19.8 C
Arta
20 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΡΤΑ ναι μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει κάτι…

Διαβάστε επίσης

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

Και ναι παρέμεινες αγαπητέ επισκέπτη στην πόλη μας και άλλη μέρα και για αυτό σε ευχαριστούμε. Ήδη περπατώντας μια μέρα στους αρχαιολογικούς της χώρους σταμπάρησες σημεία που θα σε μαγέψουν την επόμενη.
Ήρθε η στιγμή να σηκωθείς μετά το πρωινό σου και να τα επισκεφτείς. Ώρα να την χορτάσεις και σαν πόλη. Καταρχάς δεν της λείπει τίποτε όσο αφορά τα καταστήματα.
Εσείς που παραμείνατε στην πόλη το ζήσατε στην νυχτερινή ζωή. Όταν κάποτε φιλοξένησα στην Άρτα έναν κύριο που εκπροσωπούσε μεγάλο επιστημονικό φορέα μου είπε απλά ‘’τα έχει όλα η Άρτα.’’ Απλή διαπίστωση. Είπε την αλήθεια.

Για αυτό σας λέω ξεκινήστε την μέρα σας μέσα στο πλακόστρωτο της πόλης. Δείτε τα καταστήματά μας τους χώρους και τις πλατείες μας. Κάνετε και ερωτήσεις στα καταστήματα να δείτε τις τιμές. Θα διαπιστώσετε ότι σαν πόλη δεν έχει κάτι ακριβό ή κάτι που να της λείπει.
Πλατεία. Ναι ένας ωραίος πολυζωντανός χώρος στην πόλη μας. Γεμάτος καταστήματα εστίασης και καφετέριες. Όχι μόνο εκεί, θα τα πούμε και παρακάτω.
Πρώτα πρέπει ο επισκέπτης να την περπατήσει την πόλη. Να δει την δομή της. Να κάνετε και ένα περίπατο έξω από την πόλη στο περιφερειακό δρόμο με τα πόδια αργά αργά ώστε να χαρείτε το κάστρο της πόλης. Εκεί θα δείτε τον εκθεσιακό χώρο θα δείτε Αρτινούς περιπατητές αλλά και σημεία που θέλουν μεγάλη επιδιόρθωση ώστε να γίνουμε μια σύγχρονη πόλη.
Θα μαγευτεί; μου έλεγε φίλος που συζητούσα την περίπτωση αυτή. Σιγά μη μαγευτεί.
Ναι του απαντώ δεν θα τρελαθεί αλλά θα πει καλά τι έχουν παραπάνω οι άλλες πόλεις. Απλά είναι μεγαλύτερες και διαθέτουν περισσότερους χώρους. Ο κάτοικος της Άρτας με το αυτοκίνητό του ή την μηχανή μπορεί να πάει και έξω από την πόλη κάτι που μπορεί καθοδηγούμενος να το κάνει και ο κάθε επισκέπτης μας.
Στην Άρτα φίλε επισκέπτη έρχεσαι όλο τον χρόνο. Περνάς το ίδιο καλά τα 3ημερα σου χειμώνα καλοκαίρι μιας και θα σου μείνει αξέχαστη και η βόλτα στον ορεινό όγκο του νομού μας. Περνάς λοιπόν χωρίς να βαρεθείς. Ναι δεν θα σου λείψει τίποτε. Φαγητά τέλεια. Γλυκά τα καλύτερα μιας και έχουμε καταστήματα παραρτήματα των Αθηνών. Ένα τέτοιο στην Άρτα είναι το Πορτατίφ. Θα σε γλυκάνει τόσο που θα είναι ένας λόγος να θυμάσαι την πόλη μας. Άλλες αλυσίδες καταστημάτων της πόλης μας υπάρχουν σε όλη την Ήπειρο.

Α αγαπητέ μας επισκέπτη μπορείς να κινηθείς άνετα και εσύ με το αυτοκίνητό σου στην πόλη. Δεν θα χαθείς δεν θα μποτιλιαριστείς. Ο λόγος απλός. Μπορεί κάποιος να σου προτείνει να επισκεφτείς το τουριστικό περίπτερο που βρίσκεται πάνω στον λόφο δίπλα από το νοσοκομείο της πόλης. Μπορεί να σου πει να πάτε μια βόλτα στο Πέτα με θέα που φθάνει μέχρι τα νησιά του Ιουνίου. Όλα αυτά δίπλα στην πόλη μας. Χωρίς κόπο μέσα σε λίγα λεπτά.
Αλλά και πάλι η περιήγηση στα στενά της πόλης θα σε γεμίζει. Στα σοκάκια της θα δεις ωραίες οικοδομές σπίτια παλαιά ανακασκευασμένα, θα δεις πράγματα λίγο πολύ ίδια με τις μεγαλουπόλεις. Αν και εκεί σπάνια περπατάς πέρα από το κέντρο και τα πολυκαταστήματα ρούχων. Η πόλη μας έχει ανάγκη να προβάλλεται συχνά από τους επαγγελματίες του είδους, όπως καταστηματάρχες και ξενοδόχους. Πάνω από όλα από τους δημοτικούς και γενικά άρχοντες της περιοχής μας. Αυτές στις μέρες λίγο πριν το Πάσχα βλέπω στην τηλεόραση να παίζει διαφήμιση άλλης μικρής πόλης και ζηλεύω. Πρέπει να βρει άκρη στον αγώνα αυτό και το επιμελητήριο. Να μικρύνουν οι γκρίνιες και δη οι πολιτικές αντιπαλότητες στους πολιτικούς μας. Στο ανέβασμα της πόλης μας και γενικά του νομού δεν μετράμε λάθη, κοιτάμε να βρούμε λύσεις.

Πρέπει να καθιερωθούν στην πόλη μας εκδηλώσεις μια ή δυο φορές τον χρόνο που να την κάνουν γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το κάνανε άλλες πόλεις και δίνουν πνοή στην οικονομία τους.
Αν έρθει το μεσημέρι η πόλη είναι γεμάτη εναλλαγές για ποιοτικό φαγητό. Μπορεί να φύγεις από το κέντρο και να κατηφορίσεις στην παραποτάμια ζώνη. Θα βρείτε να φάτε τα πάντα. Θα σας μαγέψει ο επαγγελματισμός.
Προτάσεις. Μπορεί να ανεβεί ο Θρησκευτικός τουρισμός της και να προβληθεί πολύ η πόλη μας. Απλά η Μητρόπολη να το κάνει πραγματικότητα με ενημερώσεις Πανελλαδικές. Να ανέβει ο σχολικός τουρισμός με οικολογικές επισκέψεις σε θάλασσα και βουνό. Να γίνει πρόταση στο υπουργείο Παιδείας μια ημερήσια εκδρομή στο αρχαιολογικό κομμάτι της πόλης μας. Συνέδρια και άλλα θέματα να αναπτύσσονται εδώ, ας το προσπαθήσει το επιμελητήριο μας. Κανείς να μην μένει με σταυρωμένα χέρια. Βλέπετε χάνετε η ανάπτυξη που περιμέναμε από την ανώτατη εκπαίδευση, μιας και δεν μας προτιμούν οι φοιτητές. Βρέστε εναλλακτικές λύσεις το έχει ανάγκη η Άρτα και η κάθε πόλη της Ελλάδας. Καιρός να δούμε προβολή και διαφήμιση της πόλης. Η Άρτα έχει ανάγκη τον τουρισμό να το πάρετε χαμπάρι ιθύνοντες του τόπου μας.
ΤΈΛΟΣ δώστε όλοι σας όλοι μας και τον αγώνα προβολής της πόλης μας μέσα από το fb το tw και τo instagram.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα