21.5 C
Arta
22 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της μελέτης του ΞΕΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

Αναβιώνει η παλιά μορφή του ΞΕΝΙΑ – Πιστή η ανακαίνισή του

Mε την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: Μελέτες ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ» και έγκριση αυτής, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μελετητές του έργου, προκειμένου να καταθέσουν την επιστημονική τους θέση και να παρουσιάσουν αναλυτικά τα στοιχεία της μελέτης, καθώς και Υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Γρύλλια και ο Προϊστάμενος Άγγελος Σακκάς. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά υπέρ της μελέτης, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική.

Υπενθυμίζεται, πως η μελέτη έχει εγκριθεί, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενώ έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι τυχόν παρατηρήσεις. Επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι αυτό της σύνταξης της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης, και όπως όλα δείχνουν δεν αργεί ο χρόνος για τη δημοπράτηση και την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ, ενός εμβληματικού έργου για την ταυτότητα της Άρτας, ενός χώρου σύμβολο για όλους τους Αρτινούς.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά πάγια πρακτική ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μελέτες αναφέροντας στην τοποθέτησή του: «Διατηρούμε το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα και μετά από 30 χρόνια παραδίδουμε Κάστρο και Ξενία ανοιχτό για όλους του Αρτινούς».

Ενώ συνέχισε: «Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «Ξενία», αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της. Στόχος της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, είναι να καταστεί το Ξενία ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής».

Λίγα λόγια για το έργο:

Το ενταγμένο σήμερα στο ΕΣΠΑ έργο, αφορά παρεμβάσεις για την πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργικότητά του με δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο σύνολο της αρτινής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει την δημιουργία καφέ – εστιατορίου στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), ώστε να αποτελέσει έναν χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών, καθώς επίσης και Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Θα μεταφερθούν στο κτήριο του ΞΕΝΙΑ το Ωδείο και η Βιβλιοθήκη

Αναφορικά με την λειτουργία του σύγχρονου ΞΕΝΙΑ, σε σχέση με την βιβλιοθήκη και τον χώρο του Ωδείου, ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, θα προχωρήσει η μεταφορά του Δημοτικού Ωδείου από το κτήριο της Ορλάνδου και η δημοτική βιβλιοθήκη από το κτήριο της οδού Φιλελλήνων.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «εννοείται ότι δεν θα πληρώνουμε ενοίκια για τις υπηρεσίες αυτές» και με τον τρόπο αυτόν κλείνει ένας κύκλος φημολογιών, ότι ο Δήμος θα συντηρεί δυο ωδεία και δυο βιβλιοθήκες.

Παραλειπόμενα από την συζήτηση του Δημ. Συμβουλίου

Για το θέμα του ΞΕΝΙΑ αναφερόμενη η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τζένη Ταπραντζή, ανέφερε ότι η ίδια ανήκε σε μια γενιά ανθρώπων, που αγωνίστηκαν προκειμένου ο χώρος του κάστρου και του ΞΕΝΙΑ να αποδοθεί στον αρτινό λαό και πως υπήρχε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που δεν είχαν καμία πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο του κάστρου, προκειμένου να αποκτήσουν βιώματα όπως οι προηγούμενες γενιές.

-Η κα Ταπραντζή ανέφερε ότι θα έπρεπε την εποχή εκείνη που λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τα plan A και plan B του ΞΕΝΙΑ να γίνει ένα δημοψήφισμα του αρτινού λαού και να αποφασίσει και ο ίδιος, τι είναι προτιμότερο για την τοπική κοινωνία.

Να επισημάνουμε και εμείς ότι το θέμα του δημοψηφίσματος ετέθη επανειλλημένα και από αρτινούς συνδημότες μας, και μάλιστα ο γνωστός ψυχίατρος Στάθης Μπαρτζώκας είχε προχωρήσει και στην συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών – μια διαδικασία ιδιαίτερα διαδεδομένη- που όμως δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου ένα θέμα να τεθεί σε δημόσια κρίση και δημοψήφισμα.

-Να αναφέρουμε δε, έτσι για την ιστορία, ότι στην παρούσα δημοτική περίοδο, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ. Ειδικότερα τα δημοψηφίσματα έχουν ανασταλεί για την παρούσα δημοτική και περιφερειακή περίοδο., καθώς σύμφωνα το άρθρο 11 παρ.1 Ν.4674/2020,ΦΕΚ Α 53/11.3.2020: «Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α` 133) αναστέλλεται καθ` όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου». Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου».

Επομένως ίσως στο μέλλον να μπορέσει να γίνει ένα δημοψήφισμα που θα αποτυπώνει την αληθινή βούληση της τοπικής κοινωνίας και θα δεσμεύει και την Αυτοδιοίκηση.

Ο Γιάννης Παπαλέξης αναφέρθηκε στο ιστορικό της αλλαγής της εκπεφρασμένης βούλησης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιθυμούσε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο το ΞΕΝΙΑ, και επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν ήταν του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά ήταν επιθυμία της υφιστάμενης τότε πολιτικής κατάστασης (α.κ.α. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) να γίνει το ΞΕΝΙΑ, αυτό που επελέχθη τελικά ως plan B.

Επεσήμανε δε ότι κατά την άποψή του δεν πρόκειται να λειτουργήσει το κτήριο, παρά μόνο όσον αφορά την καφετέρια και για τον λόγο αυτόν ρώτησε αν υπάρχει αυτοτέλεια ή θα επωμιστεί ο Δήμος το κόστος της υπολειτουργίας του κτηρίου.

-Και ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι έστω και με αυτήν την λειτουργία πρέπει να δοθεί στον λαό της Άρτας και να ζωντανέψει, έτσι ώστε να κριθεί με ποιον τρόπο μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Και από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Ράκιας Ζιώβας ανέφερε ότι είναι η σημαντική η επαναλειτουργία και η αξιοποίηση του κτηρίου του ΞΕΝΙΑ, αλλά πρέπει να γίνει μια ακόμη συζήτηση αναφορικά με την ευρύτερη αξιοποίηση της πόλης της Άρτας, ώστε να τεθεί το ζήτημα σε μια ολοκληρωμένη βάση. Βούλησή τους ήταν να είναι ανοιχτό στον πολίτη και τον επισκέπτη και όχι στα χέρια επιχειρηματικών σχεδίων, όπως αυτά που είχαν ακουστεί.

-Δικαιωμένη αισθάνεται η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής κ. Λίτσα Κιτσαντά, καθώς η πρότασή τους για το ΞΕΝΙΑ αφορούσε έναν πολιτιστικό χώρο, ανοικτό στους δημότες, σε σύνδεση με την κοινωνία της Άρτας και τα Πανεπιστήμια.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα