7.1 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

Τα «Χρυσά Βήματα» στην τέχνη της Τζουμερκιώτισσας εικαστικού Σοφίας Μπόμπολη

Διαβάστε επίσης

Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ
ΖΗΔΡΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ

Η τέχνη συνοδεύει τον άνθρωπο, με ποικίλες και πολυάριθμές μορφές, από τη στιγμή της εμφάνισής του στη γη. Όλα αποτελούν τέχνη και όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, δημιουργούμε τέχνη.
Και η ίδια η ζωή θεωρείται τέχνη και χρειάζεται οπωσδήποτε την τέχνη για να γίνει πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα, όπως αποδείχτηκε, περίτρανα, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η επαφή κάθε ανθρώπου μαζί της προσδιορίζεται διαφορετικά. Εάν για κάποιον μπορούμε να πούμε ότι ζει για την τέχνη, για την ευχαρίστηση της δημιουργίας αλλά και για την ευχαρίστηση και βοήθεια που δύναται να προσφέρει, μέσω αυτής, στον συνάνθρωπο είναι η Σοφία Μπόμπολη, την οποία, ευτυχείς συγκυρίες, έφεραν στη ζωή και την πορεία μου. Έτσι ξαφνικά, ένα καυτό καλοκαιρινό μεσημέρι εμφανίστηκε μία αέρινη φωτεινή μορφή, γεμάτη όμορφες εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, πάθος, «εικαστικά όνειρα». Οι σκέψεις μας ενώθηκαν και αλληλοσυμπληρώθηκαν και ως φυσικό επακόλουθο αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε και τις παράλληλες, έως τότε, πορείες της ζωής μας.
Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Μπόμπολη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, έναν τόπο που ποτέ δεν ξεχνά και έχει επηρεάσει, καταλυτικά, την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική της δημιουργία. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει, διαρκώς, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια και συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κείμενα σχετικά με την τέχνη. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται σημαντικές διακρίσεις. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Παράλληλα, διατηρεί το εικαστικό εργαστήρι Ship Art. Εκεί, διδάσκει, με περισσή αγάπη, ζωγραφική (σχέδιο, χρώμα, σύνθεση), τεχνική μπατίκ, χαρακτική, μικτές τεχνικές. Επιπρόσθετα, παραδίδει μαθήματα μάσκας, κεριών και ψηφιδωτού. Στο εργαστήριο της δημιουργεί και η ίδια καλλιτεχνικά αλλά αλληλεπιδρά και με τους μαθητές της, προσφέροντας τους ερεθίσματα, προκειμένου να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα, τη θέληση και τα ταλέντα τους. Ως απώτερος στόχος της ορίζεται, μέσω της τέχνης, η βοήθεια στους μαθητές της και σε όποιον τη γνωρίζει και την προσεγγίζει ώστε να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον κάνουν να αλλάξει και να βελτιώσει τη ζωή του, καθώς θεωρεί την τέχνη λυτρωτική.
Μία από τις διαφορετικές μορφές τέχνης με τις οποίες καταπιάνεται και αγαπά πολύ είναι και το μπατίκ. Πρόκειται για μία παραδοσιακή τεχνική ζωγραφικής επάνω σε υφάσματα από τη μακρινή Ινδονησία. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι παραλλαγές της, παραδοσιακές και μοντέρνες, πολυάριθμες και η διάδοσή της τεράστια. Μάλιστα, από το 2009, η συγκεκριμένη τεχνική έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco , ενώ αποτελεί και σύμβολο της ινδονησιακής ταυτότητας. Η Σοφία Μπόμπολη σχεδιάζει, με φυσικά υλικά, επάνω σε μετάξι και γενικά αέρινα υφάσματα, φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική του μπατίκ αλλά και τη σύγχρονη εικαστική αντίληψη, τεχνική την οποία διδάσκει και στους μαθητές της. Πολυάριθμα φουλάρια ή διακοσμητικά υφάσματα τοίχου, με μοναδικά χρώματα και σχέδια, κατασκευασμένα σύμφωνα με την τεχνική του μπατίκ, συγκαταλέγονται στα έργα της.
Ταυτόχρονα όμως με τις ποικίλες καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, το 2010 εξέδωσε και το βιβλίο της με τίτλο: «Νήρον Ύδωρ», δηλαδή νεαρόν ύδωρ, το νερό που μόλις βγήκε από την πηγή. Περιλαμβάνει μία εικαστική, συναισθηματική, νοερή περιήγηση σε ένα αγαπημένο της θέμα. Ξεκινά με την αναζήτηση και την παρατήρηση για να καταλήξει, περνώντας από διάφορα στάδια, στη δημιουργία των έργων της. Ουσιαστικά, μέσα στο βιβλίο της αντανακλάται, σε διαυγέστατο ύδωρ, η ψύχη της, οι εμπειρίες της, οι διαδρομές της. Εάν κάποιος αφιερώσει χρόνο και συναίσθημα, θα γνωρίσει, άριστα, τη Σοφία Μπόμπολη μέσα από αυτό.
Στην παρούσα φάση και έως τις 27 Φεβρουαρίου, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στα Γιάννενα, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, στον μεντρεσέ του Βελή τζαμιού, με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, την έκθεση της Σοφίας Μπόμπολη και των μαθητριών της με τίτλο: «Τα χρυσά βήματα». Πρόκειται για μία εικαστική διαδρομή, γεμάτη ποικίλες τεχνικές, χρώματα, υλικά, σαγηνευτική για τις αισθήσεις και θεραπευτική για την ψυχή, οργανωμένη, σύμφωνα με την ίδια, γύρω από 4 παραμέτρους: τη μίμηση του φυσικού σχήματος που είναι ο δρόμος για τον αυτοσχεδιασμό, την παρατήρηση που σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τη μίμηση, τον αυτοσχεδιασμό που περιέχει έκφραση και γνώση των δύο προηγούμενων και τέλος την εκπαίδευση, η οποία προσφέρει ευκαιρίες έρευνας του αντικειμένου « ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ».
Εν κατακλείδι, η Σοφία Μπόμπολη αποτελεί μία μοναδική προσωπικότητα, μία καταξιωμένη και τόσο δημιουργική εικαστικό, μία παθιασμένη Ηπειρώτισσα, η οποία έχει καταφέρει να συνδυάζει το μεράκι, το ταλέντο, το πάθος, τη δημιουργία, την αγάπη της για την Ήπειρο. Πρωτίστως όμως χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος με βαθιά αγάπη για τον συνάνθρωπο, έτοιμη να θέσει την τέχνη της στην υπηρεσία του και στη βοήθειά του ώστε κάθε επαφή με την ίδια ή το έργο της δύναται να θεωρηθεί ευεργετική.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν χαρακτηριστικά έργα της Σοφίας Μπόμπολη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα