23.2 C
Arta
19 Σεπτεμβρίου 2024

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους Βουλευτές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Ανδρέα Πουλά και Απόστολο Πάνα, κατέθεσαν Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά  και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη , σχετικά με την από 20-05-2022 επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας,για τα  σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας και ιδίως οι κάτοικοι της Άνω Πέτρας Άρτας, αλλά και άλλων περιοχών και χωριών της Άρτας (Διάσελλο κ.λπ.).

 Όπως τονίζουν, σημαντικό ποσοστό των κατοίκων της περιοχής,  έχει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη μελισσοκομία. Επισημαίνουν δε, ότι η κρίση, οι αθρόες εισαγωγές «ελληνικών» προϊόντων, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και η μείωση των τιμών χονδρικής των μελισσοκομικών προϊόντων, χωρίς όμως μείωση στην τιμή της λιανικής πώλησης, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μελισσοκομικό κλάδο, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να δυσκολεύονται πολύ να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Επίσης αναφέρουν ότι με το πρόσχημα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των πρώτων υλών, όπως η ζάχαρη, καταγράφουν υπέρμετρες αυξήσεις, στις οποίες οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως η τιμή της ζάχαρης, καθώς στις 12 Μαΐου, στο Λονδίνο ο τόνος κόστιζε 492 ευρώ περίπου, ενώ στην περιοχή της Άρτας και σε άλλες περιοχές πωλείται έναντι 1.060 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Επιπλέον η ζάχαρη δεν διατίθεται στην αγορά, ίσως επειδή κάποιοι επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη, παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης περί καταγραφής αποθεμάτων.

Ο κ Γκόκας, τονίζει  ότι οι μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσα τις πρώτες ύλες και σε λογικές τιμές,  και ζητούν ουσιαστικούς και καθολικούς ελέγχους για την προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας εγχώριο μέλι, όπως και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό κ.λπ.).

 Για τους λόγους αυτούς, ζητά, οι αρμόδιοι Υπουργοί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Α. Πέτρας Άρτας, θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους όλης της χώρας κα ζητά επίσης να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειες των κ. Υπουργών, για τη στήριξη και ενίσχυση αυτού του σημαντικού κλάδου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα