13.2 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

ΑΡΤΑ, κι όμως σαν πόλη σε μαγεύει.

Διαβάστε επίσης

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

Πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε στην Άρτα που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη δυσκολία να τα δείτε. Περπάτημα χρειάζεται μόνο και καλή διάθεση. Καλή διάθεση ξαναλέω.
Αφορμή κάτι μικρογκρίνιες για την προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης. Τώρα γίνονται έργα ας κάνουμε και λίγη υπομονή. Φυσικά η γκρίνια μας βγαίνει γιατί βλέπεις κυκλικές διαβάσεις να γίνονται με άθλιους ρυθμούς 2 με 3 χρόνια τώρα. Αλλά ξανά σας λέω υπομονή. Η Άρτα μας σαν πόλη μπορεί και να σας μαγέψει. Ξεκινάει κάποιος από το πέρασμα στο κάστρο εξωτερικά όταν έρχεται. Μόλις δε φθάσει στην γέφυρα αμέσως βγαίνει από μέσα του ο ενθουσιασμός. Για αυτό σας λέω. Μαγεύει…
Τώρα θα πείτε εμάς τους γκρινιάρηδες τίποτε δεν μας απαλύνει την χαζομάρα μας.
Αν λοιπόν αφήσετε το αυτοκίνητό σας στα παρκινγκ που υπάρχουν και βάλλεται συνοδό σας την σκέψη ΄΄πάμε να περάσουμε ωραία΄΄ πολλά πράγματα θα σας χαροποιήσουν. Πάρτε στο πρώτο καφέ της πόλης που θα βρείτε τον καφέ σας και το νερό και ξεκινήστε.
Γεφύρι της Άρτας
΄΄Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν.΄΄
Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους.
Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων.
Το Λαογραφικό Μουσείο Άρτας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη γέφυρα ήταν το παλιό Οθωμανικό Τελωνείο και κτίσθηκε με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ.
Ακριβώς δίπλα από το γεφύρι και στην αριστερή όχθη του ποταμού ο πλάτανος της ‘Αρτας ή αλλιώς ο πλάτανος του Αλή Πασά. Λέγεται ότι κάτω από αυτό το τεράστιο δέντρο καθόταν ο Αλή Πασάς Τεπελενλής και απολάμβανε τον απαγχονισμό, όσων Ελλήνων καταδίκαζε σε θάνατο. Ο πλάτανος αυτός είναι τεράστιος και όταν στα καταστήματα που βρίσκονται δίπλα καθίσετε να φάτε όλη την ώρα τα μάτια σας θα τον επεξεργάζονται.
Το Κάστρο της Άρτας
Είναι από τα πιο όμορφα κάστρα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης και χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς, τους άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Στα χρόνια του Αλή πασά το εσωτερικό «Καστράκι» λεγόταν Ουτς Καλέ (Ακρό-πολις) και εκεί μέσα οι Τούρκοι φυλάκισαν το στρατηγό Μακρυγιάννη με άλλους συναγωνιστές του κατά την Επανάσταση του 21. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν φυλακές για πάρα πολλά χρόνια και μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το 1881. Μόλις το 1987 αυτός ο μοναδικός στο είδος του χώρος, αξιοποιημένος απ’ το Δήμο Αρταίων, δόθηκε στο κοινό της πόλης για τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις.
Το κάστρο της Άρτας παρά τις πολεμικές θύελλες και τις πολιορκίες που κατά καιρούς γνώρισε, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα απ’ τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής.
Ναι είναι τέλειο αξιοθέατο και αν πραγματικά γίνουν πράξεις οι βελτιώσεις που λέγονται μαζί με το ξενοδοχείο θα είναι για την πόλη μας μεγάλος τουριστικός πόλος. Και τι δεν μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό το κάστρο. Ολόκληρη μέρα μπορείς να περάσεις και να φιλοξενήσεις φίλους και γνωστούς.

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα
Είναι ο πιο σημαντικός και διάσημος βυζαντινός ναός του νομού Άρτας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τον 16ο αιώνα ήταν το Καθολικό γυναικείου μοναστηριού. Σήμερα έχει μετατραπεί σε βυζαντινό μουσείο και δεν λειτουργεί ως ναός παρά μόνο στις 25 Μαρτίου.
Δέος συναίσθημα φόβου ή σεβασμού και αναγνώρισης της δύναμης και του μεγαλείου μιας υπέρτερης δύναμης. Αυτό νοιώθεις όταν σηκώνεις τα μάτια σου να δεις τον ναό, που αυτά φθάνουν μέχρι τον ουρανό. Ηρεμία σε όλο της το μεγαλείο.

Βλέπετε περιγράφω σύντομα τρομερούς σταθμούς τουριστικούς για την πόλη μας μιας και η πρόθεσή μου είναι να δώσω σε όσους βρεθούν στην Άρτα να κάνουν ένα δημιουργικό περίπατο.
Θα μου πει κάποιος έπρεπε μετά το κάστρο να προτείνεις την περιήγηση στην Αγία Θεοδώρα. Δεκτό αλλά ξεκινάμε τώρα.

Ναός της Αγίας Θεοδώρας
Ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας η Βασίλισσα και πολιούχος Αγία της Άρτας που τιμάται η μνήμη της κάθε 11 Μαρτίου συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Στην είσοδο του ναού σώζεται ο τάφος της Αγίας .Δέος και εδώ όταν μπεις στο εσωτερικού του ναού. Η εκκλησία στην πόλη μου στην οποία έχω περάσει το κατώφλι της περισσότερο από κάθε άλλη.
Όπως είμαστε μετά τον αποχαιρετισμό της Αγίας Θεοδώρας μπορούμε σε λίγα μέτρα να φθάσουμε σε μια άλλη ωραία ανακάλυψη που έγινε στην πόλη μας.
Το Μικρό θέατρο
Το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας από τις νεότερες ανακαλύψεις, είναι το μικρότερο από τα όλα αρχαία ελληνικά θέατρα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και βρέθηκε τυχαία όπως και ο ναός του Απόλλωνα. Σήμερα γίνονται εργασίες.
Όπως είμαστε τώρα αφού περπατήσουμε στο ωραίο πλακόστρωτο της πόλης θα πάρουμε στα χέρια και άλλο ένα μπουκαλάκι νερό γιατί θα πάμε λίγο πιο μακριά, προς το γήπεδο της πόλης. Θα επισκεφτείτε την Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας. Τελευταία γίνανε τα εγκαίνια και είναι εύκολα να την δείτε και να ενημερωθείτε από το σύντομο ιστορικό που έχει βάλλει η αρχαιολογία.
Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας
Η Αμβρακία, χτισμένη στη θέση της σύγχρονης Άρτας στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., υπήρξε σημαντική αποικία των Κορινθίων και αργότερα πρωτεύουσα του Ηπειρωτικού κράτους του βασιλέως Πύρρου. Έχοντας πρόσβαση τόσο σε πλούσια αγροτική γη, νερά και βοσκοτόπους, όσο και στους χερσαίους και υδάτινους δρόμους του εμπορίου, αλλά και χτισμένη σε τοποθεσία φυσικά οχυρή, προστατευμένη από τη συχνά ορμητική ροή του ποταμού Αράχθου, που την περιέβαλλε, εξελίχθηκε κατά την αρχαιότητα στη σημαντικότερη ίσως πόλη-κράτος της βορειοδυτικής Ελλάδας μετά την Κέρκυρα.
Η περιήγηση όμως δεν σταματά ας έχουμε κουραστεί. Στα καφέ της πόλης λίγο για να πάρετε μια ανάσα και μετά βουρ λίγα μέτρα παρακάτω για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Αρχαιολογικό μουσείο Άρτας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας είναι ένα μουσείο που βρίσκεται στην Άρτα της Ηπείρου. Ιδρύθηκε το 1973 ως Αρχαιολογική συλλογή της Άρτας και στεγαζόταν στην εκκλησία Παρηγορήτισσα του 13ου αιώνα. Η συλλογή έχει πλέον μεταφερθεί σε ένα ολοκαίνουργιο, ειδικά κατασκευασμένο μουσείο, το οποίο άνοιξε το 2009. Ο όγκος της συλλογής των εκθεμάτων περιλαμβάνει ανασκαφές από την αρχαία πόλη της Αμβρακίας, το σπήλαιο «Κουδουνότρυπα» και από αρκετές άλλες τοποθεσίες της Περιφερειακής ενότητας Άρτας. Αξιοσημείωτες είναι οι πολλές νεκρικές στήλες και ταφικές προσφορές από τα νεκροταφεία της αρχαίας Αμβρακίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τρία κύρια τμήματα: τη δημόσια ζωή, τα νεκροταφεία και την ιδιωτική ζωή των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και στο τέλος της έκθεσης υπάρχουν μεμονωμένα μικρότερα τμήματα που καλύπτουν τη ίδρυση και την πτώση της Αμβρακίας, αντίστοιχα.
Mην μου πει κανείς πως δεν ανακάλυψε στο διάβα του την ειδική διαγράμμιση στο πεζοδρόμιο που σε οδηγεί στους αρχαιολογικούς χώρους. Μάλλον έπρεπε να το πω από την αρχή. Δεν πειράζει σήμερα κάνατε μια ωραία βόλτα σε μια ωραία πόλη που έχει και άλλα πολλά να σας δώσει. Κλείστε ένα ξενοδοχείο και αύριο ξανά την περιήγησή σας. Η πόλη μας και στο τώρα είναι ωραία και το κέντρο της μαγικό. Άνοιξη τώρα με ωραίους περιπάτους φτιάχνετε μια τρομερή διάθεση.
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα