Ο Βουλευτής Άρτας, της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με τα ποσά κρατικής ενίσχυσης των δικαιούχων παραγωγών μανταρινιών της ποικιλίας κλημεντίνης, τα οποία παρακρατήθηκαν λόγω συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ζητώντας αυτά να αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους παραγωγούς , όπως επίσης ζητά και την ένταξη όσων παραγωγών αποκλείστηκαν άδικα από την ενίσχυση αυτή.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι, όπως και ο ίδιος μέσα από αλλεπάλληλες Κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις έχει αναδείξει, υπάρχουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος αλλά και οικονομικά αδιέξοδα στους παραγωγούς της Άρτας και ιδιαίτερα τους εσπεριδοπαραγωγούς. Όπως αναφέρει, μετά την υπερδεκαετή κρίση, την υγειονομική κρίση με την πανδημία του covid-19 και το πρόσφατο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, τις συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε όλο τον πρωτογενή τομέα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και αυτό έχει δραματικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και της Άρτας ιδιαίτερα, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση.
Επίσης, σημειώνει ότι παράλληλα, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετώπισαν προβλήματα διάθεσης αλλά και εξευτελιστικών τιμών για όσα προϊόντα διατέθηκαν στην αγορά. Ενώ, από τις καιρικές συνθήκες δημιουργήθηκαν προβλήματα και ζημιές για καρπούς και δέντρα.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις από τους παγετούς του περασμένου χειμώνα και αυτές που αναμένονται για τον παγετό του φετινού χειμώνα δεν μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών και των οικογενειών τους, αφού οι απώλειες εισοδήματος είναι πολλαπλάσιες. Ενώ, όπως επίσης επισημαίνει, ακόμη δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία ενημέρωση για ενίσχυση λόγω Ακαρπίας των καλλιεργειών που επλήγησαν από τον « Παγετό Άνοιξη 2021» , στην Άρτα.
Επιπρόσθετα, τονίζει ότι σύμφωνα με τη σχετική, με αριθμό 395/67916/2022 ΚΥΑ, ορίστηκαν τα κριτήρια και οι δικαιούχοι της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης , ποσού 70 ευρώ ανά στρέμμα, δηλ. μηδαμινή, σε σχέση με την πολλαπλάσια (έως και 7 φορές πάνω από αυτό το ποσό) απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Όμως, όπως υπογραμμίζει, από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή ο δικαιούχος παραγωγός, και ενώ, μέχρι σήμερα δεν έχουν καθορισθεί τα παραπάνω ποσά επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι έλαβαν την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής για άλλες παράλληλες δραστηριότητες.
Έτσι, όπως τονίζει, όσοι παραγωγοί κατάφεραν εν τέλει να θεωρηθούν δικαιούχοι της σχετικής κρατικής ενίσχυσης, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τους πιστώθηκαν, πολύ λιγότερα ή και καθόλου, χρήματα στους λογαριασμούς τους, και αυτό διότι υπήρξε αυτόματος συμψηφισμός με την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.
Επί πλέον, αναφέρθηκε και στους αποκλεισμούς παραγωγών από την ενίσχυση για τις κλημεντίνες, όπως παραγωγών που απεβίωσαν και συνεχίζεται η δραστηριότητα αυτή από τους νόμιμους κληρονόμους τους
Μια άλλη περίπτωση αφορά στον αποκλεισμό παραγωγών επειδή δεν ήταν επιλέξιμος ο κωδικός 8174 για Μανταρινιές που περιλαμβάνει και την ποικιλία κλημεντίνη και δηλώθηκε από τους παραγωγούς, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα προβλήματα όπως αποδεικνύεται και από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που περιέγραφαν τον κωδικό αυτό ως ποικιλία κλημεντίνη.
Χαρακτηριστικά τονίζει “…Ο κόσμος της παραγωγής, του Πρωτογενή Τομέα βρίσκεται πλέον σε εξαθλίωση και το νέο αυτό πλήγμα που δέχθηκε, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό, αφού εν τέλει τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους ,μόνο ως ενίσχυση και ως στήριξη του εισοδήματος τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Προβλήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως σημαντική η ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα για τις κλημεντίνες, αλλά τελικά το σημαντικότερο για την Κυβέρνηση είναι να τακτοποιήσει τις δικές της λογιστικές εκκρεμότητες, αντί να δώσει πραγματικό χρήμα στους παραγωγούς που το έχουν ανάγκη. Σκέτη κοροϊδία. Η Κυβέρνηση πρέπει με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να αποκαταστήσει την αδικία και να αρθούν οι αποκλεισμοί από την κρατική ενίσχυση και των άλλων παραγωγών…”
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γκόκας ρωτά τους κ. Υπουργούς, Εάν είναι στις προθέσεις τους, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθεί ο συμψηφισμός, να αποδεσμευθούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν και να καταβληθούν ολόκληρα τα ποσά στους δικαιούχους παραγωγούς της ποικιλίας κλημεντίνης
Εάν είναι στις προθέσεις τους να δώσουν λύση και να αρθούν οι αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί από την ενίσχυση για παραγωγούς που έχουν δηλώσει τις κλημεντίνες στον κωδικό 8174, καθώς επίσης και να δοθούν ενισχύσεις στους νόμιμους κληρονόμους καλλιεργητές, δικαιούχων της κρατικής ενίσχυσης που απεβίωσαν,
Εάν είναι στις προθέσεις τους, η ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος παραγωγών και άλλων εσπεριδοειδών ( πορτοκάλια, άλλες ποικιλίες ποικιλίες μανταρινιών) και
Εάν σκοπεύουν και προτίθενται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Άρτας, για την Ακαρπία λόγω του παγετού της Άνοιξης 2021, στην ελιά, τα εσπεριδοειδή και άλλα προϊόντα και ποιές είναι οι μέχρι τώρα ενέργειές του και ποιό το χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα , ο κ. Γκοκας δηλώνει:
“Εξ’ άλλου η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου Υπουργών και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κ. Μηταράκη, Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αντικείμενο που δεν έχει σχέση με τα θέματα αυτά, με την Άρτα γενικότερα και τα προβλήματα της περιοχής, κυρίως στον Πρωτογενή Τομέα, στις υποδομές, όπως στα εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας, αρδευτικό Πέτα- Κομπότι, οριοθέτηση και διευθέτηση Κοίτης Αράχθου, αξιοποίηση Αμβρακικού Κόλπου και ορεινού όγκου και πολλά άλλα , εξυπηρέτησε μόνο επικοινωνιακές προεκλογικές ανάγκες της Κυβέρνησης και αποτελεί επίσης κοροϊδία για τους Αρτινούς πολίτες.
Στην επίσκεψη αυτή και στις δηλώσεις που έγιναν, δεν ακούστηκε τίποτε για τα μεγάλα ζητήματα στο Ν. Άρτας που είναι κρίσιμα για το μέλλον του τόπου μας, αλλά παραμένουν στάσιμα εδώ και αρκετά χρόνια.”