25.9 C
Arta
8 Σεπτεμβρίου 2024

Τα γεφύρια του άμεσου μέλλοντος

Διαβάστε επίσης

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην συνάντηση που κάναμε με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος μέσα στην λίγη ώρα, τροχιοδότησε τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, αλλά και του Δήμου Αρταίων για τα επίκαιρα και άμεσα θέματα της Άρτας. Τα ζητήματα που συζητήσαμε αναφορικά με τις θέσεις στάθμευσης του Δήμου, για την λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την ενίσχυση της εμπορικής αγοράς της Άρτας, έγιναν αντικείμενο διαλόγου και συζήτησης από πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και φορείς, οι οποίοι και κατέθεσαν τις απόψεις τους δημοσίως στα κοινωνικά δίκτυα ή αλλού.


Το επόμενο μεγάλο θέμα, το οποίο ο δήμαρχος Αρταίων ανέπτυξε κατά την ολιγόωρη συζήτησή μας, αφορούσε το μέλλον της νέας γέφυρας της Άρτας, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στο ύψος των Κεραματών και της περιοχής του τριγώνου της Άρτας και θα είναι ουσιαστικά η κύρια Γέφυρα της πόλης, καθώς η υφιστάμενη αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω της παλαιότητάς της.
Το να χτιστεί βέβαια ένα γεφύρι, δεν είναι κάτι το εύκολο, ακόμη και την εποχή του 21ου αιώνα, κάτι που οι Ηπειρώτες γνωρίζουμε πολύ καλά. Όμως ιδιαίτερα για την περιοχή του Αράχθου, τα δυο άλλα γεφύρια που έχουν χτιστεί έχουν αποδείξει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των έργων αυτών: και ο λόγος γίνεται για την Γέφυρα του Νεοχωρίου, σημαντικό έργο που έτρεξε ο Δημήτρης Τσοβόλας και έδωσε πνοή στον κάμπο της Άρτας, ο οποίος ήταν χωρισμένος οικονομικά, αλλά και η Γέφυρα Ντζαρή ή Γέφυρα Κολιοπάνου, στο Κέντρικό της Άρτας, που συνέδεσε το Ξηροβούνι με το Τζουμέρκο, τα οποία για πολλά χρόνια είχαν επαφή, μόνο από το Γεφύρι της Πλάκας.
Τα γεφύρια λοιπόν είναι σημαντικά έργα, τα οποία σε συνδυασμό και με τις οδικές υποδομές, μπορούν στην περιοχή μας, να αναδείξουν την δυναμική του τόπου και την προκοπή των κατοίκων του. Και βέβαια είναι σημαντικά και για την υστεροφημία των πολιτικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν και φέρουν σε πέρας τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση αυτών των έργων.
Ο Δήμαρχος της Άρτας, για την Γέφυρα των Κεραματών επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα, όπως το μεγάλο κόστος της γέφυρας όπως είχε παρουσιαστεί, την ανάγκη εκλογίκευσης του προϋπολογισμού, αλλά και την εξεύρεση πόρων για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, όχι μόνον για την κατασκευή της, αλλά και για την δημιουργία οδικών συνδέσεων και λοιπών υποδομών πέριξ της όχθης του ποταμού Αράχθου. Και όλα αυτά, χωρίς να συνυοπολογίζουμε την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου.
Πρέπει βέβαια να διερευνηθεί αναφορικά με την χρηματοδότηση, ποιο πλέον είναι το καθεστώς, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη είχε προβλέψει ένα μεγάλο ποσό από το Περιφερειακό Ταμείο, για την υλοποίηση…
Πέραν των άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης σκέφτεται και είναι σε επίπεδο πρότασης, την δημιουργία μιας νέας Γέφυρας, η οποία θα γίνει στην επέκταση της Ελ. Βενιζέλου (πλατεία Κιλκίς) και θα συνδέει την Άρτα με την Γραμμενίτσα και η οποία προβλέπεται ότι θα δώσει άλλη πνοή στο κέντρο της Άρτας και την τοπική οικονομία της περιοχής. Βέβαια η σκέψη αυτή, είναι ακόμη σε στάδιο … μελέτης και στο επόμενο διάστημα δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι όμως σημαντικό να γίνονται προγραμματισμοί, έστω και σε επίπεδο προτάσεων, καθώς η πόλη μας ούτως ή άλλως ζει με το όνειρο των πολλών γεφυρών του σχεδίου Δούκα, εδώ και πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα