Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του ως Ειδικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023, κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στην πορεία της σύγκλισης των εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υπενθύμισε ότι η πορεία αυτή και η σχετική συζήτηση, άλλαξε μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό 2004-2009, για τον οποίο η Ν.Δ. δεν αναγνώρισε ποτέ τις ευθύνες της. Όπως επίσης αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη μόνη τότε προσφερόμενη Εθνική Στρατηγική, με τα μέτωπα της πλατείας Συντάγματος, και τα προγράμματα του Ζαππείου της Ν.Δ. και της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι, ο τελευταίος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτυπώνει την ουσία και την αλήθεια του απολογισμού της τετραετίας της και όπως ανέφερε, πλέον η αλήθεια είναι αμείλικτη απέναντι στον μύθο της εξόδου από τα μνημόνια και της κανονικότητας, αφού η απόσταση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάθε έτος από το 2009 και μετά, έως και το 2021, που ξεπέρασε το 35%.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι η χώρα καταρρέει πλέον και σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών, και αναφέρθηκε στο ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων τόσο με επισυνδέσεις από την ΕΥΠ όσο και με κακόβουλα λογισμικά που αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.
Στη συνέχεια, σχετικά με τα ζητήματα αυτά και το θέμα των ημερών, την υπόθεση Καϊλή, ανέφερε:
“…Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η διαφάνεια, η δημοκρατία, η διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων, η κάθαρση είναι μείζον θέμα. Διότι η δική μας παράταξη είναι αυτή που έχει ως απαρέγκλιτη αρχή στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τη διαύγεια, τη λογοδοσία και τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και πρώτα για τα δικά της στελέχη χωρίς καμία απολύτως ανοχή και το εννοούμε απόλυτα, γιατί ο καθένας, όπως και στην περίπτωση Καϊλή, έχει τις δικές του ευθύνες. Η παράταξη όμως και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης πήραν άμεσα τις αποφάσεις που αντιστοιχούν στις αρχές μας, τις αξίες, αλλά και την ιστορία και την προσφορά της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, μόνοι μας, για την Ελλάδα θεσμοθετήσαμε το νόμο για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Όπως είμαστε υπερήφανοι για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ΑΣΕΠ, το ΕΣΥ, τη Διαύγεια, τα ΚΕΠ την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πολλά άλλα…”
Τόνισε δε, ότι η αναφορά στα ζητήματα της Δημοκρατίας σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό, γίνεται γιατί «…Ισχυρή Δημοκρατία και Διαφάνεια, Οικονομική Πρόοδος και Κοινωνική Συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες»
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κατά την τριετία 2020-2022 η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δαπάνησε τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη και ωστόσο κατατάσσεται 16η στις 27 χώρες σε ανάκαμψη του ΑΕΠ της, τονίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι αυτοί οι πόροι κατανεμήθηκαν άστοχα και άδικα σε αυτούς που δεν τα είχαν ανάγκη.
Η δε σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων ξεπέρασε το 1,6 έναντι 1,15 το 2014 και είναι ήδη αυξημένοι από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δηλαδή πληρώνουν επιπλέον και το νέο φόρο πληθωρισμού στο Δημόσιο Ταμείο. Δηλαδή οι ευάλωτοι για μια ακόμα φορά πλήττονται περισσότερο από όλους.
Επίσης τόνισε ότι η χώρα παραμένει τελευταία και το 2022 σε επενδύσεις και σημείωσε ότι αποδομείται πλήρως και το φιλοεπενδυτικό προφίλ της Κυβέρνησης, αλλά και ο περιβόητος τομέας των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των Άμεσων ξένων επενδύσεων, δεν κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις και υποδομές, αλλά στη διαχείριση ακινήτων και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπογράμμισε ότι οι δαπάνες προβλέπονται στα 8,3 δισεκατομμύρια για το 2023 έναντι 8,8 δισεκατομμυρίων κλείσιμο το 2022, ενώ προβλέπονται και 3,66 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφερόμενος, ως Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, στο σχετικό προϋπολογισμό του Υπουργείου, τόνισε ότι, ανέρχεται για το 2023 σε 2,346 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι εκτίμησης 1,782 δισεκατομμυρίων για το 2022, με 415 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυξημένος λόγω κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και δευτερευόντως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τις ανάγκες όμως, να είναι πολύ περισσότερες.
Αναρωτήθηκε αν έργα στρατηγικής σημασίας για το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, θα ενταχθούν για να υλοποιηθούν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ή αν αυτό εξαντληθεί σε μικρά έργα, χρήσιμα μεν, αλλά που δεν εξυπηρετούν τις μεγάλες στρατηγικές της χώρας.
Μεταξύ των μεγάλων έργων και υποδομών που δεν προχωρούν ή έχουν προβλήματα, ανέφερε ότι στην Ιόνια Οδό, το τμήμα Γιάννενα-Κακαβιά υποβαθμίζεται με τρίιχνη διατομή και μόνο μέχρι το Καλπάκι, μια επιλογή αντίθετη με την ιδιαίτερη περιφερειακή και εθνική σημασία του έργου, μια επιλογή που βρίσκει αντίθετους τους Ηπειρώτες αναφέρθηκε στις κάθετες συνδέσεις της Πρέβεζας με Ιόνια και Εγνατία Οδό και τόνισε ότι στο πακέτο των σιδηροδρομικών έργων 4 δισεκατομμυρίων, δεν περιλαμβάνεται η ολοκληρωμένη σιδηροδρομική Εγνατία από Ηγουμενίτσα μέχρι Έβρο.
Επίσης, αναφέρθηκε στην έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού και ιδιαίτερα στην απουσία ένταξης σοβαρών, μεγάλων παραγωγικών και αναπτυξιακών έργων, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αποτυπώνεται και στην Άρτα, όπου δεν προχωρά και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τα μεγάλα παραγωγικά έργα. Και χαρακτηριστικά τόνισε «Δεν προχωρά και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τα μεγάλα παραγωγικά έργα, η Άρτα στηρίζεται στον Πρωτογενή Τομέα, όπως τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, καθώς και το Αρδευτικό Έργο Πέτα-Κομποτίου, που έχουν να χρηματοδοτηθούν από το 2014. …Δεν υπάρχει προγραμματισμός ή δεν έχουν ξεκινήσει άλλα έργα σημαντικά όπως η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, η αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου, έργα ανάπτυξης στον ορεινό όγκο, η ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στο νοσοκομείο, ενώ κινδυνεύουν τα πανεπιστημιακά τμήματα από την έλλειψη υποδομών, την ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ή τις εκκρεμότητες για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, όπως και σε όλη τη χώρα, πλήττονται από τον υπερδιπλασιασμό στο κόστος παραγωγής χωρίς ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος, είτε λόγω της περσινής ακαρπίας στην Άρτα από τον παγετό της άνοιξης του 2021, είτε από την κατάρρευση των τιμών για όσα προϊόντα πουλήθηκαν και δεν μένουν στα δέντρα, ελιές, εσπεριδοειδή και δυστυχώς φέτος και στα ακτινίδια…»
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, και μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην επαναθεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία, στις ρυθμίσεις 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και στο αναθεωρημένο ΕΚΑΣ για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των συνταξιούχων αγροτών. Επίσης αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μακριά από πελατειακές λογικές με περιφερειακή, αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.
Τέλος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του έτους 2023, αφού αυτός, αποτυπώνει έναν ιδιαίτερο αρνητικό απολογισμό της θητείας της Κυβέρνησης της Ν.Δ., δεν στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν απαντά στο αίτημα για δίκαιη κοινωνία, με εργασία και αξιοπρέπεια για όλους.