9.8 C
Arta
27 Νοεμβρίου 2024

«ΞΕΝΙΟΛΑΤΡΕΣ» ΚΑΙ «ΞΕΝΙΟΜΑΧΟΙ» ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

Του Αντώνη Κολιάτσου

Στιγμιότυπο από τον πρωτοχρονιάτικο χορό των Αρτινών φοιτητών, κάπου στα μέσα της 10-ετίας του 60, στο “Ξενία”.
Διακρίνονται από δεξιά, οι Αντώνης Κολιάτσος,Γιάννης Νάκας, Χρ. Παπαγιάννης(όρθιος),(+) Θ. Τσίκος(όρθιος),Λάκης Γκολομάζος,Γιώργος Χαλκιάς,Κώστας Μανόπουλος, ο βιομήχανος Κ. Αρβανίτης, (+) Χρ. Γκίζας(ο τότε Δήμαρχος), Βαγγέλης Τζαδήμας(όρθιος), (+) Βαγγέλης Καραβασίλης,(+) Λ. Τσάπαλης και Χρ. Ρίζος

Θα το πούμε ευθέως και ειλικρινώς! Ούτε συμφωνούμε ούτε διαφωνούμε με το αναζωπυρούμενο  «εμφύλιο-πολεμικό» κλίμα  που οι δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί την αξιοποίηση του Κάστρου αντιμαχόμενες πλευρές, προσπαθούν να επιβάλλουν τις  επιλογές τους. 

Χωρίς να επικροτούμε αβασάνιστα την, κατά την πρόσφατη δημοσκόπηση, πλειοψηφούσα επιλογή των ζηλωτών της επαναλειτουργίας του «Ξενία» ως ξενοδοχειακής μονάδας, που σημειωτέον συμπεριλαμβάνει αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, υπαίθριο αναψυκτήριο, καφετέρια και εστιατόριο. Ή να στηλιτεύουμε, ως ιδεοληπτική, την αντίθετη που θέλει τον χώρο   του Κάστρου Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου με τη δημιουργία  δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφετέριας, ο γράφων παραθέτει  τις πιο κάτω γραμμές, με τις οποίες ανέλυε τα υπέρ και τα κατά της  επιλογής και κατέγραφε κάποιες ίδιες σκέψεις  που αναφέρονταν στα της αξιοποίησης του «καστρόχωρου» με υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Άρτας του μέλλοντος(σ.σ, ίδετε εφημ/δες «ΜΑΧΗΤΗΣ»(18/07/2018), «Γνώμη»(9/2/2017), «Ταχυδρόμος»(5/7/2018), κ.ά]. Εκεί, λοιπόν, έγραφε:

«Ότι τι η γραφίδα αυτή δεν θεωρεί  αναπτυξιακή και συμφέρουσα για τον ξεχασμένο αυτόν τόπο, την επιλογή(την αξιοποίηση του Κάστρου) που υποκρύπτει στενή επιχειρηματική ιδιοτέλεια, ούτε εκείνη που, από  ιδεολογική αγκύλωση είτε κομματική ιδιωφέλεια  «πυροβολεί» apriori, την ιδιωτική πρωτοβουλία ,  «δαιμονοποιώντας» το επιχειρηματικό κέρδος.

Ότι βλέπει ως «Αρτινοβλαβή» την  σφοδρή αντιπαράθεση των δύο πλευρών που τις υποστηρίζουν και για αυτό με υπευθυνότητα και παρρησία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό: τόσο την διαχεόμενη  φημολογία, «ότι υποβόσκει μεθοδευμένη προσπάθεια για την  απόδοση του «καστρινού» χώρου σε συγκεκριμένο ιδιώτη, υποσχόμενου ότι  θα επαναλειτουργήσει το  «Ξενία»  κατά τα πρότυπα εκείνου της 10-ετίας του 60», όσο και την άλλη  «που προβλέπει  την επαναλειτουργία της εν λόγω  ξενοδοχειακής μονάδας στο Κάστρο, λειτουργικά μη βιώσιμη, και την δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού πολλαπλών χρήσεων ευκαιρία να αποκτήσει η Άρτα  έναν σημαντικό χώρο  που θα καλύψει τις ψυχαγωγικές και πολιτισμικές ανάγκες του Αρτινού λαού[….]

Και παρά την συναισθηματική ταύτιση  του γράφοντος με εκείνους τους παλιούς Αρτινούς, που συγκλίνουν στην επιλογή: «ξανά λειτουργικό το ξενοδοχείο «Ξενία» στον «Καστροχώρο»», επειδή την συνδέουν με  νοσταλγικές αναμνήσεις  νεότερων χρόνων, εν τούτοις η λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος «Ανοιχτό κάστρο για τον Αρτινό λαό», οδηγεί σε λύση που είναι είναι αποσπασματική, πολιτισμικά στενή, ιδεολογικά παρωχημένη και οικονομικά αντιπαραγωγική για την με τα σημερινά δεδομένα προβληματική σημερινή Άρτα.

Καθότι,  οι προ-εκτιθέμενες πιο πάνω επιλογές  προσπερνούν το αδήριτα αναγκαίο ζητούμενο, που κατά τη γνώμη μας, είναι ο χώρος του Κάστρου να αξιοποιηθεί, καθιστάμενος σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης προεχόντως για τον ξένο επισκέπτη. Και θα λέγαμε ότι, υπό τις σημερινές αντίξοες οικονομικό-κοινωνικές συνθήκες, είναι μάλλον πολυτέλεια η επίμαχη αξιοποίηση να σκοπεί περιοριστικά σε υποδομές για την ικανοποίηση, αποκλειστικά των ψυχαγωγικών αναγκών και των πολιτιστικών αναζητήσεων του ασθμαίνοντος από το βάρος των  καθημερινών προβλημάτων Αρτινού λαού. Εξ’ άλλου ένας χώρος με ευρύτερες υποδομές τουριστικού πόλου έλξης, ενταγμένες στο τρίπτυχο: «ιστορικό μνημείο, περιβάλλων πράσινος χώρος, κτιριακές εγκαταστάσεις για ξενοδοχειακή φιλοξενία», παράλληλα με τα κυρίαρχα γεωγραφικά, πολιτισμικά , ψυχαγωγικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Κάστρου, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις  της Άρτας του μέλλοντος, γιατί  δεν θα καλύπτει και τις πολιτισμικές  και ψυχαγωγικές ανάγκες του Αρτινού δημότη; Δηλαδή το θαυμαστό προηγούμενο των Τρικάλων, που αναμφίβολα αποτελεί έναν ξεχωριστό πόλο  μαζικής τουριστικής «επισκεψιμότητας»- όχι μόνο από  Έλληνες πολίτες αλλά σύντομα και από ξένους, μήπως θα στερεί τη δυνατότητα στους γηγενείς Τρικαλινούς να έχουν πρόσβαση στον εν λόγω χώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού;»  

Για αυτό λέγαμε τότε, και θα το επαναλάβουμε  σήμερα, πως η τουριστική  αξιοποίηση του Κάστρου πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα την άλλη Άρτα, όπως θα την έχουν διαμορφώσει αφ’ ενός οι πολεοδομικές, συγκοινωνιακές και χωροταξικές παρεμβάσεις, που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν την πολυπόθητη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου και συνακόλουθα η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Όπως επίσης ο επίμαχος σχεδιασμός ΄φείλει  να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και την  σημαντική αύξηση των, δια της ολοκληρωμένης, πλέον, Ιόνιας οδού, κυκλοφορικών ροών,  κυρίως από το Αθηναϊκό Κέντρο προς την Ήπειρο, την αναμενόμενη   βελτίωση του νομαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και γιατί όχι, τον «επαναπατρισμό» στα γενέθλια εδάφη πολλών συμπολιτών της Αρτινής διασποράς, κυρίως των προερχομένων από τις μεγάλες πόλεις κ.ά. Κακά τα ψέματα αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτός εδώ ο τόπος έχει ανάγκη από… συνάλλαγμα, το οποίο, εκτός της εξυγίανσης του βαρύτατα πάσχοντος πρωτογενούς τομέα, ελπίζεται  να το φέρει ο επισκέπτης-τουρίστας , μόνο όταν η Άρτα θα μπορεί να του προσφέρει κάτι το καινοτόμο, το  σπάνιο, και το ελκυστικό (σ. σ, σχετικό με την ιστορία της, τα μνημεία, τις φυσικές ομορφιές, την παράδοση,  την ψυχαγωγία, τον συνεδριακό και προσκυνηματικό τουρισμό, την παραδοσιακή τοπική γαστριμαργία κ.ά)., που θα το αναζητήσει και θα έρθει να το βρει εδώ, είτε ως επισκέπτης είτε ως προσωρινός ή μόνιμος κάτοικος

Για αυτό εμείς πιστεύουμε  πως αν τελικά το άνοιγμα του Κάστρου περιοριστεί στην  λειτουργία ξενοδοχείου, χωρίς τις παράλληλες  αναγκαίες υοδομές, που θα καταστήσουν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, όχι μόνο τη σημερινή Άρτα αλλά εκείνη του μέλλοντος, θα πρόκειται για την μη βέλτιστη επιλογή, και συνάνα για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, προκειμένου ο συνεχώς και πολλαπλώς φθίνων Αρτινός τόπος να αποκτήσει προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία. .

 Επαναλειτουργία του «Ξενία», λοιπόν, με παράλληλη   μετατροπή του Κάστρου σε κέντρο αναζήτησης της ιστορικής γνώσης και έκφρασης πολιτισμού, κατά τον γράφοντα, θα ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο  η πραγματοποίηση του τελευταίου,  προϋποθέτει ενότητα, συν-απόφαση και συλλογική δράση των τοπικών δυνάμεων, λαϊκή συμμετοχή, και… άνωθεν θετική βούληση Και για να έχει νόημα μια τέτοια… δράση από την πλευρά των τοπικών ιθυνόντων, απαιτείται η στοιχειώδης προ-ενημέρωση των Αρτινών δημοτών επί του αντικειμένου(σ. σ, για την ιστορία και την προοπτική του Κάστρου στο χρόνο και τον τόπο, την ανάδειξη των ωφελειών των διαφορετικών προτεινόμενων επιλογών για την αξιοποίηση του «καστροχώρου» κ.λ.π),  απαραίτητη ζύμωση των  προτεινόμενων λύσεων και περεταίρω  η δυνατότητα θεσμικής έκφρασης της σχετικής με το ζήτημα  γνώμης των Αρτινών πολιτών. 

Ο γράφων με το προ ημερών άρθρο του με τίτλο: «ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΟ ΚΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ;», (σ. σ, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: «ΑΠΟΨΗ»(14/12/2022,  «ΜΑΧΗΤΗΣ»(17/12/2022 και αναρτήθηκε στο «fb» ) αφού ανέφερε περιληπτικά τις δύο εν θέματι διαφορετικές επιλογές, στη συνέχεια ανέδειξε τη θεσμική δυνατότητα, ώστε με μια νέα απόφαση του Αρτινού ΔΣ και εντεύθεν προσφυγή της Δημοτικής Αρχής στο ΥΠ.ΠΟ να επανεξετασθεί η απόφαση του 2016 από το  ΚΑΣ. Εν τούτοις, εάν ο  αναγνώστης διαβάσει προσεχτικά το εν λόγω άρθρο, θα διαπιστώσει ότι, την τυχόν επανεξέταση της επίμαχης απόφασης για την διαφορετική τουριστική αξιοποίηση του «Ξενία» κ.λ.π, ο γράφων επίμονα την συνέδεσε αποκλειστικά με την εκπεφρασμένη αντίστοιχη επιθυμία της πλειονότητας των Αρτινών δημοτών, επικυρωμένη με την σύμφωνη γνώμη της πλειονοψηφίας των μελών του ΔΣ. Όσον αφορά δε την έκφραση της επιθυμίας των συνδημοτών  για το υπέρ ποιάς επιλογής κατά πλειοψηφία τάσσονται, ρητά και κατηγορηματικά ανέφερε ότι, θεσμικά, αυτό, μόνο με τοπικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει, σπεύδοντας, όμως να διευκρινίσει  ότι αυτή η δυνατότητα εξέλιπε, πλέον, ύστερα. από την, με απόφαση του ΥΠ.ΕΣ αναστολή  ισχύος των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018, που καθόριζαν τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. 

Ωστόσο αμέσως μετά τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα της διενεργηθείσας έρευνας, από  την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kapa Research, ένας νέος εμφύλιος φραστικός πόλεμος ξέσπασε, ανάμεσα στους «ξενιολάτρες» και  τους «ξενιομάχους επί… του πεδίου, στο «FΒ».». Με τους πρώτους να προχωρούν σε βερμπαλιστικές αναρτήσεις και όμοια δημοσιεύματα, διεκδικώντας ή αποδίδοντας εύσημα σε εαυτούς και αλλήλους, για την «επιτυχία τους». Και τους δεύτερους να τους τρολάρουν με κακόγουστα και εν πολλοίς αστεία σχόλια. Το αποτέλεσμα αυτής της ένθεν κακείθεν αντιπαράθεσης είναι να διαμορφώνεται ένα νέο διχαστικό κλίμα στην τοπική κοινωνία, το οποίο δεν είναι καθόλου καλό για την περεταίρω καλή εξέλιξη του ζητήματος της τουριστικής αξιοποίησης του Κάστρου.

Και αυτό γιατί το όντως συντριπτικό αποτέλεσμα(σ. σ, οι 8 στους 10 Αρτινοί δημότες τάσσονται υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης του «Καστροχώρου» με την  εκ νέου λειτουργία του «Ξενία») , είναι η αρχή και όχι το τέλος της επίτευξης του στόχου, που από πολλού, είναι αλήθεια, είχαν θέσει και εργαστεί οι  «διθυραμβολογούντες» σήμερα «ξενιολάτρες».

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η επίμαχη «επανεξέταση», πρέπει κατά πρώτο  το Δημοτικό Συμβούλιο με τεκμηριωμένη αιτιολογία να αποφασίσει υπέρ της επαναλειτουργίας του «Ξενία», όχι μόνο επειδή αυτή είναι, η κατά την δημοσκοπική έρευνα επιθυμία των Αρτινών δημοτών, αλλά κυρίως γιατί θα προβλέπεται εφικτή η βιωσιμότητα της επιχείρησης, είτε από την εκχώρηση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου σε ιδιώτη ή ελλείψει σχετικού ενδιαφέροντος  από τον ίδιο τον Δήμο.. Κατά δεύτερο, και εξ’ ίσου σημαντικό,  είναι η διασφάλιση τη θετικής γνώμης του ΚΑΣ και περισσότερο η ομόσημη  βούληση της νυν ΥΠ.ΠΟ. Όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, όμως, προϋποθέτουν σύνεση, ήπιο κλίμα,, ενότητα και ισχυρή παρέμβαση τόσο στην δημοτική αρχή όσο  στην «επάνω» πολιτισμική εξουσία.. Και εδώ είναι που θα συμφωνήσουμε με όλους εκείνους που διαβλέπουν καθοριστική για την πραγματοποίηση του στόχου, την εμπλοκή στο όλο ζήτημα του νυν ΥΠ.Α.Τ κ. Γιώργου Στύλιου. Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν  η παρέμβαση του Αρτινού Υφυπουργού,, εκ των πραγμάτων, γίνεται λίγους μήνες προ των εθνικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα