Επιστολή – απάντηση του δικηγόρου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ για την λειτουργία του ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ επί της θητείας του ως Πρόεδρος
Αγαπητέ κε δντη –εκδότη της έγκριτης τοπικής εφημερίδας μας «ΑΠΟΨΗ» στο φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους και στην τρίτη σελίδα του με τίτλο «με Α…..Κεφαλαίο» «Το παιχνίδι του Μουντζούρη» κάνετε αναφορά στο πρόσωπο μου σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα του δημοτικού κολυμβητηρίου.
Καταρχήν να σας ευχηθώ καλή δύναμη στην νέα σας αυτή προσπάθεια που ξεκινήσατε με την έκδοση της τοπικής εφημερίδας «ΑΠΟΨΗ» και να ευχηθώ ευόδωση των στόχων και προσδοκιών σας και την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, καθώς επίσης να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λογία που αναφέρετε για το πρόσωπο μου.
Το δημοτικό κολυμβητήριο είναι ένα στολίδι για τον τόπο μας και με την αρμόζουσα φροντίδα και προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουμε για την άψογη και συνεχή λειτουργία του προσφέρει πλείστες υπηρεσίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην τοπική μας κοινωνία αλλά επιτελεί και ένα σημαντικό έργο αυτό της εκμάθησης κολύμβησης στα μικρά αλλά και «μεγάλα» παιδιά.
Με αφορμή τα όσα αναφέρετε στην στήλη αυτή και την προτροπή σας προς έμενα λογω του ότι και είναι γεγονός ότι χρημάτισα ο πρώτος Πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Αρταιων επί δημαρχίας του δημάρχου Παναγιώτη Οικονομίδη για να εκφράσω την άποψη μου για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά το παρελθόν από την έναρξη λειτουργιάς του το έτος 2003 μέχρι και σήμερα το κολυμβητήριο μας έχω να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις μου.
Είναι γνωστό στους περισσότερους αλλά για να το ενθυμηθούν και οι υπόλοιποι συνδημότες μας, το δημοτικό κολυμβητήριο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον Παναγιώτη Οικονομίδη ήταν ανενεργό, πλήρως εγκαταλελειμμένο και σε κατάσταση πολύ κακή τόσο ο περιβάλλον χώρος αυτού, όσο και η πισινά και ο μηχανολογικός του εξοπλισμός λογω της μη λειτουργίας του από κατασκευής του.
Τον μήνα Φεβρουάριο έτους 2003 ο τότε Δήμαρχος Αρταιων Παναγιώτης Οικονομίδης ως εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Προέδρου του αθλητικού Κέντρου με διετή θητεία.
Μια από τις προεκλογικές μας τότε δεσμεύσεις ήταν και η άμεση λειτουργία του δημοτικού κολυμβητήριου . Με την ανάληψη των καθηκόντων μου και την αμέριστη βοήθεια από πλευράς δημάρχου αλλά κυρίως από το προσωπικό του αθλητικού κέντρου τόσο τους μόνιμους υπαλλήλους που τότε υπηρετούσαν στο Αθλητικό Κέντρο και κυρίως τους συμβασιούχους που έπρεπε να προληφθούν για να επανδρώσουν το κολυμβητήριο για την νόμιμη λειτουργία του, όπως ναυαγοσώστες νοσοκόμες γυμναστή κ.λ.π βοηθητικό προσωπικό τους οποίους δοθείσης της ευκαιρίας θέλω να ευχαριστήσω θερμά για μια ακόμη φορά γιατί χωρίς αυτούς δεν θα πτωχαίναμε το στόχο μας, που ήταν η άμεση λειτουργία του κολυμβητηρίου, ξεκινήσαμε ένα τιτάνιο αγώνα για να προλάβουμε την έναρξη λειτουργιάς αυτού κατά την αρχή του καλοκαιριού του έτους 2003.
Πράγματι αρχές καλοκαιριού έγιναν τα εγκαίνια και άρχισε η λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου το όποιο στην κυριολεξία κατακλίσθηκε από μικρούς και μεγάλους αφού έφτασε να κάνουν χρήση αυτού περί τα 600 άτομα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και ο μεγάλος και σημαντικός ρόλος των αθλητικών σωματείων τα όποια δημιούργησαν και λειτούργησαν για πρώτη φορά στην πόλη μας τμήματα εκμάθησης κολύμβησης.
Το πρώτο βήμα και όπως και ο θυμόσοφος λαός μας λέει η «Αρχή είναι το ήμισυ του παντός» ολοκληρώθηκε αφού με αυστηρές συνθήκες υγιεινής και αυστηρή τήρηση του κανονισμού λειτουργιάς το κολυμβητήριο πλέον τέθηκε σε λειτουργία.
Δεύτερο βήμα και σημαντικότερο ήταν η εξασφάλιση των απαραιτήτων πιστώσεων για να καλύψουμε το κόστος λειτουργίας αυτού, έπρεπε δηλ. ως συμβούλιο του Αθλητικού Κέντρου και ως δημοτική Αρχή να εξασφαλίσουμε τους πόρους – πιστώσεις για την συνεχή και ομαλή λειτουργία αυτού.
Για το σκοπό αυτό σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Οικονομίδη ο οποίος έκανε τις απαραίτητες προς τούτο ενέργειες μεταβήκαμε στην Αθήνα στον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και ζητήσαμε – διεκδικήσαμε το δημοτικό κολυμβητήριο της Άρτας να ενταθεί και αυτό στα κολυμβητήρια που είχαν ετησία και μόνιμη επιχορήγηση – χρηματοδότηση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής και ομαλή λειτουργία του καθολον το έτος.
Πράγματι μετά από συζητήσεις με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα που έγιναν παρουσία μου και ενώπιον υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και μελών του Δ.Σ του Αθλητικού Κέντρου εξασφαλίσαμε την δέσμευση ότι θα ενταθεί και το δημοτικό κολυμβητήριο Άρτας στα κολυμβητήρια εκείνα τα όποια θα επιχορηγούνται κατ έτος για την συνεχή λειτουργία τους πράγμα που έγινε αφού κατ έτος το κολυμβητήριο μας επιχορηγούνταν με ένα πόσο της τάξεως 120.000 ευρώ, και το πόσο αυτό περάν των άλλων επιχορηγήσεων που ελάμβανε το Αθλητικό Κέντρο από το Δήμο και ‘αλλα Υπουργεια.
Καταυτόν το τρόπο διεκδικώντας και πετυχαίνονται την εξασφάλιση πόρων για την λειτουργία του κολυμβητηρίου μετείχαμε την καθόλα το χρόνο λειτουργία του.
Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο σημείο αυτό σε ένα άτυχες γεγονός που συντελέσθηκε το έτος 2003 ήτοι την πρώτη χρονιά λειτουργίας του κολυμβητηρίου και μιλάμε για την πλημμύρα του χείμαρρου «Μπούση» κατά το χειμώνα του έτους 2003 με αποτέλεσμα να πλημμυρήσει το υπόγειο του κολυμβητηρίου και να υποστεί καθολική ζημιά ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του καθώς επίσης και το σύστημα χλωρίωσης του νερού. Άμεσα αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και αντικαταστάθηκε και το σύστημα χλωρίωσης του νερού αφού από το υγρό χλώριο που μέχρι πριν την πλημμύρα χλωριώνονταν το νερό της πισίνας τοποθετήθηκε σύγχρονο σύστημα χλωρίωσης του νερού με αέριο χλώριο αναβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού της πισίνας του κολυμβητηρίου.
Πιο πάνω έκανα αναφορά για το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου και την όλη προσπάθεια μας τότε να εξασφαλίσουμε τους απαραιτήτους πόρους λειτουργίας του με βάση και την τότε τιμή του πετρελαίου.
Το ζητούμενο είναι μετά εκείνη την περίοδο και με δεδομένη την αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε ποιες ενέργειες προεβήκαν οι μετέπειτα Διοικήσεις του Αθλητικού Κέντρου και οι επόμενες δημοτικές Αρχές έτσι ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματική ενίσχυση για την κάλυψη της αύξησης της τιμής του πετρελαίου ή να προβούν σε άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την δυνατότητα να λειτούργει καθόλα το χρόνο το κολυμβητήριο.
Υπήρξε ο προβληματισμός επί των ήμερων μας (Δημαρχιακή θητεία Οικονομίδη) αν ενθυμούμαι καλά όταν Πρόεδρος Αθλητικού Κέντρου ήταν ο Αλκης Παπαχρηστάκης ότι λογω του αυξημένου κόστους λειτουργίας του κολυμβητηρίου για την θέρμανση του νερού της πισίνας δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του πετρελαίου με υγραέριο πλην όμως δεν μας χορηγήθηκε αδεία και μετά από αυτό η μονή λύση που απέμεινε ήταν η ηλιακή ενεργεία την όποια είχαμε σχεδιάσει αλλά δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε λογω αλλαγής της δημοτικής Αρχής.
Από τότε μέχρι και σήμερα πέρασαν πάνω από δέκα (10) χρόνια, άλλαξαν δυο δημοτικές αρχές και αρκετοί Πρόεδροι ανέλαβαν το Κολυμβητήριο και σήμερα υλοποιείται η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, αφού «φρόντισαν» τα προηγούμενα χρόνια να παραμένει κλειστό για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η όποια ευελπιστούμε ότι θα δώσει την δυνατότητα λειτουργίας του καθολον το έτος για την εξυπηρετεί του κοινού, την εκμάθηση κολύμβησης μικρών και μεγάλων και την προπόνηση των αθλητών κολύμβησης.
Όμως θα πρέπει να σταθούμε σε ένα κατά την άποψη μου σημαντικό σημείο. Γιατί επί τόσα χρόνια οι έκαστοι διοικήσεις των αθλητικών κέντρων και η μετέπειτα δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν – διεκδικήσαν αυξημένους πόρους από τα αρμόδια υπουργεία για την λειτουργία καθόλα το έτος του κολυμβητηρίου ή με το πρόσχημα που συχνά τώρα τελευταία ακούμε ότι το κολύμπι είναι «ακριβό» σπορ κάνοντας μικροπολιτική διέθεσαν κονδύλια που προορίζονταν για το κολυμβητήριο προς άλλες κατευθύνσεις.
Στο χέρι τους ήταν και είναι να κάνουν το κολύμπι φθηνό σπορ και να προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες στους συνδημότες μας που αγαπούν την κολυμβηση, εξασφαλιζοντας τις απαραιτητες πιστωσεις για την ομαλη λειτουργια του κολυμβητηρίου.
Αλλά με δηλώσεις του Προέδρου ότι το κολυμβητήριο θα ανοίξει τα Χριστούγεννα και του αρμοδίου Αντιδημάρχου ότι θα ανοίξει μετά την ανοίξει (ούτε και γαυτο δεν μπορούν να συνεννοηθούν) ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.
Χρειάζεται σωστή οργάνωση ενδιαφέρον και μεράκι και κυρίως διεκδίκηση πόρων για την πλήρη και εντος των προβλεπόμενων διαδικασιών μόνιμη και σταθερή λειτουργία του κολυμβητηρίου ώστε να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Εδώ είμαστε ως τοπική κοινωνία για να χειροκροτήσουμε κάθε καλή προσπάθεια, αλλά και να καταλογίσουμε ανάλογα ευθύνες σε όσους αναλογούν.
Η τοπική κοινωνία πλέον έχει και γνώση και κρίση για να διακρίνει το ορθό, χρειάζεται όμως ενημέρωση και κυρίως ενεργοποίηση για να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και δεν της προσφέρονται.
Αρταιων 22 Οκτωβρίου 2021
Γιώργος Αθανασούλας
Δικηγόρος