26.8 C
Arta
13 Ιουνίου 2024

Το διάγγελμα των «τζιτζικιών»

Διαβάστε επίσης

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα “Κυριακάτικη KONTRA”

Στο περιβόητο διάγγελμα των «τζιτζικιών», ο κ. Μητσοτάκης που υπήγαγε την ΕΥΠ στον απόλυτο έλεγχό του τη δεύτερη ημέρα μετά την εκλογή του και άλλαξε το νόμο – εκμηδενίζοντας τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση – ώστε να τοποθετήσει τον εκλεκτό του στη θέση του Διοικητή της, μας είπε με απύθμενο θράσος, μετά από 3 χρόνια, πως η λειτουργία της ΕΥΠ αντιμετωπίζει προβλήματα. Πως, εμμέσως πλην σαφώς, όποιος ζητήσει τον έλεγχο των πεπραγμένων του, παίζει το παιχνίδι των «εχθρών της πατρίδας», αναζητώντας ίσως άλλοθι για να παρακολουθήσει και άλλους που θα διεκδικήσουν την προάσπιση του Συντάγματος.

Αυτό το διάγγελμα ήρθε μετά από μία τιτάνια προσπάθεια άρνησης και παραπλάνησης (denial and deception). Μέσα σε λίγες ημέρες, για την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου που ασκούσε ερευνητική δημοσιογραφία, είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (τέταρτο ή πέμπτο κατά σειρά) να μιλά για δήθεν ιδιωτικές υποθέσεις. Μετά, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί κανέναν, ενώ ο πρώην πλέον Διοικητής της ΕΥΠ, παραδεχόταν πως ο κ. Κουκάκης παρακολουθείτο νόμιμα. Έπειτα ξεκίνησαν οι διαρροές για «σκοτεινές» δυνάμεις που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον κ. Ανδρουλάκη. Και τέλος, ο προπαγανδιστικός οχετός έσπασε και τα πάσης φύσεως «επιτελικά» παρακολουθήματα και παρατράγουδα ανέλαβαν τον εκβιασμό ενός θύματος και την απόπειρα εμφάνισής του ως θύτη.

Το πρωθυπουργοκεντρικό «επιτελικό» κράτος στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί να διαχειρίζεται και να «παρακολουθεί» πάντα και να μη δίνει – προς το παρόν – λογαριασμό σε κανένα. Να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς άνω των 7,5 δις ευρώ, σε ένα περιβάλλον ασύλληπτης διαπλοκής και πελατειασμού. Να πιστώνεται οτιδήποτε θετικό και να αποφεύγει να χρεωθεί οτιδήποτε αρνητικό. Το «επιτελείο» του περιλαμβάνει την ΕΥΠ, το ΑΠΕΜΠΕ (Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), την ΕΡΤ. Βάλτε δίπλα σε αυτό τις λίστες Μητσοτάκη – Πέτσα που συντάσσονται σε αυτό το εκκολαπτήριο και η συνταγή της 108ης θέσης στην ενημέρωση πέτυχε. Πληγώνοντας βαρύτατα τη δημοκρατία, τους θεσμούς και ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην τοξικότητα, τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά η οποία ήδη σηκώνει κεφάλι.

Η δημοκρατία μας διαθέτει – υπό κανονικές συνθήκες – θεσμικά αντίβαρα για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτροπών, όπως η διάκριση των εξουσιών, η λογοδοσία και η ανοικτή και ελεύθερη ενημέρωση. Η δικαιοσύνη βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση ενός συστήματος το οποίο δε διστάζει να επιχειρεί την με κάθε τρόπο εργαλειοποίησή της ενώ αποφάσεις για πρόσωπα – κλειδιά αυτού του συστήματος, προκαλούν τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση σε ένα μεγάλου μέρος του λαού στο όνομα του οποίου εκδίδονται. Η ανοικτή και ελεύθερη ενημέρωση παρέχεται μέχρι σήμερα μέσω ηρωικών νησίδων ελευθεροτυπίας, υπό τη συκοφαντία, τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις διώξεις του παντοδύναμου αυτού συστήματος. Το πολιτικό σύστημα, πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία του, φαίνεται επιτέλους πως ανακαλύπτει την ταυτότητα του λαϊκισμού, της εχθροπάθειας, της περιφρόνησης των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας. Ποιοι εμπιστεύονται πλέον αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον πρωθυπουργό; Ποιοι υπουργοί, ποιοι βουλευτές ποιοι δημόσιοι λειτουργοί, ποιοι πολίτες είναι βέβαιοι πως δεν παρακολουθούνται; Ή μήπως έχουν κάτι να κρύψουν, όπως αισχρά αναρωτώνται δημόσια τα φερέφωνα του καθεστώτος;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα