15.9 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

 Δημοπρατούνται τα έργα οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

Στη δημοπράτηση των έργων οδικής ασφάλειας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ και όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τα συγκεκριμένα έργα έχουν ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις και αυτό επιτρέπει να δημοπρατηθούν μέσα στα στενά όρια (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) που θέτει το πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο είναι το οδικό τμήμα Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας. Το ύψος του ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από τρεις χρηματοδοτικές πηγές. Συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται   9.370.000 ευρώ, από την ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου με  7.930.000 ευρώ και από το ΤΠΑ Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 με 6.300.000 ευρώ. 

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν κυκλικούς κόμβους σε  σημεία του Εθνικού Οδικού δικτύου που έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας, ήτοι:

  • Σε Λούτσα Πρέβεζας με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ
  • Σε Βαλανιδοράχη- Μεσοπόταμο Πρέβεζας (διπλός κόμβος) με προϋπολογισμό 3.480.000  ευρώ.
  • Σε Λαψίστα Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ
  • Σε Επισκοπικό Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

η Αποκατάσταση του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 1.633.000   εντάσσεται το  έργο «Βελτίωση και Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ». Ήδη το Τεχνικό Δελτίο έχει υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του ΥΠ.ΠΟ.  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων. Το Ιμαρέτ αναγέρθηκε από τον Φαϊκ Πασά, εξέχουσα προσωπικότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του Μωάμεθ Β΄

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Τέμενος Ιμαρέτ θα λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των υποδομών του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου και γενικά την προστασία του υπεύθυνη θα είναι η Ε.Φ.Α. Άρτας ως αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για το φάκελο

υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO

Με βασικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα  μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάτος.  Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσαν την Υπουργό για την έναρξη των εργασιών για την παράκαμψη, που αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη του φακέλου. Ωστόσο  για την αρτιότητα της πρότασης υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως, επισημάνθηκε,  είναι οι απαλλοτριώσεις ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, το ξήλωμα της ασφάλτου από το τμήμα της Εθνικής οδού που σήμερα διέρχεται από τον Αρχαιολογικό χώρο κλπ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε και το πρόβλημα που υπάρχει με τη διέλευση του αγωγού ύδρευσης ο οποίος χρήζει αντικατάστασης.

Εκτός του θέματος της Αρχαίας Νικόπολης συζήτηση έγινε επίσης και για άλλα τρέχοντα ζητήματα , όπως για  τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας για τα οποία η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να ενταχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κ.Α.Σ. η τροποποίηση της μελέτης, για το Τέμενος Ιμαρέτ (το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο) και για το Κάστρο Κιάφας για το οποίο η Περιφέρεια θα παραδώσει τη μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.  

Πλήρης δικαστική δικαίωση της Περιφέρειας για τους χειρισμούς της

στη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μ.Ε.Α.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, που εκδόθηκε επί αιτήσεως οικονομικού φορέα της περιοχής ο οποίος στράφηκε κατά της Περιφέρειας Ηπείρου αμφισβητώντας τη νομιμότητα της μεταφοράς του υπολείμματος αποκλειστικά με Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ), δικαιώθηκε πλήρως η Περιφέρεια. 

Συγκεκριμένα το Εφετείο έκρινε ότι η Περιφέρεια όχι μόνο έχει δικαίωμα να θέσει αυτόν τον όρο, αλλά υποχρεούται εκ του νόμου να τον θέσει. Έκρινε, δηλαδή, ότι η μεταφορά του υπολείμματος με Ιδιωτικής Χρήσης Φορτηγά (ΙΧΦ) είναι παράνομη. Την ίδια κρίση είχε εκφέρει πριν ομόφωνα και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) επί προσφυγής του ίδιου φορέα. 

Προγενέστερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιληφθείσα αιτήσεων του ίδιου οικονομικού φορέα και φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης έκρινε ομόφωνα ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος ανήκε αποκλειστικά στην Περιφέρεια που το μετέφερε με μηδενικό κόστος για όλους τους πολίτες της Ηπείρου.

Οι απαντήσεις στις επικρίσεις και τις συκοφαντίες που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για το θέμα αυτό, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, είναι θεσμικές και ηχηρές. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα