24.8 C
Arta
8 Σεπτεμβρίου 2024

47 χρόνια από την διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις ΝΕ ΚΙΝΑΛ ΑΡΤΑΣ, Χρήστος Γκόκας, Χρήστος Μέγας

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του», έλεγε ανάμεσα σε πολλά άλλα η διακήρυξη του πρώτου αριστερού κόμματος της χώρας.
Η 3η του Σεπτέμβρη είναι η ημερομηνία ορόσημο σε κάθε ΠΑΣΟΚικό ημερολόγιο. Είναι η ημέρα ιδρύσεως, εκείνη η ιστορική διακήρυξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που άνοιξε μια νέα πόρτα στην πολιτική της χώρας, ύστερα από ταραγμένες εποχές κοινωνικής ασφυξίας και αγανάκτησης.
H τελική επεξεργασία της διακήρυξης έγινε το μεσημέρι της 2ας Σεπτεμβρίου 1974 στην τραπεζαρία του σπιτιού του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί. Οι εισηγήσεις ήταν πολλές για το όνομα. Κάποιοι έκαναν λόγο για Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλοι πρότειναν Εργατικό Κόμμα. Ορισμένοι υποστήριξαν την πρόταση Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας (ΠΑΣΟΚΑΕ). Αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις καθώς κάποια στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι η λέξη «Αναγέννηση» παραπέμπει στη χούντα.
Τελικά, η πρώτη δήλωση του λογότυπου του ΠαΣοΚ στον Άρειο Πάγο ανέφερε «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο Παπανδρέου θα ζητήσει να τροποποιηθεί σε «Κίνημα» δύο ημέρες αργότερα, με διορθωτική δήλωση. Τις πρώτες ημέρες το νέο κόμμα θα αναφέρεται στις εφημερίδες ως ΠΣΚ.
Το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου στο Kings Palace, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα, ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.
Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία». Ένα μανιφέστο που δεν κρύβει τον πόνο για την Κύπρο, την οργή του στο ΝΑΤΟ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη δικαιοσύνη που ζητούν για την επταετή χούντα στη χώρα.
Τα χρόνια της απόλυτης δόξας του ΠΑΣΟΚ, δεν άργησαν. Το 1981, το ΠΑΣΟΚ γίνεται η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Αφήνει μια βαριά κληρονομιά στον τόπο, όμως τη δεκαετία του 2010, η εποχή της οικονομικής κρίσης, το βρίσκει λαβωμένο. Οι εκλογές το έφεραν αντιμέτωπο με μια άνευ προηγούμενου απαξίωση. Ίσως το μόνο κόμμα που πλήρωσε τόσο ακριβά την οικονομική κρίση.
46 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής. Ο πυρήνας του κόμματος, που σήμερα είναι τρίτο κόμμα στη βουλή. Ηγείται γυναίκα, η Φώφη Γεννηματά, με πλούσια πολιτική κληρονομιά στην πλάτη της.
Για την επέτειο των 47 χρόνων από την διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσαν δελτία τύπου η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας και ο Γραμματέας Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Μέγας.

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΡΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 αποτέλεσε την αφετηρία για την προοδευτική και δημοκρατική Αλλαγή της χώρας, και παραμένει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η προσφορά της Προοδευτικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ στον τόπο, είναι μεγάλη. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του έγιναν οι μεγαλύτερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές τομές στη χώρα, γεφυρώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, απαλείφθηκαν οι πολιτικές αντιπαλότητες, πολίτες που βρισκόταν στο περιθώριο απέκτησαν φωνή και λόγο και η Ελλάδα έδωσε το στίγμα μιας ισχυρής διπλωματικής παρουσίας στο εξωτερικό.
Η δημοκρατική παράταξη, όμως, δεν έχει μόνο σπουδαίο παρελθόν. Η παρακαταθήκη είναι μεγάλη και, παρότι πολλοί προσπαθούν να την οικειοποιηθούν, εξακολουθεί να έχει μέλλον και προοπτική, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Ο αγώνας για την προοδευτική αλλαγή της χώρας συνεχίζεται, με οδηγό τους στόχους της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη: Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση, δημοκρατική διαδικασία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και η Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη το 1974, αποτέλεσε τη βάση και την αφετηρία για τις μεγάλες κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα μας, στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ, ως μοναδικός και γνήσιος εκφραστής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης διαμόρφωσε το μεγάλο και πλειοψηφικό, λαϊκό, δημοκρατικό και πατριωτικό κίνημα, που έφερε την ιστορική Αλλαγή του 1981.
Η Εθνική συμφιλίωση, η κατοχύρωση των Δημοκρατικών ελευθεριών, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση, τα μεγάλα έργα, η στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου, έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να ζήσουν καλύτερα και ιδιαίτερα στους λιγότερο προνομιούχους.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έργο οραματικό που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ,μέσα από την πανδημία,απέδειξε την αξία του για την προστασία της δημόσιας Υγείας , της υγείας κάθε πολίτη.
Έργα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η διαφάνεια, τα ΚΕΠ, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που διαμόρφωσαν την εικόνα ενός σύγχρονου Κράτους.
Ενώ η χώρα μας, βρήκε τη θέση της, ως ισχυρό και ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την ΟΝΕ.
Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε τα Εθνικά συμφέροντα με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με αποκορύφωμα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Κύπρου.
Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει νέα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, με νέα μέτωπα στα Εθνικά θέματα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας με την πανδημία και την αδυναμία διαχείρισης κρίσεων από την Κυβέρνηση, όπως με τις πρόσφατες καταστροφές.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, με το Κίνημα Αλλαγής και την αυτόνομη πορεία του, είναι έτοιμο να υπηρετήσει και πάλι το λαό και την πατρίδα μας.
Αποτελεί τη μοναδική και γνήσια έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν έχει καμία σχέση με κάθε μορφής συντήρηση και λαϊκισμό, και είναι απέναντι σε κάθε ψευδεπίγραφη αναφορά και τυχοδιωκτική προσπάθεια παραπλάνησης των δημοκρατικών πολιτών.
Είναι εδώ, με θέσεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.Με τη νέα προοδευτική πρόταση, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αποτελεί τη Δύναμη της νέας Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Για να αντιμετωπίσει τις νέες και διευρυμένες κοινωνικές ανισότητες, για τα προβλήματα της κλιματικής Αλλαγής, για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας, για μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας, για τον πρωτογενή τομέα. Για εργασία με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες για όλους. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την ψηφιακή μετάβαση, για ένα σύγχρονο σύστημα Παιδείας με ίσες δυνατότητες για όλους, για ένα σύγχρονο Κράτος και μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση.
Η Δημοκρατική Παράταξη, οφείλει να συνεχίσει με βάση τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, να ισχυροποιηθεί και να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή του τόπου. Αποτελεί τη μοναδική , αξιόπιστη επιλογή, που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον για την Ελληνική κοινωνία και τη χώρα μας, και ιδιαίτερα για τους νέους μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ:
47 χρόνια ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Δύναμη Ελπίδας
Καθώς σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ευκαιρία να θυμίσουμε την προσφορά του Κινήματός μας στην Ελληνική κοινωνία και να θυμηθούμε μια αγωνιστική διαδρομή με Λαϊκές νίκες και επιτυχίες σε όλους του τομείς της ζωής μας. Χωρίς να ξεχνάμε τις βάσεις που έβαλε το ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ανεξαρτησία, την ενίσχυση της Περιφέρειας και της Αγροτικής παραγωγής, την τόνωση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ευκαιρίες στους Νέους ανθρώπους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, την στήριξη των μη προνομιούχων Ελλήνων.
Στην κρίσιμη ιστορική καμπή που διανύουμε σήμερα, όπου η ακρίβεια δείχνει τα δόντια της στο λαϊκό νοικοκυριό, οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής να εξανεμίζουν το εργατικό εισόδημα, την ανεργία να κόβει τα φτερά της Νέας Γενιάς, την ανασφάλεια και απουσία προοπτικής να πνίγουν την κοινωνία μας, το Κίνημά μας καλείται να παίξει τον ανατρεπτικό του ρόλο. Να προσφέρει λύσεις ώστε να πάρει το τιμόνι της διακυβέρνησης στα χέρια του.
Διεκδικούμε το μέλλον με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής πιο ισχυρό και αυτόνομο ώστε να εκφράσει τους πόθους και στόχους κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Με μαζική συμμετοχή στις προσεχείς εσωκομματικές διαδικασίες για την αναβάπτιση του Κινήματός μας στη Λαϊκή Βάση. Ώστε να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό της κατήφειας και των αδιεξόδων. Να δώσουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα με Δημοκρατικές διαδικασίες. Με πρωταγωνιστή τον κυρίαρχο Λαό.


Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα