19.8 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Ξεκινά το έργο ύδρευσης από τις πηγές Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης

Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις για την προστασία και ανάπλαση της περιοχής..

                                    Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το επόμενο δίμηνο δημοπρατείται το σημαντικό έργο που αφορά την ύδρευση Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου.

Για την αναγκαιότητά του συγκεκριμένου έργου έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, καθώς με την κατασκευή νέων αγωγών, δεξαμενών και αντλιοστασίων θα βελτιωθεί η μεταφορά του νερού και θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες απώλειες πόσιμου νερού κατά τη διαδρομή.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα οι ποσότητες που τελικά κατέληγαν για κατανάλωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να μη καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση, να εμφανίζονται τα γνωστά φαινόμενα της λειψυδρίας και να δημιουργούνται εντάσεις και προστριβές μεταξύ πολιτών και φορέων.

Αναγκαίο λοιπόν έργο, ο προϋπολογισμός του  οποίου αγγίζει τα 150 εκατ €, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση, μέχρι το τέλος του 2025. 

Παράλληλα είχαν κατατεθεί και συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούσαν την ανάδειξη και την προστασία του χώρου των πηγών, ως την ελάχιστη “ανταμοιβή” προς μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, πολιτιστική, επιστημονική και τουριστική αξία.

Θα την χαρακτήριζα και ως μια υποχρέωση προς την τοπική κοινωνία του Αγίου Γεωργίου, που δε δημιούργησε ποτέ στο παρελθόν προβλήματα, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές που θεωρούσαν ότι το δημόσιο αγαθό του νερού είναι ιδιοκτησία τους. 

Προσωπικά εδώ και 2 χρόνια δημόσια έχω προτείνει προς τον Δήμο Ζηρού, να προετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) για την προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου χώρου των πηγών, το οποίο να προβλέπει: 

  1.Τη βιωσιμότητα του υδάτινου συστήματος των πηγών και τη διατήρηση όλων των  υφιστάμενων δραστηριοτήτων (νερόμυλος, νεροτριβή, χώρων αναψυχής).
2. Συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις  για την προστασία, αισθητική ανάπλαση και ανάδειξη των πηγών, του πλατανοδάσους, της τεχνητής λίμνης και του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.
3. Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού (τύπου compact) στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ..

Πρότεινα μάλιστα η Πολιτεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα για τα έργα που θα εκτελεστούν παράλληλα με το προαναφερθέν μεγάλο έργο της ύδρευσης. 

Εξέφραζα από τότε μάλιστα μια εύλογη απορία:

 Όταν κατασκευάζεται ένα έργο που κοστίζει 150 εκατ. €, τόσο δύσκολο είναι να προβλεφθεί και ένα επιπλέον ποσό για την προστασία και ανάπλαση αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος, προκειμένου να συνεχίσει και στο μέλλον να παρέχει άφθονο και καθαρό νερό σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες;;;

Και όμως, από όσες προτάσεις έχουν κατατεθεί καμιά δεν έλαβαν υπ’ όψη οι αρμόδιοι.

 Δικαιολογημένη λοιπόν και η αντίδραση των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ζηρού, που με υπόμνημα τους διαμαρτύρονται για τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί τα έργα. 

Είναι οι ίδιοι κάτοικοι που προ καιρού με τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα  τους κατάφεραν να αποτρέψουν την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις πηγές και την ευρύτερη περιοχή.

Περίπου 1000 οι πολίτες της Κοινότητας, υπέγραψαν το υπόμνημα με τις προτάσεις τους, εκφράζοντας παράλληλα και μια απορία: “γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν κάποια επίσημη πληροφόρηση για τις παρεμβάσεις που γίνονται στις πηγές ;”

Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται μεταξύ των άλλων “για τον τρόπο υδρομάστευσης της πηγής με αδρανή και τσιμεντοειδή υλικά και στον χώρο απορροής της πηγής, γεγονός που θα επιβαρύνει και αισθητικά το περιβάλλον.”

Αντιδρούν επίσης “για την εκπόνηση και ολοκλήρωση των έργων … και για τον όλο σχεδιασμό του έργου, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας”.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι το υπόμνημα των κατοίκων έφερε προ καιρού στη Βουλή των Ελλήνων με σχετική του αναφορά ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κώστας Μπάρκας.

Ας ελπίσουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα επιδειχθεί η ανάλογη ευαισθησία  και κάποιες από τις προτάσεις πολιτών και φορέων θα γίνουν τελικά αποδεκτές..   

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα