9.3 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Οι αντιδράσεις των πολιτών πρέπει να προβληματίσουν

Με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να δίνει το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αξιοποίηση του «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, όλα δείχνουν πως δεν αργεί ο χρόνος για τη δημοπράτηση ενός εμβληματικού έργου για την ταυτότητα της Άρτας.
Η έγκριση της οριστικής μελέτης από το ΚΑΣ που έγινε χθες Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2021, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για μελέτη εφαρμογής, την δημοπράτηση και την επαναλειτουργία του «ΞΕΝΙΑ», ενός χώρου σύμβολο για όλους τους Αρτινούς.
Σημειώνεται, πως σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δοθεί πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους, για την οριστική μελέτη του ΞΕΝΙΑ.


Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, νιώθαμε πως είμαστε σ’ έναν λαβύρινθο. Δεν ξέραμε από που να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε, αφού ήταν όλο ένα μεγάλο κουβάρι: Αρχαιολογία, έλλειψη πόρων, γραφειοκρατία, τρόπος αξιοποίησης, οι επιθυμίες των Αρτινών, η αδράνεια των 30 ετών. Σήμερα το ΞΕΝΙΑ, έχει χρηματοδότηση, έχει έγκριση από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει σχέδιο, έχει μελέτες, έχει την προοπτική το κουφάρι του να αποκτήσει ξανά ζωή και να αποδοθεί σε όλους τους Αρτινούς. Κάστρο και ΞΕΝΙΑ, ανοιχτό για όλους, λοιπόν».
Υπενθυμίζουμε ότι οι χρήσεις του ΞΕΝΙΑ θα περιλαμβάνουν την δημιουργία καφέ – εστιατορίου στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), ώστε να αποτελέσει έναν χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών, καθώς επίσης και Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι αντιδράσεις στο Facebook

Την ανακοίνωση της έγκρισης της μελέτης του ΞΕΝΙΑ ανακοίνωσε ο Χρήστος Τσιρογιάννης και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου δέχθηκε πολλά αρνητικά σχόλια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που ξεκίνησε ο συμπολίτης μας κ. Βαγγέλης Γάτσιος και στην οποίο παρενέβη και ο πρώην νομάρχης, ο οποίος διετέλεσε και υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων κ. Γιώργος Παπαβασιλείου.
Ο κ. Γάτσιος ανέφερε: Όλη η Άρτα ήθελε ξενοδοχείο και το ξέρετε όλοι σας. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ένα συμβούλιο για όλους τους Αρτινους. Δεν είναι δυνατόν για ένα εσπα να κάνουμε αυτόν τον μαγικό χώρο ωδείο και βιβλιοθήκη. Πια είναι η λογική κάποιος να μπορεί να φάει να πιει αλλά να απαγορεύεται να κοιμηθεί. Η Άρτα χρειάζεται επενδυτές, σχέδιο, και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι τραγικό το ότι περιμέναμε 30 χρόνια για να αποφασίσει ένα συμβούλιο ότι αυτός ο χώρος πρέπει να έχει αυτή την χρήση. Δεν υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι αυτό είναι σωστό. Το Εσπα φταίει για όλα. Λυπάμαι πραγματικά…

Παρέμβαση Γιώργου Παπαβασιλείου

Ο κ. Παπαβασιλείου παρενέβη ως εξής: Το ΕΣΠΑ δεν φταίει για όλα. Άνθρωποι προτείνουν,εισηγούνται εντάσσουν και εκτελούν τα προγράμματα.
Και η επιλογή της Δημοτικής Αρχής που εμείς εκλέγουμε έκανε τις επιλογές της και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Βέβαια οι επιλογές της δεν εκφράζουν τα θέλω της τοπικής κοινωνίας, ούτε συμβαδίζουν με την αξιοποίηση των άλλων ΞΕΝΙΑ ανά την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί κάποιοι «προοδευτικοί» τοπικοί παράγοντες επηρέασαν τη Δημοτική Αρχή και τελικά επέβαλαν λύση που δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία.
Ας πρόσεχαν γιατί χάθηκε μια ευκαιρία επένδυσης που θα έδινε ώθηση στην πόλη. Ο χώρος και η ιστορία του χώρου κατέληξε σε πολιτιστικό χώρο.
Η πρωτοτυπία αξιοποίησης τουριστικών ΧΕΝΙΑ της χώρας ανήκει στη Δημοτική Αρχή της πόλης. Και έτσι επιβεβαιώνεται το σύνθημά της « αλλάζουμε την Άρτα».

Η απάντηση του
Χρήστου Τσιρογιάννη

Ο δήμαρχος Αρταίων απάντησε στον κ. Παπαβασιλείου, αναφέροντας τις απόψεις του και το ιστορικό της υπόθεσης ως εξής:
Νομάρχη μου με όλο το σεβασμό προς το προσωπό σας, σας λέω τα εξης: το 2016 η Δημοτική μας Αρχή πήρε την απόφαση μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αξιοποιήσει το ΞΕΝΙΑ ως Ξενοδοχείο. Επείδη όμως είναι εντός Αρχαιολογικού Χώρου (Κάστρο), σύμφωνα με τον Νόμο του Κράτους έπρεπε να γνωμοδοτήσει θετικά το ΚΑΣ. Όμως το ΚΑΣ ομοφωνα αρνητικά (17-0) απέρριψε το αίτημα μας. Έτσι δεν μπορούσαμε να πάμε παρακάτω. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2018 και είπαμε: ή το αφήνουμε κλειστό και αναξιοποίητο και μπορεί να καταρρεύσει κιόλας μιας και είναι ενα κτίριο του 1960 και ήταν 30 χρόνια κλειστό ή πάμε στο plan B για αξιοποίηση ως καφέ-εστιατόριο στο ισσόγειο (όπως παλιά) και δημοτικό ωδείο, δημοτική βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μιας και ήταν απαραίτητες οι πολιτιστικές χρήσεις για να τύχει χρηματοδότησης 2,5 εκ € από το ΕΣΠΑ, όπως και έγινε. Αυτή η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα θετικά από το ΚΑΣ (17-0). Οπότε στην συνέχεια δημοπρατήσαμε την μελέτη και με την ολοκλήρωση της, θα δημοπρατήσουμε το έργο για την κατασκευή του κτιρίου και την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ώστε Κάστρο και Ξενία να είναι ανοιχτό για τους πολίτες μετά από 30 και πλέον χρόνια. Έτσι έχουν τα πράγματα. Διότι στην πολιτική δεν ισχύει τι θέλουμε αλλά τι γίνεται. Και για να γίνει ένα δημόσιο έργο, πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες μελέτες και εγκρίσεις. Και να εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία. Τώρα για την αξιοποίηση των άλλων ΞΕΝΙΑ αναφέρω ότι όποια Ξενία αξιοποιήθηκαν ως ΞΕΝΙΑ δεν ήταν εντός αρχαιολογικού χώρου για να χρειαστεί η γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Το μοναδικό ξενοδοχείο που είναι εντός του Κάστρου είναι στο Ναύπλιο, αλλά εκεί όμως δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Δηλαδή εάν το ΞΕΝΙΑ της Άρτας, λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1960 μέχρι σήμερα ως Ξενοδοχείο, θα μπορούσαμε να το ανακαινίσουμε ως Ξενοδοχείο χωρίς να χρειαστεί η γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Όμως το Ξενία Άρτας το 1993 σταμάτησε να λειτουργεί ως Ξενοδοχείο, οπότε και έπαψε να ισχύει η άδεια λειτουργίας του και έχασε τα δικαιώματα της συνέχειας. Οπότε μετά τον Αρχαιολογικό Νόμο του 2002, όλες οι παρεμβάσεις εντός αρχαιολογικών χώρων περνάνε μέσα από το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε εάν ήθελε το Υπουργείο Πολιτισμού και η εκάστοτε κατά καιρούς κυβέρνηση (όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν από το 1993 και μετά) να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο θα το είχε κάνει και κατά την παραχώρηση της έκτασης των 4 στρεμμάτων στον Δήμο Αρταίων, ως ξενοδοχείο το 2012. Αυτή είναι όλη η αλήθεια για το ΞΕΝΙΑ κύριε Νομάρχη μου, είτε μας αρέσει είτε όχι. Πάντα στην διάθεσή σας, για περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος.

Το «κουβάρι» θα καταλήξει «βρόχος»
για τον Δήμο Αρταίων

Στέκει μόνος του ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τσιρογιάννης να προσπαθεί να υπερασπιστεί την επιλογή του ΞΕΝΙΑ, όπως εξελίχθηκε. Και πραγματικά, είτε δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά από τα social media προσπαθεί να δικαιολογήσει και να προασπίσει τις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής στο ζήτημα αυτό.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματικά καμία σημασία στον δημόσιο διάλογο για το ποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την επιλογή του δημοτικού συμβουλίου και με ποιον τρόπο έχει οδηγηθεί σε αυτήν. Σημασία έχει ότι ο Χρήστος Τσιρογιάννης πλέον φαίνεται να είναι ο μόνος που βρίσκεται να αγωνίζεται σε δημόσιο επίπεδο γι’αυτήν.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η απόφαση να μην γίνει το ΞΕΝΙΑ ξενοδοχείο, έχει αλλού τις πολιτικές του βάσεις και συγκεκριμένα από τον χώρο της αριστεράς και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε την επιλογή αυτή, προκειμένου να μην αξιοποιηθεί από κάποιον ιδιώτη το δημόσιο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου.
Σήμερα όμως μόνον ο Χρήστος Τσιρογιάννης ευρίσκεται στο σκόπευτρο την καλόπιστης ή όχι κριτικής, καθώς έλαβε την πολιτική απόφαση, έστω και με κάποιες υποχωρήσεις να λειτουργήσει τον συγκεκριμένο χώρο και να ξαναπάρει τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Η απορία που επικρατεί «έστω και τώρα μπορεί ο Δήμος να ζητήσει να αλλάξει η απόφαση για το ξενοδοχείο» είναι κάτι που υπάρχει μετέωρο στον δημόσιο διάλογο. Και αυτό πρέπει να απαντήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο Δήμος, γιατί τελικά το κουβάρι που αναφέρει θα καταλήξει βρόγχος.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα