14.3 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Οι πρόωρες κάλπες ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Διαβάστε επίσης

                                        Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Επειδή το πολιτικό σύστημα αποφεύγει δεκαετίες τώρα να ρυθμίσει συνταγματικά την υποχρέωση εξάντλησης της τετραετίας, οι πρόωρες κάλπες θα είναι πάντα προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού, ο οποίος θα το χρησιμοποιεί κατά πως τον βολεύει.

 Έτσι και τώρα και ανεξάρτητα των δημόσιων δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά και μοιάζουν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. 

 Προσωπικά από καιρό ισχυρίζομαι ότι η απόφαση για πρόωρες κάλπες έχει “κλειδώσει” και μόνο απρόοπτα και πολύ δυσάρεστα για την Κυβέρνηση και τη χώρα γεγονότα μπορεί να αλλάξουν αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό.

 Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στον Αύγουστο, όταν θα υπάρχει η  συνολική εικόνα των δεδομένων του καλοκαιριού και θα έχουν μελετηθεί σχολαστικά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 Αυτή την επιλογή δεν την αμφισβητούν ακόμη και όσοι διατηρούσαν κάποιες επιφυλάξεις, καθώς τώρα έχουν πειστεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και της Κυβέρνησης μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ο μόνος φόβος για το Μαξίμου είναι αυτός της «χαλαρής ψήφου» των πρώτων εκλογών και ο κίνδυνος γενικότερης αποχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, γι’ αυτό τον λόγο προετοιμάζουν κλίμα πόλωσης και προσπάθειας να χρεωθεί στην αντιπολίτευση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Επιδόματα και προεκλογικές παροχές.. 

Από την άλλη ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει συνεχώς παροχές και επιδόματα (για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το πετρέλαιο, τις ηλεκτρικές συσκευές), επιταγές ακρίβειας για το Πάσχα και ίσως για το καλοκαίρι, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, κατάργηση τη ρήτρας αναπροσαρμογής  κλπ, που παρέχουν μεν κάποιες βραχυχρόνιες ανάσες στα νοικοκυριά, όμως δεν απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι πριν λίγα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αντίθετος στην επιδοματική πολιτική και κατηγορούσε γι’ αυτό την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Τώρα  επέλεξε την πεπατημένη, αυτή του λαϊκισμού και του “Σταϊκούρα δώστα όλα”, επιχειρώντας όχι βεβαία να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας αλλά να τους παραπλανήσει με επιδόματα και υποσχέσεις, που θα έχουν ημερομηνία λήξης την επομένη των  εκλογών.

Όλοι όμως είμαστε πλέον υποψιασμένοι, ότι αυτές οι προεκλογικές παροχές, θα φέρουν αυστηρές πολιτικές λιτότητας, καθώς ο λογαριασμός από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση δεν  βγαίνει και δε μπορεί να καλυφθεί από μια τουριστική σεζόν, όσο καλή κι αν είναι.

 Διπλές και τριπλές εκλογές;

Θα αποφύγω να προβλέψω την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες, αν και όλοι οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν μία εκ των δύο τις Κυριακών 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Και λέω οι πρώτες κάλπες, γιατί συμφωνώ απόλυτα με όσους ισχυρίζονται, ότι όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής και ανεξάρτητα των προεκλογικών δηλώσεων και των δεσμεύσεων των κομμάτων, κανείς δεν θεωρεί ότι οι διερευνητικές επαφές θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ούτε επίσης πιστεύω ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα ακολουθήσει, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. 

Άρα μοιραία οδηγούμαστε σε ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία και θα οδηγήσει τη χώρα εντός τριών εβδομάδων σε νέες εκλογές, κάτι που είχε γίνει και πριν 10 ακριβώς χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012.

Θα προκηρυχτούν λοιπόν τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου νέες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με λίστα (με ότι αυτό συνεπάγεται !!!) και με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ. 

Από τις δεύτερες αυτές κάλπες, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα:

1.Να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί αμέσως και θα αναλάβει να διαχειριστεί τις πολλές εκκρεμείς υποχρεώσεις και ανάγκες της χώρας.

 2.Να έχουμε επανάληψη των διερευνητικών επαφών, για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Με όσα προανέφερα γίνεται κατανοητό ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων  η χώρα για περίπου 100 μέρες θα βρίσκεται σε εκλογική τροχιά, ουσιαστικά χωρίς Κυβέρνηση και έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό (ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κλπ), αλλά και στο εξωτερικό ( πόλεμος στην Ουκρανία, εντεινόμενες απειλές από την Τουρκία).

Σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, αυτό που επιθυμούν και εύχονται οι πολίτες είναι: « το πολιτικό προσωπικό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποφασίσει όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, αλλά με βάση τις ανάγκες και το μέλλον της χώρας…».. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα