14.8 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

«Όνειρο θερινής νυκτός» η παράταση της θητείας των Δημάρχων.

Διαβάστε επίσης

                                    Γράφει ο Βασίλης  Ιωάννου

Έντονη ήταν το τελευταίο διάστημα η φημολογία στους κύκλους των Δημάρχων, σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους και χρονικής μετάθεσης των Αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες ως γνωστόν είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.

 Σύμφωνα με αυτήν την παραφιλολογία “η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για να παρατείνει  τη θητεία των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024”.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι “να δοθεί  περισσότερος χρόνος να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα …”.

“Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί ακόμη το ζητούμενο”

Να θυμίσω εδώ ότι ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών είχε γίνει για πρώτη φορά τον Μάιο του 2014, όπως προέβλεπε ο νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. 

Τότε μάλιστα  καθιερώθηκε και η 5ετής θητεία των δημάρχων και περιφερειαρχών (“Καλλικράτης”). 

Στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , καθιέρωσε το σύστημα της απλής αναλογικής, επανέφερε την 4ετή θητεία και καθόρισε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μη γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αλλά να γίνονται όπως παλιά τον Οκτώβριο και η ανάληψη καθηκόντων των νέων διοικήσεων να γίνεται την πρώτη του επόμενου έτους (“Κλεισθένης”).

Παρά ταύτα, για κομματικές σκοπιμότητες της εποχής, ο τότε Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τροπολογία που κατέθεσε όρισε και πάλι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές. 

 Για να φτάσουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με νομοθετική της παρέμβαση, επανέφερε την πενταετή θητεία και το πλειοψηφικό σύστημα με εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ακόμη και με 43% από την πρώτη Κυριακή και όρισε πάλι τον Οκτώβριο του 2023 ως ημερομηνία εκλογών.

Έκανα αυτή την παρένθεση για να καταδείξω τις παλινωδίες των Κυβερνήσεων, οι οποίες αντί της αναγκαίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, την οποία συνεχώς εξαγγέλλουν, ασχολούνται μονίμως στο να διευρύνουν την επιρροή τους ή να διατηρήσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Και το διαχρονικό αίτημα, η  Αυτοδιοίκηση να καταστεί βασικός πυλώνας στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας και θεσμικός εκφραστής της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, παραμένει δυστυχώς ακόμη ανεκπλήρωτο.

ΚΕΔΕ: “Πιθανή παράταση αποτελεί θεσμική εκτροπή” 

Επανέρχομαι στo σενάριο της παράτασης για να πω ότι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αυτό μπορεί να αποτελεί “ευσεβή πόθο” συγκεκριμένων δημάρχων, μεταξύ αυτών και του Νίκου Γεωργάκου, όμως είναι αδύνατο να υλοποιηθεί καθώς για να παραταθεί η θητεία τους, κατά 8 ολόκληρους μήνες, θα πρέπει “να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας”.

Κάτι τέτοιο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετείται και άρα μια τέτοια ρύθμιση θα  αντιμετώπιζε θέμα αντισυνταγματικότητας.

Άλλωστε τόσο ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη της ΚΕΔΕ απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «θεσμική εκτροπή».

Αλλά και στο Υπουργείο  Εσωτερικών αυτό που τους απασχολεί είναι πως θα εξελιχθεί η υπόθεση που αφορά την πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Επιτροπές και δεν έχουν καμιά διάθεση να εμπλακουν σε νέα «συνταγματική περιπέτεια».

Κοντολογίς, θα συνιστούσα στους Δημάρχους που διακινούν αυτές τις φήμες και ιδίως στο Δήμαρχο Πρέβεζας, να πάψουν να αναλώνουν το χρόνο τους σε  «όνειρα θερινής νυκτός» και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των Δήμων, που είναι και πολλά και σοβαρά.  

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα