20.4 C
Arta
22 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κύκλος της οπαδικής βίας στην Ελλάδα…

Διαβάστε επίσης

Οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Άρη μετρούν δεκαετίες, αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν κορυφωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι. Εκτός από τον 19χρονο Άλκη, τη ζωή του έχασε στις 5 Ιανουαρίου 2020 και ο Βούλγαρος Τόσκο Μποτζατζίσκι.
Αυτά τα γεγονότα με γέμισαν θλίψη και μου δώσανε την αφορμή να πω με δύναμη ψυχής ότι τα νέα παιδιά σήμερα έχουν πολλά προβλήματα που σαν κοινωνία δεν τα αξιολογούμε. Μείναμε στο φαινόμενο ανεργία αλλά από εκεί και πέρα δεν κοιτάμε και την άλλη όψη της κοινωνίας.
Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην περιοχή του Χαριλάου όπως και τώρα, ένα 18χρονο παιδί έχανε τη ζωή του στον δρόμο. Ο Άρης Δημητριάδης, ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε κοντά στο σπίτι του έπειτα από μία συζήτηση με αφορμή το ποδόσφαιρο. Έξι ημέρες αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο…Ξεκινάμε να δούμε τι στο διάβολο γίνεται με αυτό το φαινόμενο. Σκοτώνω για την ομάδα μου ρε…

118 περιστατικά μέσα στο 2021
Τα 72 περιστατικά οπαδικής βίας έχουν να κάνουν με κάποιες από τις εν λόγω αθλητικές εκδηλώσεις (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ), που είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 30 συλλήψεις.
Τα υπόλοιπα 46 βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα και σημειώθηκαν είτε έπειτα από «ραντεβού», είτε όταν οπαδοί μίας ομάδας εντόπιζαν οπαδούς αντίπαλης ομάδας και επιτίθονταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 33 συλλήψεις.
Ωστόσο σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων για την πρόληψη από τον κορωνοϊό, τα παιχνίδια, το 2021, γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών ή με ελάχιστη παρουσία οπαδών στα γήπεδα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα είχανε περισσότερα περιστατικά βίας αν γινόταν οι αγώνες αυτοί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Με τρελαίνει η σκέψη ότι θα πας στο γήπεδο μεγάλης ομάδας με σκοπό να τσακωθείς στο τέλος του αγώνα με τους αντίπαλους φιλάθλους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι τα μυαλά των νέων παιδιών είναι τόσο χαλασμένα.
Ο χούλιγκαν
Το αθλητικό ιδεώδες αντικαθίσταται από το στόχο της ευμάρειας και της κυριαρχίας, καθώς πιστεύεται πως έτσι θα γίνει η ζωή επιτυχής. Η μόρφωση, η κριτική σκέψη, η αυτογνωσία, η αξία της ελευθερίας υπονομεύονται, ενώ η έλλειψη καλλιέργειας, ο φανατισμός, η επιθετικότητα, η αναίδεια, η θρασύτητα, η τραχύτητα, η αντιγραφή της ζωώδους συμπεριφοράς και της βίαιης έκφρασης των συναισθημάτων θεωρούνται ικανότητα, «μαγκιά» και στάση ζωής. Οι λόγοι αυτοί έχουν συμβάλλει στην έξαρση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και στο διαχωρισμό των θεατών σε ‘φιλάθλους’ και σε ‘χούλιγκανς’. Δεν θα αναφερθώ στο ιστορικό πλαίσιο του χουλιγκανισμού, στα πολλά του θύματα και στην αγριότητά του, αλλά πάντως το ποδόσφαιρο συνδέθηκε με τη βία από την αρχή της εμφάνισής του, τον 13ο αιώνα στο Λονδίνο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, από τη βία στα γήπεδα του 1980 μέχρι σήμερα, διαπιστώνει κανείς την σκλήρυνση του φαινομένου και την επικίνδυνη «μετάλλαξη» ενός «ιού» που εξαπλώνεται, ελλείψει πολιτειακού «αντιδότου». Οι αγώνες δεν είναι πλέον το «πεδίο της μάχης», αλλά η αφορμή για «αντεγκλήσεις» δίχως όρια. Ταραξίες, ή άνθρωποι «διανοητικά διαταραγμένοι» ή νέοι που απλά θέλουν να ξεδώσουν, ό,τι κι αν είναι, όποιοι κι αν είναι, η ουσία είναι μία: το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός στην Ελλάδα, πλήττεται από τον χουλιγκανισμό, την μεγαλύτερη ίσως μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Οι εικόνες ντροπής που καταγράφονται συνέχεια από τις τηλεοπτικές κάμερες στους αγώνες, συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό της τυφλής βίας. (Κωνσταντίνα Γογγάκη- ΕΘΝΟΣ)
Χαράλαμπος Μπλιώνας: Ο πρώτος νεκρός
Το πρώτο θύμα που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού χουλιγκανισμού ήταν το 1986 στη Λάρισα, στο στάδιο Αλκαζάρ. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας βρέθηκε στο γήπεδο για την αναμέτρηση ΑΕΛ–ΠΑΟΚ, όταν νεαρός οπαδός των Θεσσαλονικιών, εκτόξευσε φωτοβολίδα προς το μέρος του. Εκείνη χτύπησε στα πλαϊνά κιγκλιδώματα του γηπέδου και καρφώθηκε στο λαιμό του, στοιχίζοντας του τη ζωή.
Άλλα θύματα της παρανοϊκής αθλητικής μάστιγας.
-15χρονος Γιώργος Παναγιώτου: Θύμα φωτοβολίδας Ιανουάριος του 1991 στον αγώνα μεταξύ ΑΕΚ – Ολυμπιακού.
-Γιώργος Καρνέζης: Δολοφονική επίθεση Απρίλιο του 1995 ο φίλος του Παναθηναϊκού, βρέθηκε στη Γλυφάδα για τον αγώνα μπάσκετ με τον Ολυμπιακό.
-Μιχάλης Φιλόπουλος 29 Μαρτίου 2007 γράφτηκε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Στη λεωφόρο Λαυρίου λίγο πριν από τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το βόλεϊ γυναικών.
-Κώστας Κατσούλης σύμφωνα με μαρτυρίες ο 46χρονος οπαδός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι έπειτα από συμπλοκές λίγο πριν από την ολοκλήρωση του αγώνα και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. (Πληροφορίες από το Contra)
-Απρίλιος του 1991. Μια παρέα παιδιών από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από την Αθήνα όπου έχει πάει για τον Κυπέλλου στο μπάσκετ ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ στο αυτοκίνητό τους, θα γίνει η αιτία για να χαθούν ακόμη δύο νέοι άνθρωποι. Αργά το βράδυ στη διασταύρωση Αγίου Στεφάνου, στο 24ο χλμ, της εθνικής οδού ένα αυτοκίνητο τούς προσεγγίζει και κάποιος πετάει μολότοφ. Το αυτοκίνητο παίρνει αμέσως φωτιά ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονται στο πίσω κάθισμα δεν καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν, χάνοντας τη ζωή τους στο φλεγόμενο όχημα. Οι άλλοι δύο θα περάσουν αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία.
Άλλα τωρινά γεγονότα που μας συγκλονίζουν και η καθημερινότητά μας γεμίζει μελαγχολία.
-Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες- Ο 14χρονος -όπως ανέφερε ο πατέρας του- γλίτωσε από τη μανία των δραστών, χάρη στην επέμβαση υπαλλήλων παρακείμενου ξενοδοχείου που αντιλήφθηκαν το σκηνικό. Το θύμα συνοδευόταν από τον 15χρονο αδελφό του, που όμως κατάφερε να ξεφύγει.
-Πρέβεζα την προηγούμενη εβδομάδα επίθεση σε άνθρωπο γιατί φορούσε φανέλα ομάδας που δεν άρεσε σε τσογλανοπαρέα. Η αστυνομία έκανε ήδη συλλήψεις.
-Άρτα πριν καιρό. Οι οπαδοί μιας ομάδας χτυπούν οπαδούς της άλλης ομάδας,αυτοί καλούν βοήθεια και μια ομάδα ξενόφερτων έρχονται στην πόλη μας πάνε στα γραφεία του συλλόγου και τους σαπίζουν στο ξύλο και εξαφανίζονται.

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ…
Ζούμε στη χώρα που ποδοσφαιρικός αγώνας στο τοπικό Χαλκιδικής ξεκινάει με 1′ σιγής για ένα θύμα οπαδικής βίας και διακόπτεται στο 75′ λόγω σοβαρών επεισοδίων που έχουν αποτέλεσμα να μεταφερθούν άνθρωποι στο νοσοκομείο.
Δεν μπορώ να βάλω χαρακτηρισμό βάλτε μόνοι σας.
Μόνο μια γυναίκα είχε το θάρρος να τα βάλει με τους χούλιγκαν! ΘΑΤΣΕΡ
«Πρέπει να καθαρίσουμε τον χουλιγκανισμό. Και θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα» είχε δηλώσει η αείμνηστη Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Το είπε και το έκανε. Έμεινε στην ιστορία…
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα