24.3 C
Arta
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ασαφές το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των νέων ΕΠ.ΟΠ

Διαβάστε επίσης

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘ. ΑΜΥΝΑΣ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των νεοπροσληφθέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), μετά από σχετική επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.).
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκόκας, τονίζει ότι κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα μέσω αναφορών που έχει καταθέσει, χωρίς να πάρει από τον αρμόδιο Υπουργό κάποια ξεκάθαρη απάντηση. Όπως αντίστοιχα συνέβη και στην υπ’ αριθμ.: 742/03-12-2021 αναφορά του, όπου στην απάντηση του κ. Υπουργού αναφέρεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με το Ν. 3865/2010 άρθρο 20 παρ.4.
Ωστόσο σε πρόσφατες προκηρύξεις των ΕΠ.ΟΠ. σημειώνεται ότι ακολουθούν το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Επομένως, εύλογα έχει σχηματιστεί σύγχυση και αγωνία από την πλευρά των ΕΠ.ΟΠ. και των οικογενειών τους, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα αποστρατείας τους με λίγα χρόνια ασφάλισης, δηλαδή χωρίς το δικαίωμα πλήρους σύνταξης, κατά την οποία οι αποδοχές τους θα είναι αρκετά μειωμένες.
Τέλος ο κ. Γκόκας, καλεί τον κ. Υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς της κατηγορίας αυτής των στρατιωτικών, διότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά χιλιάδες στρατιωτικούς.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο
Θέμα: «Συνταξιοδοτικό καθεστώς νεοπροσληφθέντων ΕΠ.ΟΠ».

Κύριε Υπουργέ,
Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ.: 7/2022/28-03-2022 επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.), σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει τους νεοπροσληφθέντες ΕΠ.ΟΠ., και για το οποίο σας έχω καταθέσει κατ’ επανάληψη σχετικές αναφορές.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην εν λόγω επιστολή, σε απάντησή σας στην υπ’ αριθμ.: 742/03-12-2021 αναφορά μου σημειώνετε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με το Ν. 3865/2010 άρθρο 20 παρ.4, ενώ σε πρόσφατες προκηρύξεις των ΕΠ.ΟΠ. διατυπώνετε ότι ακολουθούν το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ.
Η σύγχυση αυτή έχει γεμίσει ανησυχία και αβεβαιότητα τους νεοπροσληφθέντες ΕΠ.ΟΠ., καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους και η πιθανότητα αποστρατείας τους με λίγα χρόνια ασφάλισης, δηλαδή χωρίς το δικαίωμα πλήρους σύνταξης, τους κατακλύζει από αγωνία για τις αποδοχές τους κατά την αποστρατεία τους. Είναι προφανές ότι επιβάλλεται η πλήρης αποσαφήνιση του συγκεκριμένου θέματος, για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό μέλλον της κατηγορίας αυτής των στρατιωτικών.
Παρακαλείσθε κύριε Υπουργέ να λάβετε υπόψη σας το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους ΕΠ.ΟΠ. και αφορά χιλιάδες στρατιωτικούς, καθώς επίσης να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα