Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε έκτακτη μαζική Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου της Άρτας με μοναδικό θέμα τις υπουργικές αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των Νοσηλευτών και των Β. Νοσηλευτών των Νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ.
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ», (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ), η οποία παγιώνοντας το άδικο καθεστώς που υπήρχε :
- διατηρεί και παγιώνει την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών οι οποίοι εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή από έναν νοσηλευτή και ταυτόχρονα τους υποβαθμίζει αναθέτοντας επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»
- δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση κ.α.).
- διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το διαίρει και βασίλευε ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει.»
- Άραγε ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία, θα κρίνεται «ικανός» ο συνάδελφος από συνάδελφο για να εκτελέσει «καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας»; Για πείτε τα! Δεν τα λέτε!
Με το «κόλπο» της ανάθεσης-εκχώρησης αρμοδιότητας, παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτής εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τον εργοδότη. Με αυτό το «κόλπο» οι ίδιοι που αφαιρούν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα από τους ΔΕ νοσηλευτές , όταν παρουσιάζουν την στελέχωση κλινικών σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ συμπεριλαμβάνουν τους «βοηθούς» ισότιμα με τους νοσηλευτές.
Με το ίδιο «κόλπο» αυξάνεται η κλινική και νομική ευθύνη αλλά και η εντατικοποίηση του «αναθέτοντα» νοσηλευτή, ο οποίος χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους μάλιστα οφείλει να αξιολογεί για την επάρκεια τους καθημερινά!!!
ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ!
Επιπλέον αφού στους (ΤΕ και ΠΕ) Νοσηλευτές τα καθηκοντολόγια αυτά αναθέτουν αποκλειστικά νοσηλευτικές πράξεις και την ευθύνη εκτέλεσης τους, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε βάρδια , κάθε κλινικής ή τμήματος επιβάλλεται να υπάρχει Νοσηλευτής τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και λαμβάνοντας υπόψη την στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, τους μνημονιακούς οργανισμούς του 2012, την αναλογία των εργαζόμενων ανάμεσα σε ΠΕ-ΤΕ και ΔΕ, τις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης – που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., αυτή η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά. Καθώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να υπάρξουν προγράμματα βαρδιών που να λειτουργούν με βάση αυτές τις διατάξεις.
ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει η συζήτηση» για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων. Όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν τέτοιου είδους απόπειρες. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση είναι η 2η φορά που επιχειρεί να παγιώσει καταστάσεις μέσα στον νοσηλευτικό κλάδο.
Από την άλλη οι στάση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΑΣΥΝΟ) και ειδικά της ΕΝΕ, η οποία είναι η Επιστημονική Ένωση των νοσηλευτών, είναι πλήρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις.
Ειδικά η πρόταση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους οι οποίοι θα τα κάνουν ΟΛΑ με λιγότερο μισθό.
Τόσο αυτοί που προτείνουν ξεχωριστούς, όσο και αυτοί που προτείνουν ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο, αποφεύγουν συνειδητά να «αγγίξουν» τον πυρήνα του προβλήματος, που εκδηλώνεται:
- στο εκπαιδευτικό επίπεδο – με την ύπαρξη πληθώρας διαφορετικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, διαφόρων βαθμίδων που “παράγουν νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές”
- στο εργασιακό επίπεδο – με την ύπαρξη 3 διαφορετικών κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ), που στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν τα ίδια» αλλά έχουν διαφορετικά μισθολόγια.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ
- Ανάκληση της υπουργικής απόφασης Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 έως ότου τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μετα -δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ και οι οποίες μέχρι τώρα εκτελούνταν καθημερινά από χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα υγείας
- Καμιά «ανάθεση καθηκόντων» – καμιά «ανάληψη αποκλειστικής ευθύνης».
- Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών-τριων, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ειδική διαδικασία χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις.
- Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ΠΔ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΔΕ Νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκτελούμενες νοσηλευτικές πράξεις.
- Μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών με ταχύτερη προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια
- Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Νοσηλευτικό Κλάδο, προκειμένου να μπορούν τα Νοσοκομεία και οι μονάδες ΠΦΥ να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες.
Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Άρτας. Ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνει κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.
Άρτα, 26 Αυγούστου 2022
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας