20.4 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Τι θέλουν στον πάλαι ποτέ Δήμο Αμβρακικού…

Διαβάστε επίσης

Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι,
Την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, σκεφτόμαστε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα φέτος σε σχέση με άλλες εποχές. Σε βαθμό που να αναλογίζεσαι το άρθρο του Νίκου Μπιλανάκη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο, που θέλει το καλοκαίρι να είναι η αναζήτηση της ανεμελιάς της παιδικής μας ηλικίας.
Για πολλούς από εμάς, το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν μόνο μπάνια και έξοδοι στα ορεινά, αλλά και μια περίοδος χειμέριας νάρκης (πόσο ειρωνικό αν υπολογίσει κανείς τις θερμοκρασίες) για να προετοιμαστούμε για τους παραγωγικούς μήνες που έρχονται.
Ο Σεπτέμβριος γενικά είναι μήνας αισιοδοξίας, ο μήνας που άρχιζε το παλιό έτος και βέβαια ο μήνας που ξεκινάει ακόμη το εκκλησιαστικό έτος, το σχολικό έτος, το δικαστικό έτος κλπ. Ας ελπίσουμε η εκκίνηση αυτή να μην συνοδευτεί με εκπλήξεις.
Συζήτηση είχα με τον πρώην δήμαρχο Αμβρακικού κ. Αποστόλη Μαυρομάτη, ο οποίος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αρταίων, εξ αποστάσεως βέβαια, καθώς έχει αποστασιοποιηθεί από τις εκλογές, αλλά παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα καυστικός.
Επισημαίνει ότι όσον αφορά την ενότητα του Δήμου Αμβρακικού ο Δήμος Αρταίων θα πρέπει να δώσει έμφαση σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου στην Ανέζα.
Ο κόσμος της περιοχής αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής σχετικά με το θέμα της υγείας και θέλει να έχει δίπλα του ένα ιατρείο για θέματα της στιγμής, και όχι να τρέχει στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας.
Μπορεί να λέμε τώρα εμείς ότι η Άρτα δίπλα είναι από την Ανέζα, ούτε δεκαπέντε λεπτά με το αυτοκίνητο, όμως ας μην ξεχνάμε ότι η περίπτωση αφορά κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν και την δυνατότητα – την ψυχική και την οικονομική να φεύγουν μακρυά από το σπίτι τους για μια απλή συνταγογράφηση.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα, που πρέπει ο Δήμος Αρταίων να πιέσει είναι η δημιουργία λιμενικού σταθμού στην περιοχή. Καλώς ή κακώς πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία.
Έχουν τις άδειές τους, έχουν τα καϊκάκια τους, έχουν τις δουλειές τους, είναι κρίμα να πρέπει να απευθύνονται κάθε φορά για ζητήματα γραφειοκρατικά στην Πρέβεζα και την Αμφιλοχία.
Ζούμε και σε μια εποχή όπου ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 1,70 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει ακριβύνει το κόστος της μετακίνησης και ιδίως για φτωχούς πληθυσμούς, που ζουν αποκλειστικά από το μεροκάματο…
Θα κάνω μια παρένθεση: μου έλεγε ψαράς της περιοχής, πόσο το ελληνικό κράτος υπολογίζει τον κόπο τους… Τον Φεβρουάριο εν μέσω κορωνοϊού του έριξαν πρόστιμο χιλίων ευρώ επειδή στο τιμολόγιο δελτίο αποστολής δεν έγραφε την επιστημονική ονομασία των ειδών που μετέφερε.
Δηλαδή αντί να γράφει Mullus barbatus, έγραφε κουτσομούρα και αντί να γράφει Sardina pilchardus έγραφε σαρδέλα… Αν ήθελε δε να μεταφέρει «μπαμπαλίνα Αμβρακικού» διαπιστώνουμε ότι έχει δυο ονομασίες ήτοι και Sardina pilchardus και Sprattus sprattus sprattus, δεν γλίτωνε το πρόστιμο σίγουρα.
Εν ολίγοις το ελληνικό κράτος, θεωρεί ότι ο ψαράς δεν αλιεύει ιχθυηρά, όπως πιστεύουμε όλοι, αλλά έχει σπουδάσει Λατινικά στο Βατικανό, γιατί τόση γνώση λατινικής ονοματολογίας δεν μπορείς να βρεις αλλού.
Το πρόστιμο πάντως το έφαγε από έλεγχο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και αυτό για όσους γνωρίζουν λέει πολλά: πολλά ψάρια από την Θεσσαλονίκη, που κατακλύζουν την ελληνική αγορά είναι παρανόμως αλιευμένα, αλλά μάλλον οι έλεγχοι δίνουν περισσότερο έμφαση στην σωστή χρήση των …λατινικών επιστημονικών ονομασιών…
Ας επιστρέψουμε πίσω στα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού… Ο πρώην Δήμαρχος κ. Αποστόλης Μαυρομάτης αναφέρεται και στα προβλήματα του οδικού δικτύου.
Δεν είναι υπερβολικός όμως σε αυτά… Επισημαίνει ότι ο κεντρικός δρόμος μετά τα έργα του βιολογικού καθαρισμού είναι επιεικώς σε άθλια κατάσταση. Γενικώς είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο.
Είναι βέβαια γνωστή η εικόνα και στο κέντρο της Άρτας και ιδίως η περίπτωση του κόμβου στην γέφυρα Βλαχέρνας είναι αντίστοιχο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι την κατασκευή της, την είχαμε επικροτήσει ως απαραίτητη.
Στην περίπτωση της Δ.Ε. Αμβρακικού βέβαια, όπως μας λέει ο κ. Μαυρομάτης και ο Δήμος Αρταίων και η Περιφέρεια γνωρίζουν το θέμα, έχουν υποσχεθεί να το αποκαταστήσουν, υπάρχουν βεβαιώσεις ότι θα ρίξουν άσφαλτο κλπ, αλλά κανένα αποτέλεσμα.
Το τέταρτο θέμα θα το αναλύσουμε την επόμενη φορά… Αφορά το Σακολέτσι και θέλει μεγάλη αναφορά. Ίσως ο Δήμος Αρταίων πρέπει να το ξαναδει το θέμα, βγάζοντάς τους σκελετούς από την ντουλάπα.
Κλείνοντας δυο παρατηρήσεις: 1) Αν το ΚΕΝ κλείνει οριστικά, γιατί το Υπ. Εθνικής Άμυνας δεν παραχωρεί και το χώρο άσκησης βολών στην αυτοδιοίκηση για περαιτέρω δραστηριότητες; 2) Αν το κόστος των σπουδών στο Yale είναι 80.000 ευρώ το χρόνο, μήπως συμφέρει την ελληνική Πολιτεία να στείλει τους 18 που εισήχθησαν στο πρώτο έτος της Γεωπονικής σχολής της Άρτας να σπουδάσουν μαζί με την κόρη του πρωθυπουργού; Φθηνότερα θα μας κοστίσει…
Μην ξεχνάτε παρεμπιπτόντως ότι στην Ελλάδα ο Αύγουστος έχει 36 μέρες, οπότε όσο μπορείτε κρατήστε το ελληνικό καλοκαίρι ζωντανό…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα