20.4 C
Arta
18 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: Η τέχνη του copy paste στα δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων…

Διαβάστε επίσης

Μας προβλημάτισαν τα μαθήματα δημοσιογραφίας που το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αρταίων μας έδωσε και είπαμε κι εμείς να αρχίσουμε να τα παρακολουθούμε περισσότερο, προκειμένου να διδαχθούμε και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα υψηλά στάνταρ, τα οποία μας ζήτησαν να έχουμε.
Καταρχήν, επειδή πολλοί αναγνώστες μας ρωτάνε, ποιος υπογράφει την απάντηση η οποία μας εστάλη, και ότι κακώς δημοσιεύσαμε ανυπόγραφο κείμενο – απάντηση, σας επισημαίνουμε τα εξής: επειδή το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αρταίων υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο, εμείς θεωρούμε ότι συντάκτης αυτού και άμεσα υπεύθυνος, αλλά και για τα μειωτικά σχόλια στο πρόσωπό μας έχει όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Για όλα τα άλλα, δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε…
Για τις υποδείξεις στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ λοιπόν είπαμε κι εμείς να πάρουμε ένα τυχαίο δελτίο τύπου (π.χ. το πρόσφατο που είχε να κάνει με τους 9 ιδιόκτητους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δημοσιεύτηκε στις 7 του μηνός)…
Με πολύ ενδιαφέρον μελετήσαμε την δομή του, το περιεχόμενό του και βέβαια την είδηση. Μετά λέμε, ας δούμε και τι γράφηκε και παλιότερα για το ίδιο θέμα (σ.σ. αυτό δεν μας το υπέδειξαν από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αρταίων, αλλά το είχα δει σε μια ταινία που έδειχνε έναν δημοσιογράφο και είπα να το παίξω κι εγώ ερευνητής).
Βρήκα λοιπόν ομοειδές ρεπορτάζ από τις 12 Νοεμβρίου 2020 (σημαδιακή ημέρα για είχα και τα γενέθλιά μου) και άρχισα να μελετάω το ρεπορτάζ και διαπίστωσα ότι το κείμενο του ενός είναι ίδιο με το κείμενο του άλλου!!! Για την ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος του κειμένου είναι copy/paste του παλιότερου δελτίου Τύπου, διορθωμένο μόνο ως προς τους χρόνους.
Εκεί που πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοικτό είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη…
Στο δελτίο τύπου του 2020 αναφέρει επί λέξει: «Με το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος μας θα προχωρήσει στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας όλων των ιδιόκτητων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Οι σχολικές υποδομές είναι προτεραιότητά μας και το αποδεικνύουμε με τις παρεμβάσεις τις οποίες υλοποιούμε συνεχώς σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στο δελτίο τύπου το 2022 αναφέρει: «Με το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος μας προχωρά στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας όλων των ιδιόκτητων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά και εκπαιδευτικούς μας. Οι σχολικές υποδομές είναι προτεραιότητά μας και το αποδεικνύουμε με τις παρεμβάσεις τις οποίες υλοποιούμε συνεχώς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης»

Αυτό λοιπόν πολλά πράγματα μπορούν να σημαίνουν:

  • Ας αρχίσουμε με το πιο επιεικές! Μπράβο θυμητκό ο Δήμαρχος… Τον βλέπουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα βιντεάκια που συνοδεύουν τα δελτία τύπου για το web arta που έχει μια ακατάσχετη φλυαρία, αλλά να θυμάται ακριβώς όσα είπε πριν από δυο χρόνια, αυτό είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ (να ρθει η mensa να του δώσει βραβείο).
  • Μετά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Δήμαρχος βάζει κασέτα, ήτοι όπου μπορεί λέει το ίδιο ποίημα. Κι αυτό σημαντικό.
  • Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με την υπόθεση ότι όταν ζήτησαν από τον Δήμαρχο να κάνει μια δήλωση, εκείνος είπε “βάλε την ίδια, που έκανα το 2020… είχε μεγάλη επιτυχία“.
  • Τέλος υπάρχει και η πιθανότητα, εκεί στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αρταίων, εκτός από επιτυχημένα μαθήματα δημοσιογραφίας, να ακολουθούν την αρχαία μυστική δημοσιογραφική τέχνη της κοπτοραπτικής, που ίσως στον Δημοσιογράφο της εφημερίδας να επιτρέπεται προκειμένου να κλείσει καμιά στήλη, επειδή δεν προλαβαίνει το τυπογραφείο, όμως σε Γραφεία Τύπου Δημοσίων Φορέων ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το βλέπουμε. Γιατί δυστυχώς η ακριβής αντιγραφή της παλιάς είδησης, σε δελτίο τύπου δημοσίου οργανισμού από το οποίο πληροφορείται ο πολίτης είναι τουλάχιστον ένδειξη … αγένειας.
    Εμάς, που βγάζουμε εφημερίδες, μας βολεύει βέβαια να έχουμε δελτία τύπου, να “γιομίζουμε” τα φύλλα μας, αλλά βασίζονται στην αρχή της εμπιστοσύνης ότι η ανακοίνωση από έναν δημόσιο φορέα ερείδεται σε αληθινή ενημέρωση και όχι σε copy-pastιες και σανό να τρώνε οι αναγνώστες.
    Αυτό είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της αληθινής ενημέρωσης και της προπαγάνδας!
    Βέβαια, στην ημέρα της μαρμότας που ζούμε, όπου γίνεται προσπάθεια και η χρήση της τουαλέτας να γίνεται είδηση της προσωπολαγνείας στον Δήμαρχο Αρταίων, μπορεί αυτά να είναι ψιλά γράμματα, αλλά επειδή μας έγιναν μαθήματα δημοσιογραφίας, είπαμε κι εμείς να βάλουμε και αυτήν την παράμετρο να μπορέσει και ο μέσος αναγνώστης να κάνει τις συγκρίσεις του.

Επειδή πιθανόν από την εικόνα, που δημοσιεύουμε δεν μπορούν να γίνουν οι συγκρίσεις, παρακαλώ πολύ επισκεφθείτε τους ιστοτόπους του Δήμου Αρταίων προκειμένου να διαβάσετε οι ίδιοι το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και να δείτε και τι πληρώνει ο αρτινός δημότης για να έχει ο Δήμαρχος το επικοινωνιακό του όργανο…

Το πρόσφατο δελτίο Τύπου

Το παλιότερο δελτίο Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα