Οι Ηπειρωτικές Φάρμες είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη πτηνοτροφική επιχείρηση. Στην Ήπειρο είναι συσσωρευμένο το 70% της πτηνοτροφίας πανελλαδικά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση και στήριξη του κλάδου καθώς αποτελεί βασικό εισόδημα για πολλούς Ηπειρώτες και Αρτινούς.
Με τον Λεωνίδα Τσιαντή συζητήσαμε τις αδικίες που υπέστη ο κλάδος της πτηνοτροφίας τη διετή περίοδο της πανδημίας και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει με την ενεργειακή κρίση.
Η βασικότερη εξ αυτών είναι η επιλογή ενίσχυσης πτηνοτροφικών μονάδων βάση τζίρου. Αδικία γιατί για μια πτηνοτροφική μονάδα ο τζίρος παραμένει σταθερός ενώ αντίθετα αυξάνεται το παραγωγικό κόστος (ζωοτροφές, ενέργεια).
Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τις ζωοτροφές δεν ευνόησε κανέναν παραγωγό καθώς πουλάνε όλοι με 13% ΦΠΑ.
Τέλος μεγάλο αγκάθι για όλους τους πτηνοτρόφους και παραγωγούς είναι οι διαταγές πληρωμής από την PQH (φορέας διαχείρισης δανείων της πρώην ΑΤΕ). Αν δεν γίνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε παραγωγού υπάρχει ο κίνδυνος της χρεωκοπίας.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας βίωσε τη γρίπη των πτηνών, τη 10ετή οικονομική κρίση, τη πανδημία και βιώνει πλέον την ενεργειακή κρίση με τις ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά. Παρόλα αυτά αντέχει και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό παράγοντα του πρωτογενή τομέα και της οικονομίας μας.
Ο πρωτογενής τομέας, η επιχειρηματικότητα δεν έχουν χρώμα! Καλώς ή κακώς πολιτικές αποφάσεις πρέπει να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα. Η αδιαφορία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Απαιτείται γνώση των προβλημάτων, διόρθωση αδικιών και αποτελεσματικές λύσεις.