24.8 C
Arta
8 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΒΕ: Κυβερνητική αναλγησία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών και θυσιών των μαθητών και των οικογενειών τους. Συγχαρητήρια σε όλους και σε όλες για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έγινε όμως μια κατάφωρη αδικία για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών ΑΕΙ. Χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων εξαιτίας του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως.
Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αυτό της Άρτας, σε μαρασμό, προς όφελος των ιδιωτικών σχολών, θεσπίζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Πρόκειται για κυβερνητική αναλγησία. Είναι απολύτως σαφές ότι επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ως τροφοδότης της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στην Άρτα καλύφθηκαν μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις που είχαν προβλεφθεί στην Γεωπονική Σχολή, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της, όπως είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, αφού ο χαμηλότερος αριθμός εισακτέων θα οδηγήσει σε μείωση της χρηματοδότησης και υποστελέχωση και θα βάλει φραγμό στη λειτουργία νέων τμημάτων και στη δημιουργία νέων υποδομών.
Η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για έναν ισχυρό πανεπιστημιακό πυλώνα. Και αυτή η προοπτική κατοχυρώθηκε με νόμο. Μάλιστα για την ίδρυση των σχολών αυτών λήφθηκαν υπόψη αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια σε συνδυασμό με τις επαρκείς και κατάλληλες κτιριακές υποδομές, ενώ για την κατάληξη στον τελικό σχεδιασμό, όπως νομοθετήθηκε το 2018, υπήρξε μακρά διαβούλευση του υπουργείου παιδείας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή την προοπτική προσπαθεί να την ακυρώσει η σημερινή κυβέρνηση.
Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να σταματήσει η καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άρτα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών, η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, που έγινε πραγματικότητα επί ΣΥΡΙΖΑ, να υπονομευτεί και να αποτελέσει παρελθόν.
Απέναντι στην κυβερνητική επιλογή «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς», η μόνη απάντηση είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές, από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου. Η στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων που αποτελούν πυλώνα για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, είναι για εμάς προτεραιότητα.
Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο πολιτικό στόχο. Γιατί σε ένα κράτος που θέλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο, η Παιδεία και η υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι δωρεάν και υπάρχει για τους πολλούς.

  • Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα