλα μέτρησης από το μηδέν, που σημαίνει ότι μια χώρα θεωρείται απολύτως διεφθαρμένη, και εκατό, που θεωρείται απολύτως «καθαρή», η Ελλάδα από το 2012 έχει βελτιώσει τη θέση της και σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2020 συγκεντρώνει 50 μονάδες. Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για να εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας.

Διαφθορά: 60η μαζί με Κούβα και Ιορδανία η Ελλάδα – Κι όμως βελτιώθηκε η θέση της.

Αξιοσημείωτη πρόοδος στην Ελλάδα
Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και για το 2019 βρίσκονται Δανία και Νέα Ζηλανδία (με 87 βαθμούς) ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Ελβετία. Η Γερμανία βελτιώνεται κατά δυο θέσεις και καταλαμβάνει πλέον την ένατη. Εντούτοις δεν πρόκειται για ουσιαστική βελτίωση αφού συνεχίζει να λαμβάνει 80 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις από τις χώρες του G7 και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία ο σχετικός δείκτης έχει επιδεινωθεί.
Σημαντική βελτίωση, αντίθετα, καταγράφεται στην Ελλάδα στην οποία η Διεθνής Διαφάνεια κάνει μάλιστα και ειδική αναφορά. Συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς κατατάσσεται το 2019 πλέον στην 60η θέση -την οποία μοιράζεται μαζί με τις Κούβα και Ιορδανία- από την 67η το 2018. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια μόλις 22 χώρες πέτυχαν αξιοσημείωτη βελτίωση της βαθμολογίας τους, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γουιάνα (νότια Αμερική) και η Εσθονία», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.
Την ίδια περίοδο η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά σε 21 χώρες, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νικαράγουα ενώ στις υπόλοιπες 137 δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες μεταβολές.
Η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει στις κυβερνήσεις μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Μεταξύ άλλων τις προτρέπουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάκριση των εξουσιών, να προβλέψουν ρύθμιση της δράσης των λόμπι αλλά και τη μεγαλύτερη προστασία δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της οργάνωσης είναι ότι στις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις υπάρχει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων.

Βελτίωση παρουσιάζει η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) για το έτος 2020, που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου από τη Διεθνή Διαφάνεια. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες με 50 πόντους, σημειώνοντας αύξηση 2 πόντων από την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία είχε συγκεντρώσει 48 πόντους και καταταχθεί στην 60ή θέση.
Ο δείκτης αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες, χρησιμοποιώντας κλίμακα από το 0 ως το 100,
Η Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία της στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Η βαθμολογία της χώρας αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα, και πλέον καταλαμβάνει την 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Συμβάλλει η ενίσχυση της διαφάνειας στην ανάπτυξη της οικονομίας;
Έξοδος από την οικονομική κρίση. Προσέλκυση επενδύσεων. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάπτυξη! Η ευχή και η επιθυμία κάθε Έλληνα πολίτη. Ο στόχος κάθε πολιτικού. Σύνθετη και μεγάλη συζήτηση για τις συνθήκες, τις ευκαιρίες και τον τρόπο για να επιτύχουμε τα παραπάνω. Ποιος είναι όμως ο ρόλος των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων και την πολυπόθητη ανάπτυξη; Οι επιχειρήσεις αλλά και οι επενδυτές χρησιμοποιούν μοντέλα λήψης αποφάσεων και ανάλυσης κινδύνου κάθε χώρας (country risk) για να συγκρίνουν τις διαθέσιμες επιλογές τους και να προχωρήσουν στις πιο ορθολογικές επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις.
Η τολμηρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που εισήχθη με τον νόμο 4622/2019 του «επιτελικού κράτους» τον Αύγουστο του 2019, ένωσε υπό την σκέπη της ΕΑΔ πέντε βασικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Παράλληλα, στον ίδιο νόμο και στο μέρος Δ΄ «Διαφάνεια και ακεραιότητα», κωδικοποιήθηκαν τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα και οι κανόνες αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων, των οργάνων διοίκησης του δημοσίου τομέα και των μετακλητών υπαλλήλων. Οι σημαντικές αυτές καινοτομίες, μαζί με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στην ποινική δικονομία, είναι από τις βασικές δράσεις που έφεραν τη σημαντική αυτή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2019 της Διεθνούς Διαφάνειας.
Αγγελος Μπίνης είναι διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Πολιτική διαφάνεια υπάρχει;
Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη με θέμα: «Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων»
Προς τον Πρωθυπουργό
Θέμα: «Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων»
Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2020, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξαιρετικά προβληματικής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κομμάτων και, ιδίως το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού, ο οποίος για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 342.950.583,94 ευρώ.
Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

  1. Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;
  2. Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;

Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Aπάντηση ΝΔ: Από το 2016 το καταστατικό μας απαγορεύει τον δανεισμό – Η αύξηση του χρέους οφείλεται στους τόκους
«Στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0», αναφέρει η ΝΔ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξ ορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ και συνεχίζει:
Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».

Καταλήγοντας…
Θέλοντας να καταλήξω στο μυαλό μου έρχεται η λογική ενός μικρού μου μαθητή. Αφού δεν τα βρίσκουν τα κόμματα μεταξύ τους τώρα θα τα βρουν οι άλλοι. Ατάκα σε μια συζήτηση που κάναμε.
Σκέψεις παρακάτω για απλά πράγματα, που θα μας κάνουν χαρούμενους, μιας και θα ξέρουμε όλοι μας ότι φθάσαμε ως εκεί μόνοι γιατί τόσο αξίζουμε. Να το χαιρόμαστε μάλιστα. Αυτή είναι η μικρή λογική που στο τέλος θα βοηθήσει την λογική ώστε και το κράτος να είναι υγιές.
Καταλήγοντας όμως βλέπω ότι με το δικό μου το μυαλό η διαφάνεια ξεκινά από τα θέλω του καθενός μας.
Πρώτα ξεκινάμε με τους πολιτικούς. Πόσα παιδιά πολιτικών ή μέλη των οικογενειών τους εργάζονται στο δημόσιο και στην βουλή ελέω πατρός βουλευτή ή συζύγου βουλευτή. Πόσες κομματικές προσλήψεις γίνανε και γίνονται. Κάποτε οι τράπεζες είχαν γεμίσει τελειόφοιτους Λυκείου. Όλα μέλη του ίδιου κόμματος. Που είναι η διαφάνεια που όλοι ονειρευόμασταν παιδιά.
Μωρε ας τακτοποιήσω τα παιδιά μου και βλέπουμε…είναι η σκέψη του Έλληνα. Ακόμη και τώρα που όλα αλλάξαν ή αλλάζουν όταν θέλουν να κάνουν τα χαρτιά τους σε εμάς για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ μας πετάνε και την αγαπημένη στον Έλληνα ατάκα ΄΄να πάω και από τον βουλευτή΄΄. Όταν τους λες αλλάξαν παιδιά δεν γίνεται εισπράττεις χλευασμό και περιφρόνηση…Καθημερινά βλέπουμε σε συζητήσεις αναρτήσεις στο fb-tw πολλές γνώμες και προτάσεις συνδικαλιστών αλλά και γενικότερα παραγόντων της ζωής μας να θέλουν να αντιπολιτευτούν με αναφορές και προτάσεις που τουλάχιστον τους θίγουν προσωπικά. Δεν μπορεί πρόεδρος ομοσπονδίας δασκάλων για πολλά χρόνια να μιλά για έλλειψη παιδείας στην χώρα μας και να μην κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο. Σε λίγο θα παραφρονήσουμε όλοι από την πολιτική αντιζηλία και θα γίνουμε οι γραφικοί των ΜΜΕ.
Τελειώνοντας θα πω ένα μεγάλο παράπονο. Διαφάνεια έπρεπε να δείχνουν πρώτοι οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ιατρικής. Μην μου πείτε δεν δώσατε μίζα σε γιατρό…Είδατε τι γίνεται με τους αντιεμβολιαστές καθηγητές. Χάσανε την θεσούλα τους και κράζουν. Και δεν ανοίξανε ακόμη όλα τα Πανεπιστημιακά στόματα… Ας συνέλθουμε όλοι μας και ας σωπάσουμε έστω τώρα. Παραγίναμε νούμερα. Διαφάνεια στον βαθμό των μαθητών του σχολείου, ειδικά της Γ΄Λυκείου. Βλέπεις τι έχουν στα προφορικά και τι γράφουν στις Πανελλήνιες. Σε απλά πράγματα μιλάμε δεν υπάρχει διαφάνεια.
Βλέπετε πόσα ψεύτικα τεστ κορονοιού κυκλοφορούν από μαθητές και εργαζόμενους για να μπορούν να κινούνται αλλά και να εργάζονται. Τελικά πρέπει να μπούμε σε κανάλι λογικής, να σταματήσουμε να απαιτούμαι, να λειτουργούμε ανάλογα με τα προσόντα μας και να φθάνουμε στην κορυφή μετά από αγώνα. Η Διαφάνεια σε όλες μας τις ενέργειες να είναι ο στόχος μας.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα