26.8 C
Arta
21 Μαΐου 2024

Στην θλίψη η Ήπειρος από την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ

Διαβάστε επίσης

Στη θλίψη βυθίστηκε η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων και όχι μόνο από τον θάνατο του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.
Τεράστια απώλεια για την πόλη των Ιωαννίνων, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, αποτελεί ο θάνατος του Μωυσή Ελισάφ, σε ηλικία 69 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μωυσής Ελισάφ, που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος Δήμαρχος, το τελευταίο διάστημα υποβαλλόταν σε θεραπείες για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Πολιτικός, πανεπιστημιακός και γιατρός, ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.

Η ακαδημαϊκή πορεία
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Ο Μωυσής Ελισάφ διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Ακολουθούν δηλώσεις για την απώλεια του:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ

Η απώλεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ,  προκαλεί μεγάλη θλίψη και δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της πόλης.  Υπηρέτησε με πάθος την ιατρική επιστήμη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι την ημέρα της εκλογής του στο αξίωμα του Δημάρχου.  

Είχα  τη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του επί πολλά χρόνια,  για  θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή κοινότητα της οποίας αποτελούσε το βασικό στήριγμά της για πολλές δεκαετίες. 

Στα 3 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας,  είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη μεγάλη αγάπη και τον οραματισμό του για την πόλη και την αγωνιστικότητα του για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Δυστυχώς,  πρώτα για τον ίδιο και μετά για την πόλη, έφυγε νωρίς αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα σχέδια και τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί. 

Συλλυπητήρια στους οικείους του.  

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Για την αδόκητη απώλεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ  συνήλθε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, προκειμένου να του αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής. 

Τα μέλη του Σώματος εξήραν τη συνέπεια, το ήθος του, την πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας ως Δημάρχου, αλλά και κατά το παρελθόν από άλλα αξιώματα στο Δήμο Ιωαννιτών. Ανέδειξαν την μεγάλη προσφορά του στην Ιατρική Επιστήμη, ως ιατρού  και πανεπιστημιακού δάσκαλου και ομόφωνα αποφάσισαν:

  • Να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη θλίψη του για την απώλεια του αειμνήστου Δημάρχου  Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην κηδεία του
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
  • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συνεργάτες του
  • Να δημοσιευτεί στις Ημερήσιες και Εβδομαδιαίες Εφημερίδες των Ιωαννίνων.

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ 

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.

Η απώλεια του είναι σημαντική τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων όσο και για την αυτοδιοίκηση αλλά και την επιστήμη τις οποίες υπηρέτησε με πάθος από όλες τις θέσεις ευθύνης που είχε αναλάβει.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στέλνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Τάκης Θεοδωρικάκος για Μωυσή Ελισάφ: « Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ικανό άνθρωπο»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter εκφράζει τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ. 

Χαρακτηριστικά έγραψε: 

«Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα εξαιρετικά για πολλά θέματα της πόλης του».

Όλγα Γεροβασίλη: Για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ

Αποχαιρετώ με θλίψη τον συνάδελφο γιατρό, καθηγητή Παθολογίας και Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, που έχασε σήμερα το απόγευμα τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος της χώρας ήταν ο από τους τελευταίους συνδετικους κρίκους ανάμεσα στις ισραηλιτικες κοινότητες των Ιωαννίνων και της Άρτας. Τα συλλυπητήρια μου στη σύζυγο του και στους δικούς του ανθρώπους.

ΑΜΥΡΑΣ: Η απώλεια είναι τεράστια

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. 

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ τον Μωυσή Ελισάφ, τον εξαίρετο Δήμαρχό μας, τον σπουδαίο επιστήμονα, τον άξιο καθηγητή, τον πολύ καλό φίλο.

Είχαμε συνεργαστεί σε θέματα που αφορούσαν στον τόπο μας και έμαθα τόσα πολλά πράγματα από αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο.

Η απώλεια για τα Ιωάννινα, την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Αυτοδιοίκηση, την Ελλάδα, είναι τεράστια.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αγαπημένη μου Πάτρα, καλή δύναμη!

Κ. ΓΑΤΣΙΟΣ: Ένας Έλληνας, ένας Γιαννιώτης, ένας Ρωμανιώτης Εβραίος. Μία μεγάλη απώλεια.

Μαζί με όλους τους Γιαννιώτες αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Ενός ανθρώπου που όλη του η ζωή και όλη του η προσφορά ήταν στενά συνδεδεμένες με την πόλη των Ιωαννίνων και με την Ήπειρο. Που με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση εργάστηκε για το κοινό καλό, τόσο ως γιατρός και εκπαιδευτικός όσο και ως δήμαρχος της πόλης. Ένας Έλληνας, ένας Γιαννιώτης, ένας Ρωμανιώτης Εβραίος πού ήταν ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος. Και παράλληλα ένας διανοούμενος, ένας άνθρωπος του πνεύματος που αγαπούσε τα Γιάννινα και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο.

Ο Μωυσής Ελισάφ αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας του με τη μέγιστη αξιοπρέπεια, όπως με τη μέγιστη αξιοπρέπεια έζησε και όλη τη ζωή του. Αν και ήταν μεγαλύτερος από εμένα είχα την τύχη να τον γνωρίσω από τα μαθητικά μας χρόνια, όταν φοιτούσα και εγώ στη Ζωσιμαία Σχολή. Τον θυμάμαι με συγκίνηση πώς αποχωρούσε διακριτικά, σιωπηλά από την πρωινή προσευχή. Αισθανόμουν πάντοτε βαθύ σεβασμό και συμπάθεια για αυτόν γιατί ήταν ένας άνθρωπος που μου έδινε την εντύπωση ότι ενώ έφερνε επάνω του μία πληγή, ένα μεγάλο τραύμα, εντούτοις δεν αφηνόταν στην παθητικότητα και στον ατομισμό, αλλά  αγωνιζόταν και προσπαθούσε πάντα να είναι δημιουργικός και χρήσιμος σε όλους τους συνανθρώπους του. 

Κλίνω το γόνυ με σεβασμό στη μνήμη αυτού του άξιου τέκνου των Ιωαννίνων. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων, για το θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το θάνατο του Επιστήμονα και Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ενός ανθρώπου που με την προσωπικότητά του κόσμησε το χώρο της Ιατρικής επιστήμης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ένας άνθρωπος που πήγαινε την εποχή του, πιο μπροστά. Ήπιων τόνων αλλά με ισχυρή θέληση, ευγενικό πνεύμα αλλά δυναμικό μυαλό, επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση κατάφερε με το παράδειγμα της ζωής του, να γίνει αγαπητός στους πολλούς.

Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι τεράστια και πάντοτε θα μας θυμίζει τη διάθεσή του για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, σε όλη την Ισραηλίτικη κοινότητα της Ελλάδας της οποίας υπήρξε λαμπρό μέλος και σε όλους τους Γιαννιώτες.

Ας είναι ελαφρύ το χρώμα που τον σκεπάζει.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ

Η απώλεια του Μωυσή Ελισάφ, αγαπητού φίλου και Δημάρχου Ιωαννιτών, μας γεμίζει με μεγάλη θλίψη.

Ο Μωυσής Ελισάφ αγωνίστηκε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα για τις ιδέες του και την επιστήμη του, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Διακρίθηκε σαν γιατρός και Πανεπιστημιακός καθηγητής, και είχε έντονη κοινωνική δραστηριότητα, μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου, ιδιαίτερος σταθμός με αναφορά και στην εβραϊκή καταγωγή του.

Οι συμπολίτες του και όλοι οι Ηπειρώτες αναγνωρίζουν και θα θυμούνται πάντα το έργο και τη μεγάλη προσφορά του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Χρήστος Γκόκας

Βουλευτής  ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Ν. Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα