23.2 C
Arta
19 Σεπτεμβρίου 2024

Εθνικές εκλογές: Το “παιχνίδι της κολοκυθιάς” 

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πάντα μου άρεσε να αναλαμβάνω το ρίσκο των πολιτικών προβλέψεων. 

Όμως σε ότι έχει να κάνει με τις επόμενες εθνικές εκλογές δηλώνω ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσω καμιά πλέον πρόβλεψη ημερομηνίας .

Αρνούμαι να συμμετάσχω σ’ αυτό το άχαρο “παιχνίδι της κολοκυθιάς”…

Αφού ακόμη κι ο ίδιος Πρωθυπουργός, μπορεί μεν να του «μυρίζουν εκλογές», όμως ακόμη μαδάει τη μαργαρίτα, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Βέβαια, το να κάνουν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, να προβλέπουν πρόωρες εκλογές, να προσδιορίζουν ακόμη και ημερομηνίες, ανεξάρτητα αν πέφτουν πάντα μέσα στις προβλέψεις τους, είναι και θεμιτό και εν πολλοίς αναμενόμενο.

Το να “διαπιστώνει” όμως ο Πρωθυπουργός στις περιοδείες και τις επαφές του με τους πολίτες ότι «μυρίζουν εκλογές» και να μη ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο, προκηρύσσοντας τες το συντομότερο δυνατόν, δεν είναι ούτε κοινοβουλευτικά ορθό, ούτε προς το συμφέρον της χώρας.

Δικαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, καλούν τον Πρωθυπουργό να πάψει να πολιτεύεται με υπονοούμενα και γρίφους και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ώστε  να πάψει η χώρα να σέρνεται σε μια μακρά προεκλογική αντιπαράθεση, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ακραίας πόλωσης. 

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ,  ήταν ενδεικτική για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και το πώς θα πορευθούμε μέχρι τις εκλογές.

Ακόμη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η έγκριτη “Καθημερινή”, σε κύριο άρθρο της ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει ΑΜΕΣΑ τον χρόνο των εκλογών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

 «..Η χώρα έχει ανάγκη τη θεσμική υπευθυνότητα και την πολιτική σταθερότητα. Ένας τρόπος για να υπηρετηθούν και οι δύο ανάγκες είναι να ανακοινώσει αμέσως ο πρωθυπουργός την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει. …..

Ας ανακοινωθούν λοιπόν αμέσως, για να καθαρίσει ο ορίζοντας των επόμενων μηνών, όπως θα συνέβαινε στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων, αποτελεί  κοινή διαπίστωση ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει “προεκλογικό μπαρούτι” και “οι εκλογές είναι προ των πυλών”.

 Οι δηλώσεις κυβέρνησης περί του αντιθέτου, για κάλπες δηλαδή στο τέλος της τετραετίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς υπάρχει εκτίμηση πως όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα αδιέξοδα και οι δυσκολίες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέραν του ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, στα τόσα πολλά θέματα που είναι ανοιχτά.

Όπως και να ’χει πάντως κατά κοινή ομολογία ο τόπος δε σηκώνει μακρά προεκλογική περίοδο και μάλιστα υπό τις παρούσες σύνθετες συγκυρίες. 

Ήδη είναι εμφανές ότι από καιρό οι Υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και όλο το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στις εκλογικές τους περιφέρειες, παρά στην παραγωγή Κυβερνητικού έργου.

Εκλογές λοιπόν… “χθες”, χωρίς παλαιοκομματικές πρακτικές και χωρίς προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις, που μπορεί να μας οδηγήσουν και πάλι σε “πέτρινα χρόνια”.

Αυτό θεωρώ ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στη χώρα, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα